Νέες αντικειμενικές φέτος, αλλά με ισχύ από το 2021!

Νέες αντικειμενικές φέτος, αλλά με ισχύ από το 2021!31.01.2020Οικονομία

Παράθυρο από τον Σταϊκούρα να προχωρήσουν μεταβιβάσεις και γονικές παροχές με βάση τις υφιστάμενες τιμές

Το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν από φέτος οι νέες αντικειμενικές αξίες στις μεταβιβάσεις ακινήτων άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι τιμές μπορεί να αναπροσαρμοστούν φέτος αλλά να τεθούν σε ισχύ

από την 1η Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές με βάση τις υφιστάμενες τιμές ζώνης. Εάν ισχύσει τελικά αυτό, τότε:

• Οσοι έχουν ακίνητη ιδιοκτησία σε περιοχές που βρίσκονται ήδη στο αντικειμενικό σύστημα και είναι μεσαίας ή χαμηλής αξίας. Αν ισχύσουν τα όρια που έβαλε το ΥΠΟΙΚ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, τότε ιδιοκτήτες με ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 1.000.000 ευρώ θα έχουν μία επιπλέον καθαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020.

• Οσοι έχουν ακίνητη ιδιοκτησία μεγαλύτερης αξίας θα έχουν επίσης μείωση, αλλά το ύψος της θα κριθεί από την περιοχή.

• Φορολογούμενοι με ακίνητα που είναι σημαντικής εμπορικής αξίας αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος (π.χ. μεγάλης επιφάνειας κατοικίες σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές όπως σε περιοχές της Πάρου, της Ανδρου, της Αργολίδας) θα δουν επιβαρύνσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ.

• Οσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές όπου θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες (π.χ. μεσαίες περιοχές των αστικών κέντρων όπως Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι) μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 θα επιβαρυνθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις τούς συμφέρει να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους ή από την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί ότι τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, ο στόχος είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην επιβαρύνει τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση και για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά κατά περιοχή. Εξήγησε ότι έρχεται ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 2.900 περιοχών. Σε αυτές τις περιοχές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιβαρύνσεις, εφόσον τα ακίνητα στις εν λόγω περιοχές σήμερα υποφορολογούνται επειδή οι αξίες με τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ είναι πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες εμπορικές.
Θα υπάρξουν, ωστόσο, όπως είπε, και περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και οι ιδιοκτήτες τους θα ελαφρυνθούν. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους, όπως είπε, θα βασίζεται το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν θα πάψει να υφίσταται ο νόμος Κατσέλη. Πρόκειται για τους εξής:

1Ενα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα.

2Θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία.

3Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

4Οι ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα, «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον, όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.

Τρέχουν και δεν φτάνουν για τις εκκρεμείς συντάξεις

Η κυβέρνηση μοιάζει να τρέχει και να μη φτάνει για να μαζέψει τον διαρκώς αυξανόμενο (όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 22 Δεκεμβρίου 2019) αριθμό των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων, που μέσα σε μόλις λίγους μήνες «εκτοξεύτηκαν» στα 152.000 και αυτά αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις (!) χωρίς να συνυπολογίζονται οι «βαλτωμένες» αιτήσεις για επικουρικές και εφάπαξ. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, περίπου εφτά μήνες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν στον ΕΦΚΑ ειδικευμένα κλιμάκια και ομάδες για την προώθηση της διεκπεραίωσής τους.

Οπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 21,6% σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οπότε ο αριθμός τους ανερχόταν στις 125.000. Δεδομένου ότι το πρόβλημα διογκωνόταν καθημερινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με καθυστέρηση φυσικά, αποφάσισε χθες τη συγκρότηση και τη λειτουργία ειδικών κλιμακίων και ομάδων εργασίας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διεκπεραίωσή τους και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους.

Τα ειδικευμένα κλιμάκια και οι αρμόδιες ομάδες (τα μέλη των οποίων θα απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης) θα λειτουργήσουν για 10 μήνες: από 01/01/2020 μέχρι 30/06/2020 και από 01/09/2020 μέχρι 31/12/2020. Στην υπουργική απόφαση, φυσικά, υπάρχει η πρόβλεψη να δοθεί παράταση στη λειτουργία τους, δεδομένου ότι η διεκπεραίωση του συνόλου των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων φαντάζει -και είναι- ένας στόχος ανέφικτος μέσα στο 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα