Νέες ελπίδες για σωτήρια θεραπεία με αντιψυχωσικό

Νέες ελπίδες για σωτήρια θεραπεία με αντιψυχωσικό23.10.2018Νέα

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την ουσία πιμοζίδη σε έρευνα για την καταπολέμηση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού

Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού με το αντιψυχωσικό πιμοζίδη γεννούν τα αποτελέσματα μελέτης του University of Bradford, του Queen's University Belfast και του University of Salamanca. Στο πλαίσιο της μελέτης, θεραπεία με πιμοζίδη εφαρμόστηκε σε κύτταρα με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού και φυσιολογικά κύτταρα μαστού, και στην πρώτη περίπτωση το

φάρμακο σκότωσε το 90% των καρκινικών κυττάρων.

Βάση για τη συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η υπόθεση ότι τα αντιψυχωσικά φάρμακα έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς η συχνότητα του καρκίνου σε ασθενείς με σχιζοφρένεια είναι σημαντικά μικρότερη. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, που δείχνει να «προτιμά» νεότερες γυναίκες και γυναίκες-φορείς των ογκογονιδίων BRCA1 και BRCA2, χαρακτηρίζεται δύσκολος και αρκετά ετερογενής, έχει μικρά ποσοστά επιβίωσης και υψηλές πιθανότητες υποτροπής.

«Είναι ο μοναδικός τύπος καρκίνου του μαστού για τον οποίο υπάρχουν περιορισμένες, στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές. Η μελέτη μας έδειξε ότι η πιμοζίδη μπορεί να καλύψει το υπάρχον θεραπευτικό κενό. Με δεδομένο μάλιστα ότι το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη κλινικά, μπορούμε πολύ γρήγορα να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Mohamed El-Tanani.

Η επιλογή

H επιλογή της πιμοζίδης δεν έγινε τυχαία. Προηγούμενη έρευνα του καθηγητή είχε αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της πρωτεΐνης Ran-GTP στην ανάπτυξη και την εξάπλωση ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Στη συνέχεια ο καθηγητής χαρτογράφησε χιλιάδες υπάρχοντα φάρμακα που δρουν ενάντια σε αυτή την πρωτεΐνη για να προσδιορίσει ποιο θα ήταν πιο αποτελεσματικό στην αναστολή της: η πιμοζίδη κατατάχθηκε στην κορυφή του πίνακα.

Ακολούθησαν και μελέτες σε ποντίκια με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Τα ποντίκια που έλαβαν αγωγή με πιμοζίδη είχαν 65% μικρότερους όγκους και 61% λιγότερους όγκους από τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει θεραπεία, ενώ το φάρμακο περιόρισε δραστικά και τις μεταστάσεις: τα ποντίκια σε αγωγή με πιμοζίδη είχαν 94% λιγότερες μεταστάσεις σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Keywords
Τυχαία Θέματα