Νέο άλμα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα. Η χώρα μας είχε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, διατηρώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αυτή τη θλιβερή πρωτιά, ενώ και ο Μάρτιος μπήκε με αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία ο Φεβρουάριος έκλεισε με την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη και

τη μέση μηνιαία τιμή να φτάνει τα 213,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είχε το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης και τον Ιανουάριο, με 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη δεύτερη και τρίτη θέση με τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Φεβρουάριο βρέθηκαν η Ιταλία με 212,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Πορτογαλία με 201,44 ευρώ/MWh, ενώ το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη είχαν το Λουξεμβούργο (131,95 ευρώ/MWh), η Πολωνία (120,86 ευρώ/MWh) και η Δανία (110,25 ευρώ/MWh).

Στο ίδιο μοτίβο όμως φαίνεται ότι θα κινηθεί και ο Μάρτιος, κάνοντας χθες ποδαρικό με νέο άλμα στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Ευρώπης. Φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η αύξηση στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αισθητή, αγγίζοντας το 13%, με συνέπεια η ελληνική αγορά επόμενης ημέρας να διαμορφώνεται στα 255,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κάτι που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο υψηλό μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, που ξεπερνά το 49%.

Πάνω από τη χώρα μας κινούνται η Ιταλία (271,1 ευρώ/MWh), η Γαλλία (270 ευρώ/MWh) και η Σλοβενία (266 ευρώ/MWh), οι οποίες είναι οι τρεις ακριβότερες αγορές στην Ε.Ε., ενώ με εξαίρεση την Πολωνία καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν κινείται κάτω από τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στροφή στη γεωθερμία

Νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την αξιοποίηση μιας εγχώριας πηγής ενέργειας. Ο Κώστας Σκρέκας υπέγραψε την απόφαση για τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού. Στη χώρα μας υπάρχουν περιοχές με γεωθερμικά πεδία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, σε νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Στερεά Ελλάδα. Η υπουργική απόφαση αφορά τα πεδία με θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών Κελσίου, όπου το γεωθερμικό δυναμικό αξιοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο,neo