Νέο χαράτσι στις πλαστικές σακούλες

Νέο χαράτσι στις πλαστικές σακούλες22.01.2020Οικονομία

Σχέδια του υπουργείου για επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους. Θα πληρώνουμε και αυτές που δίνουν περίπτερα και λαϊκές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει τώρα νέο χαράτσι στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Με πρόφαση την... εξαφάνιση της λεπτής πλαστικής σακούλας, που επιβαρύνεται με περιβαλλοντικό τέλος, από αρκετά σημεία πώλησης λιανικής και κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους και σε άλλες κατηγορίες σακούλας. Μεταξύ αυτών και εκείνες που

παρέχουν τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και οι λαϊκές αγορές, κίνηση που αν μη τι άλλο θα προκαλέσει ταλαιπωρία στα ελληνικά νοικοκυριά, επιβαρύνοντας παράλληλα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Ουσιαστικά η Πολιτεία προσπαθεί να διαχειριστεί το κόστος της αποτυχίας της να εισπράξει το περιβαλλοντικό τέλος από τις μεγάλες αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ. Οι τελευταίες βρήκαν τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους, αντικαθιστώντας τις λεπτές σακούλες με σακούλες μεγαλύτερου πάχους τοιχώματος, από 50 έως 70 μικρά (μm).

Οι σακούλες αυτές τιμολογούνται, αλλά δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην κατευθύνονται στο Δημόσιο και στη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης, αλλά στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Νομοσχέδιο

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ειδική συζήτηση για την αύξηση του κόστους στην πλαστική σακούλα.

«Υπάρχει εθνική πολιτική και πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν ήθελα να προτρέξω» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο θα έρθει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικών, με ορίζοντα υλοποίησης το καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 80% και στα υπόλοιπα καταστήματα κατά 60%. Σε αρκετά μεγάλα καταστήματα, μάλιστα, δεν διατίθεται καθόλου πλαστική σακούλα.

Πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων καταναλώνονταν 242 με 363 σακούλες ανά άτομο ετησίως, ενώ πλέον έχουν πέσει κάτω από τις 90 σακούλες ανά άτομο. Οσον αφορά τα συνολικά έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος, ανέρχονται σε 17.850.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 2019, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς το 2018 εισπράχθηκαν περίπου 15.000.000 ευρώ.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2019 το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους υπερδιπλασιάστηκε, κάτι που αποδίδεται στη στροφή των μεγάλων αλυσίδων στις μεγαλύτερες σακούλες, αλλά και στο ότι πολλοί καταναλωτές έχουν πλέον προμηθευτεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα