Νέρωνας ο Γαβρόγλου για την εκπαίδευση

Νέρωνας ο Γαβρόγλου για την εκπαίδευση05.09.2018Παιδεία

«Επιπόλαιη», «αναχρονιστική», «κακή αντιγραφή» χαρακτηρίζεται η πρόταση για το νέο λύκειο και την κατάργηση των λατινικών

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Αντιδράσεις κλιμακούμενης έντασης προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα η ανακοίνωση της τελικής πρότασης του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του Λυκείου και την αναμόρφωση του εξεταστικού. Εκπαιδευτικοί, φροντιστές αλλά και ολόκληρες ομάδες εκπαιδευτικών, όπως οι φιλόλογοι και οι μαθηματικοί, εκφράζουν επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και

επικρίσεις για τον τρόπο και τη δομή των αλλαγών που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση.

Ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μιλώντας στη «δημοκρατία» εκτίμησε ότι το σχέδιο όπως παρουσιάστηκε δείχνει επιπόλαιο και τόνισε ότι η ομοσπονδία λειτουργών μέσης εκπαίδευσης «απορρίπτει το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι αντιβαίνει την πάγια θέση της, ότι το Λύκειο θα πρέπει να έχει χαρακτήρα βαθμίδας γενικής παιδείας, με αναβαθμισμένο και ανεξάρτητο από το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απολυτήριο».

Αναφορικά με το αδιάβλητο των τοπικού χαρακτήρα ενδοσχολικών εξετάσεων, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι «θεωρούμε ότι θέμα αδιάβλητου δεν θα υπάρξει και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα επιλέξουν προσεκτικά τα θέματα των εξετάσεων. Ωστόσο, υπάρχει μια πτυχή που πρέπει το υπουργείο Παιδείας να προσέξει: Είναι το θέμα της αξιοκρατίας και του προσωπικού παράγοντα που μπορεί να υπεισέλθει στη βαθμολόγηση των μαθητών, κάτι που μπορεί να ενταθεί με πιέσεις από τους γονείς και τους κηδεμόνες προς τους εκπαιδευτικούς. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα ίσων ευκαιριών και να πλήξει συνταγματικά το σύστημα εισαγωγής».

Την πτυχή της αντικειμενικότητας στις ενδοσχολικές εξετάσεις επισήμανε μιλώντας στη «δημοκρατία» και ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ). «Στις εξετάσεις που είναι ενδοσχολικές δεν γνωρίζω αν θα υπάρχει η αντικειμενικότητα και η προσαρμογή ανάμεσα στον προφορικό και τον γραπτό βαθμό, καθώς παλιότερα, αν ο βαθμός των τριμήνων είχε μεγάλη διαφορά από τον βαθμό των γραπτών, τότε οι δυο βαθμολογίες αναπροσαρμόζονταν ανάλογα». Επιπλέον, επισήμανε ότι «οι τράπεζες θεμάτων ανά νομό προκαλούν “πλειστηριασμό” εύκολων θεμάτων και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να θεσμοθετηθεί κεντρικά οργανωμένη τράπεζα θεμάτων».

Με καυστικό τρόπο σχολίασε η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, την κατάργηση των Λατινικών. Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η αδικαιολόγητη υποβάθμιση του μαθήματος των Λατινικών αποτελεί στρατηγική απολύτως λανθασμένη και αναχρονιστική», καθώς «η εμβέλεια και η χρησιμότητα των Λατινικών είναι μεγαλύτερη από αυτή που τους αναγνωρίζει το υπουργείο», ενώ επιρρίπτει ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας για τον καθορισμό της ύλης του μαθήματος.

Εξίσου έντονη ήταν η αντίδραση και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, εξαιτίας της μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Μαθηματικών στη Γ' Λυκείου, κάνοντας λόγο για «κακή αντιγραφή, πρόχειρη συρραφή και βιαστική, άκριτη υιοθέτηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ», εξοβελισμό της μαθηματικής καλλιέργειας, πρακτικές Ψωροκώσταινας και υποβάθμιση της μαθηματικής εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα