ΓΓΔΕ: Οι εισαγγελείς είναι εχθροί μας

ΓΓΔΕ: Οι εισαγγελείς είναι εχθροί μας29.03.2018Παρασκήνιο

Σε ανάλυση της Γραμματείας οι δικαστικοί λειτουργοί συμπεριλαμβάνονται στις «απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος»!

Μέρος 7ο

Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου
Ντίνα Ιωακειμίδου

Η ανάλυση SWOT, θεωρητικά, αποτελεί εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάλυση του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος μιας επιχείρησης, όταν αυτή πρέπει να λάβει μια απόφαση αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει. Το SWOT προκύπτει από τις αγγλικές λέξεις «Strengths», «Weaknesses»,

«Opportunities», «Threats» (δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες, απειλές).

Μια τέτοια ανάλυση χρειάστηκε να γίνει κάποια στιγμή και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τη σημερινή ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), μια Αρχή που, όπως έχουμε γράψει και τις προηγούμενες ημέρες, αποτέλεσε μνημονιακή υποχρέωση προκειμένου ο έλεγχος των εσόδων του κράτους να περάσει στα χέρια των δανειστών.

Κι επειδή η δουλειά μιας γραμματείας εσόδων είναι προφανώς... η είσπραξη εσόδων, θα υπέθετε κανείς ότι μια ανάλυση SWOT ήταν απαραίτητη στον επικεφαλής και στους εργαζομένους της γραμματείας για να δουν πώς θα κατάφερναν να πετύχουν μεγαλύτερους εισπρακτικούς στόχους και από πού.

Διαβάζοντας κανείς με προσοχή τη συγκεκριμένη ανάλυση διαπιστώνει ότι στις «απειλές εξωτερικού περιβάλλοντος» περιλαμβάνονται τόσο η μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών όσο και φορείς, όπως οι εισαγγελείς. Αυτό που καταλαβαίνουμε, λοιπόν, είναι ότι στη ΓΓΔΕ θεωρούσαν πρόβλημα το γεγονός πως ο απλός κόσμος δεν έχει πια χρήματα για φόρους, αλλά θεωρούσαν επίσης πρόβλημα το γεγονός ότι οι εισαγγελείς έκαναν τη δουλειά τους προκειμένου να έρθουν στη χώρα χρήματα από φορολογουμένους με εξαιρετικά μεγάλο πλουτισμό και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για πιθανά φορολογικά αδικήματα. Εν ολίγοις, στόχευση της ΓΓΔΕ ήταν κυρίως οι απλοί πολίτες κι όχι... ιδιαιτέρως οι άνθρωποι της χώρας που συγκέντρωσαν στα χέρια τους μεγάλο πλουτισμό.
Για την ιστορία, η αναφορά των εισαγγελέων ως εξωτερικής απειλής ήταν τόσο κραυγαλέα, που απαλείφθηκε στις επόμενες ανάλογες αναλύσεις.

Τι προσπάθησαν

Οπως διαπιστώνει κανείς από την αλληλογραφία που είχε το 2015 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου με στελέχη της κυβέρνησης, η εξέλιξη ελέγχου των λιστών που βρίσκονταν στην Εισαγγελία ήταν απογοητευτική. Ειδικά για τη «λίστα Λαγκάρντ» ο εισαγγελέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου (12/07/2013) διαπίστωσα ότι η έρευνα των υποθέσεων που αφορούσαν την επίμαχη λίστα διεξαγόταν με βραδύτατους ρυθμούς, λόγω της χρονοβόρου ελεγκτικής διαδικασίας που ακολουθείτο, και, αφετέρου, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, εφόσον από το σύνολο των 100 ελεγκτών της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής - Αιγαίου, το έτος 2013, μόλις 22 ασχολούνται με υποθέσεις της “λίστας Λαγκάρντ”, πλην όχι αποκλειστικά». Και συνεχίζει: «Ακόμη και σήμερα, ο αριθμός ελεγκτών που ασχολούνται, εκτός των άλλων, και με υποθέσεις της εν λόγω λίστας δεν υπερβαίνει τους 34. Ειδικότερα, διαπίστωσα ότι, μετά την παρέλευση ενός έτους και πλέον από τότε που δόθηκε η πιο πάνω εισαγγελική παραγγελία (04/10/2012), είχε ολοκληρωθεί από την ως άνω Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ, επί συνόλου 1.727 υποθέσεων, η επεξεργασία μόλις τεσσάρων».



Οπως φαίνεται πάντως από την αλληλογραφία, ακόμη και τα πρόσωπα από τη λίστα που κλήθηκαν επί των ημερών του να καταθέσουν δικαιολογητικά για χρήματα τα οποία βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους δεν εμφανίστηκαν ποτέ. «Απεστάλησαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ προσκλήσεις σε περίπου πενήντα (50) με εξήντα (60) φυσικά πρόσωπα, που εμφανίζονται στην ως άνω λίστα (σ.σ.: “Λαγκάρντ”) ως κάτοχοι χαρτοφυλακίων μεγαλύτερων των 10.000.000 ευρώ και ζητήθηκε απ' αυτούς να υποβάλουν έγγραφα στοιχεία.

Ωστόσο, η ενέργεια δεν απέδωσε καρπούς, γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών κώφευσαν» αναφέρει ο πρώην εισαγγελέας, κάνοντας τον απλό αναγνώστη να απορεί για τις «πλάτες» που είχαν αυτά τα φυσικά πρόσωπα ώστε να αγνοούν όποια πρόσκληση φορολογικού ελέγχου.
Ο κ. Αθανασίου, μετά την εξοργιστική κατάσταση που περιγράφει, ζητά ουσιαστική βοήθεια για να προχωρήσουν οι έλεγχοι: «Κατά συνέπεια, η κατ' ελάχιστον ανταπόκριση του Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου και, κατ' επέκταση, του γραφείου μας απαιτεί προς το συγκεκριμένο μέρος των αρμοδιοτήτων μας τη στελέχωση με 300 εξειδικευμένους ελεγκτές και χρήστες πληροφορικής των ήδη υπηρετούντων».

Οι εκκλήσεις για βοήθεια δεν θα σταματήσουν, είτε αυτή αφορά έμψυχο δυναμικό είτε υλικοτεχνική υποδομή. Δεν θα καταφτάσει όμως ποτέ, μέχρι τη στιγμή που οι λίστες θα πέσουν στο κενό...

Απαξίωση για τη Δικαιοσύνη και από το ΔΝΤ

Φαίνεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς με το έργο που θα μπορούσαν να παραγάγουν στη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής δεν ήταν αρεστοί ούτε στα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Οι εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση χωρίς δεσμευτικό αποτέλεσμα, αφήνοντας στη φορολογική διοίκηση τη διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τη χρήση των πληροφοριών» αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Ταμείου, που διαχωρίζει όσα ακριβώς θα κάνει η ΑΑΔΕ από όσα θα κάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Τι προσπαθεί, στην πραγματικότητα, να κάνει το ΔΝΤ; Να επισημάνει ότι οι εισαγγελείς δεν πρέπει να μπλέκονται στα πόδια της Ανεξάρτητης Αρχής, που κάνει από μόνη της περίφημα τη δουλειά της. Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι «οι εισαγγελείς δεν θα μπορούν να απαιτούν από την ΑΑΔΕ να διενεργεί έλεγχο για τις προηγούμενες αιτήσεις που εκκρεμούν». Δηλαδή, τους βγάζει έξω από το παιχνίδι για όλες τις παλιές και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα