Νίκη Κεραμέως: Άφησε πίσω της μια ετοιμόρροπη Παιδεία

Το φιάσκο με το «τρύπιο» σύστημα εξετάσεων, που καταρρέει με το παραμικρό, και το αφήγημα πως πάνω από τις μισές χώρες του… ΟΗΕ μάς έβαλαν στο μάτι

ΟΟΗΕ αριθμεί 193 κράτη-μέλη. Με το που ξύπνησε χθες το πρωί ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ότι 140 χώρες αποφάσισαν ξαφνικά να κάνουν επίθεση μέσω ίντερνετ στην Ελλάδα για να καταστρέψουν τις εξετάσεις στα σχολεία

μας.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στη συνέχεια, οι χώρες που θέλησαν να «εισβάλουν» διαδικτυακά στην Ελλάδα «μειώθηκαν» -πάντα… επίσημα και όχι «στα κουτουρού»- σε 114. Ισως κάποιες να σκιάχτηκαν από τυχόν αντεπίθεση και να έκαναν πίσω. Γιατί, όμως, οι μισές χώρες του ΟΗΕ να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση, και μάλιστα στην Τράπεζα Θεμάτων για τις σχολικές εξετάσεις, τη μοναδική «τράπεζα» στην Ελλάδα που δεν έχει αναχρηματοδοτήσει ο φορολογούμενος;

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι γονείς και οι μαθητές ταλαιπωρήθηκαν. Ολοι οι υπόλοιποι αναρωτιούνταν για το κίνητρο της «επίθεσης από 114 χώρες», που μας έλεγαν και μας ξανάλεγαν όλο το πρωί. Κι άκουγαν τη δραματική δήλωση του πρόεδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννη Αντωνίου «για μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα μας». Λες και ξέρει μία προς μία όλες τις προηγούμενες… Το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πως κάθε δυσκολία, από μια απλή νεροποντή μέχρι μια τυπική επίθεση χάκερ, είναι κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά και γι’ αυτό δεν μπορούσε να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Το γεγονός ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας αποδείχθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει τέτοια συνηθισμένα και προβλέψιμα προβλήματα στον σύγχρονο κόσμο πέρασε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη «μαζική παγκόσμια επίθεση» στα σχολειά μας. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον τόπο, όλοι ήλπιζαν ότι η Νίκη Κεραμέως θα σπεύσει έστω να βοηθήσει ως κατ’ ουσίαν αρμόδια. Ηταν στο υπουργείο Παιδείας επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Αφησε το πόστο της μόλις πριν από τέσσερις πέντε ημέρες. Ο νέος υπουργός Χρήστος Κίττας, ακόμα και αν δεν ήταν προσωρινός, είναι αδύνατον να γνωρίζει πώς δουλεύει ένας μηχανισμός που δεν έστησε ο ίδιος, αλλά φτιάχτηκε επί Κεραμέως.

Η απάντηση της Κεραμέως στο ερώτημα που της τέθηκε ήταν αφοπλιστικής απάθειας: «Θεσμικά δεν είμαι υπουργός, ξέρετε. Το λέω για να μην παρεξηγηθώ. Η Τράπεζα Θεμάτων λειτουργεί τρία χρόνια τώρα. Κανονικότατα». Σε μια «κανονική» χώρα, όμως, η συνέχεια του κράτους και η ευθύνη ακολουθεί έναν υπουργό. Ετσι, η Κεραμέως δεν θεωρεί ότι οφείλει να λογοδοτήσει. Προτίμησε να μιλήσει «θεσμικά», όπως είπε. Αραγε, πόσο θεσμικό είναι αυτό που κατήγγειλε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας στο ραδιόφωνο, ότι η υπουργός Παιδείας έστειλε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής e-mail με το οποίο ζητούσε την εκλογική στήριξη στη Ν.Δ.; Θεσμικά λειτούργησε τότε η Κεραμέως;

Ηταν στην ευθύνη της Κεραμέως να έχουν παρθεί όλα τα μέτρα, ώστε να προφυλάσσεται και να αντέχει το σύστημα διεξαγωγής των εξετάσεων είτε από επιβάρυνση μαζικής εισόδου χρηστών είτε από διαφόρους χάκερ. Το συνολικά μελανό αποτύπωμα στην Παιδεία της Κεραμέως συνεχίζεται και μετά την πρόσφατη αποχώρησή της. Φεύγοντας από το υπουργείο διαβεβαίωνε για τις εξετάσεις ότι «είναι όλα έτοιμα, είναι όλα έτοιμα». Χθες, στις δηλώσεις της δεν ήξερε τίποτα για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε. Μιλούσε σαν να μην πέρασε ούτε μία ημέρα από το υπουργείο.

Σε… ασορτί μήκος κύματος ήταν και ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος. Εριξε το φταίξιμο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, «που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις επιθέσεις». Μετά είπε ότι «θα μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει αν ήμασταν εμείς». Και, σε μια καφενειακής επιχειρηματολογίας προσπάθεια να αποφύγει τη λογοδοσία, τα «φόρτωσε» στην απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλώς και γελάει ο κόσμος με το αφήγημα περί «114 χωρών» που στόχευσαν μαζικά τους μαθητές. Η «ασύμμετρη απειλή» δεν είναι τίποτα άλλο από καθημερινό ιντερνετικό φαινόμενο. Μια συνήθης πρακτική από μικρές ομάδες χάκερ, που χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες διαδικτυακές διευθύνσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη για να εισβάλλουν ταυτόχρονα σε «τρύπια» συστήματα.

Ο Μητσοτάκης έχει, όπως μας λέει, πολύ φιλόδοξα σχέδια για την εκπαίδευση και, άρα, είναι σημαντικό να υπάρχει η σωστή ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας. Σε αυτό το πόστο βρισκόταν για τέσσερα χρόνια και μέχρι λίγα 24ωρα πριν η Νίκη Κεραμέως. Με το που κατέρρευσε η Τράπεζα Θεμάτων, όμως, η Κεραμέως, που στην προεκλογική ιστοσελίδα της αναφέρεται στην «πλήρη συναίσθηση της ευθύνης», το μόνο που βρήκε να πει ήταν: «Μη με ρωτάτε, δεν είμαι υπουργός». Αυτό που φαίνεται από το «κραχ» με τις εξετάσεις είναι ότι αφήνει πίσω της «καμένη γη».

Οι γονείς κοιτάζουν με απογοήτευση το χάος με τις εξετάσεις των παιδιών τους. Η Κεραμέως μάς λέει, καθαρά και ξάστερα, ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η λογοδοσία της ίδιας και της κυβέρνησής της έχει ημερομηνία λήξης τρία τέσσερα 24ωρα. Οσο και τα γάλατα. Η αντίδραση της Κεραμέως σε αυτό το φιάσκο προσέφερε, ακούσια, ένα πρελούδιο στο δόγμα παντοδυναμίας της κυβέρνησης μετά τις εκλογές για απόλυτη εξουσία χωρίς καμιά απολύτως ευθύνη.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Βουλευτής Ν.Δ., πρώην υπουργός Παιδείας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε Νομική στη Σορβόνη και στο Χάρβαρντ. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2015 και το 2016-2019 ήταν κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του κόμματος. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τις 26 Μαΐου ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στις πρόσφατες εκλογές επανεξελέγη βουλευτής. Ήταν 3η στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, πίσω από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε επίσης: Εξετάσεις: Νέο μπάχαλο με την Τράπεζα Θεμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκη Κεραμέως, Άφησε, Παιδεία,niki kerameos, afise, paideia