Νίνα Κασιμάτη: Ισοπέδωσε τον Σκέρτσο που ζήτησε μισή συγγνώμη

«Βομβάρδισε» με ακλόνητα επιχειρήματα για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και το Κυπριακό τον ανιστόρητο κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Ηταν μια χαλαρή, κακή διατύπωση δική μου, αναλαμβάνω την ευθύνη. Ζητώ συγγνώμη και λυπάμαι πολύ, αν πλήγωσα κάποιους ως προς τα αισθήματά τους για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων». Θα μπορούσε να ήταν μια ανεκτή αρχή για τον Σκέρτσο, στην τηλεοπτική «μονομαχία» που είχε με τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ.

Από
τον Βασίλη Γαλούπη

Δεν ήταν, όμως, τελικά μια ειλικρινής συγγνώμη, αλλά μισή. Και κυρίως επικοινωνιακή, μετά τον σάλο που προκλήθηκε μερικές μέρες πριν από τις εκλογές. Λίγα λεπτά μετά, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στριμώχτηκε από την Κασιμάτη, «προδόθηκε» από τις πραγματικές πεποιθήσεις του. Το χαρακτήρισε, ίσως ακόμα πιο προκλητικά από την αρχική τοποθέτησή του, «πρόβλημα του 20ού αιώνα», προσθέτοντας «έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα του 21ου αιώνα».

Ο Σκέρτσος είναι, πέρα από ανιστόρητος, τόσο ατάλαντος ως πολιτικός που όταν επιχειρεί να διορθώσει κάποιο φάουλ του, κάνει ακόμα ένα, μεγαλύτερο. Δεν σταμάτησε ούτε εκεί, όμως. Στη συνέχεια έκανε νέα επίδειξη ανευθυνότητας, εκθέτοντας αυτή τη φορά το ίδιο το κόμμα που εκπροσωπεί. Κράδαινε το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ισχυριζόμενος με… βεβαιότητα ότι περιλαμβάνει στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η Κασιμάτη ρωτούσε επίμονα «σε ποια σελίδα;». Ο Σκέρτσος δεν είπε.

Ομως η απάντηση είναι «σε καμία σελίδα». Οσο κι αν ξεφυλλίσαμε το πρόγραμμα της Ν.Δ., δεν υπάρχει καμία αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις. Ούτε στις σελίδες 23-27 για την εξωτερική πολιτική ούτε πουθενά. Το συμπέρασμα είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας δεν έχει ιδέα ούτε καν για το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος που εκπροσωπεί. Ποια αξιοπιστία και εγκυρότητα μπορεί να έχουν τα λεγόμενά του, όταν εμπαίζει τον κόσμο με τέτοια ψέματα δημοσίως;

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Μητσοτάκης τον δικαιολόγησε κιόλας. Οταν ρωτήθηκε χθες στη διακαναλική για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί γερμανικών αποζημιώσεων, ο πρωθυπουργός, που είχε δίπλα του τον Σκέρτσο εκείνη τη στιγμή, τον κάλυψε πλήρως αλλά άτσαλα, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όσων είχαν ακούσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για το μέλλον και νομίζω ότι όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που προσπάθησαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού».

Κανένας πρωθυπουργός χώρας δεν θα κρατούσε στην κυβέρνησή του έναν τύπο που όταν θέλει να μιλάει για το μέλλον, προσβάλλει και ακυρώνει το αιματοβαμμένο παρελθόν ενός ολόκληρου λαού. Και μόνο ότι ο Σκέρτσος ακόμα και τώρα αναρωτιέται αν «πλήγωσε κάποιους ως προς τα αισθήματά τους» δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Αγνοεί πόσο καθολική και πόσο καίρια είναι αυτή η εκκρεμότητα για κάθε πολίτη.

Η Κασιμάτη έκανε λόγο για ψευδεπίγραφη συγγνώμη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ρωτώντας τον ρητορικά και αποστομωτικά αν το Κυπριακό είναι πρόβλημα του 20ού αιώνα ή του 21ου. Η βουλευτής ανέφερε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «η βάση για να υπάρξει μια ισότιμη σχέση με τη Γερμανία, ώστε να αποδειχθεί ότι η συγγνώμη της είναι έμπρακτη» και πρόσθεσε: «Εχουμε καλές σχέσεις με τη Γερμανία, αλλά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οσοι κυβερνούν πρέπει να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας που κυβερνούν. Οι Γερμανοί το κάνουν. Πρέπει να το κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το ζήτημα είναι υπονομευμένο».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι στο πρώτο Μνημόνιο του 2010 η Γερμανία έβαλε όρο ότι το δάνειο που μας έδινε τότε δεν συμψηφίζεται με τις απαιτήσεις της Ελλάδας από το κατοχικό δάνειο του Β’ Παγκοσμίου, κάτι που αποδεικνύει ότι, αντίθετα με όσα λέει το Βερολίνο, οι ελληνικές απαιτήσεις είναι βάσιμες νομικά και διεκδικήσιμες. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «μια κυβέρνηση που θέλει να ανταλλάξει πράγματα προκειμένου να εξασφαλίζει τις λεγόμενες επενδύσεις σε βάση νεοαποικιακή και υποτέλειας. Δεν θέτει το ζήτημα των αποζημιώσεων στην ατζέντα και το υποβαθμίζει μπαίνοντας στο πνεύμα της Γερμανίας».

Οπως επιβεβαιώθηκε και από την κάλυψη του Μητσοτάκη χθες, ο Σκέρτσος προωθεί εν τέλει την ατζέντα του πρωθυπουργού για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όχι την εθνική. Το ψήφισμα του 2019 από τη Βουλή, με ευρύτατη πλειοψηφία, καθορίζει ποια είναι τα εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε το ζήτημα των αποζημιώσεων στη δική του τετραετία. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ενα ψέλλισμα ότι «είναι ένα ανοιχτό ζήτημα» προς τον Σολτς δεν είναι αποτελεσματική πολιτική, ούτε μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρή πρωτοβουλία.

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων «αποτελεί πρόβλημα του 20ού αιώνα» είπε ο Σκέρτσος. Δυστυχώς, το μόνο πράγμα που ανήκει στον περασμένο αιώνα είναι, όπως φαίνεται, η πολιτική της κυβέρνησης που εκπροσωπεί ο Σκέρτσος. Στο Μαξίμου αγνοούν πλήρως ότι στον σύγχρονο κόσμο τα κράτη είναι απαραίτητο να κερδίζουν πρώτα απ’ όλα τον σεβασμό σε διεθνές επίπεδο. Ενα «σχεδόν κράτος» που πρόθυμα πετάει κάθε δικαίωμά του στα σκουπίδια χάνει κάθε σεβασμό και οντότητα στη διεθνή σκηνή και καταδικάζει τους πολίτες του.

Στην περίπτωσή μας έχουμε μια κυβέρνηση που βάζει στην ίδια πρόταση τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με τις ξένες επενδύσεις. Υπερβολική δουλοπρέπεια και για τον 20ό και για τον 21ό αιώνα…

ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1978 στο Πέραμα. Είναι κόρη του Γιώργου Κασιμάτη (1949-1993), πρωταθλητή στίβου, που διατέλεσε γ.γ. Αθλητισμού το 1988-89. Αρχικά οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια, όταν διαφώνησε με την υπογραφή του Μνημονίου το 2010, εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέγεται βουλευτής Πειραιά από τον Ιανουάριο 2015. 

Είναι αριστούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε Αγγλικό Δίκαιο (c.h.e. English Law) στο Δημόσιο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα