Νίσυρος: Πώς το υπ. Πολιτισμού αγνόησε καταγγελία για παιδεραστή!

Απίστευτη εξέλιξη με τον αρχαιοφύλακα. Θυμίζει το «σκάνδαλο Λιγνάδη». Ο 50χρονος, που φέρεται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικο, είχε καταγγελθεί από το 2021

Εγγραφη καταγγελία για τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο είχαν στείλει κάτοικοι του νησιού από τον Ιούλιο του 2021(!) στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μαρία Μιχαηλίδου. Μάλιστα, στην έγγραφη καταγγελία, που έχει στην κατοχή της και παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία» -και η οποία έγινε την εποχή που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το «σκάνδαλο Λιγνάδη»-, μεταξύ πολλών άλλων, φωτιζόταν με σαφήνεια το γεγονός ότι ο αρχαιοφύλακας είχε αναπτύξει

ανησυχητική εγγύτητα με ανήλικα αγόρια κυρίως ευάλωτων οικογενειών.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Υπενθυμίζουμε πως, την περασμένη εβδομάδα, πατέρας στη Νίσυρο κατήγγειλε στην Αστυνομία τον 50χρονο αρχαιοφύλακα για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του 12χρονου παιδιού του, γεγονός που προκάλεσε… τσουνάμι καταγγελιών και για άλλα περιστατικά. Συγκεκριμένα, ο πατέρας, που κατάγεται από την Αλβανία, κατήγγειλε ότι ο υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού απομόνωσε τον 10χρονο γιο του στον υπόγειο χώρο του μουσείου, όπου ζούσε, και του έδειξε πορνογραφικό βίντεο και μια πλαστική ερωτική κούκλα.

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, η προαναφερθείσα επιστολή του 2021 έφτασε πράγματι στο e-mail της Εφορείας Αρχαιοτήτων και έγινε αντικείμενο συζητήσεων. Η επιτυχής αποστολή επιβεβαιώθηκε από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μαγική… εξαφάνισή της στη συνέχεια. Ετσι, έχει καλλιεργηθεί η αίσθηση πως επιχειρήθηκε από την επικεφαλής της Εφορείας προσπάθεια συγκάλυψης όσων καταγγέλλονταν.

Παραμένει άγνωστο εάν για τη συγκεκριμένη καταγγελία ενημερώθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός Λίνα Μενδώνη. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πάντως, πως η προϊσταμένη της Εφορείας, η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και λίγους μήνες, αποτελεί άνθρωπο του στενού φιλικού περιβάλλοντος της υπουργού. Μοιάζει, ωστόσο, απίθανο να μην έχει ενημερωθεί για κάτι τόσο σοβαρό. Αν όμως δεν ενημερώθηκε, αυτό αποδεικνύει την έλλειψη ελέγχου των υπηρεσιών του υπουργείου της και, κατά συνέπεια, την πρόδηλη ανεπάρκειά της.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο οφείλει, σήμερα κιόλας, να απαντήσει: Η κυρία Μιχαηλίδου διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, όπως είχε δικαίωμα και υποχρέωση να πράξει; Τον κάλεσε για εξηγήσεις; Εν συνεχεία, προώθησε τις σοβαρές καταγγελίες στην πολιτική ηγεσία, στην οποία μάλιστα είναι βέβαιο ότι είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση, ή τις απέκρυψε; Ηταν ενήμερη η υπουργός ή «ξεγελάστηκε» από την προϊσταμένη, όπως είχε δηλώσει ότι συνέβη στην περίπτωση Λιγνάδη; Στην περίπτωση που ενημερώθηκε η κυρία Μενδώνη, εκκίνησε εκείνη κάποια έρευνα τότε, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα καταγγέλλονταν ήταν ψευδή ή αληθή; Κι αν εκκίνησε έρευνα, γιατί παρέμενε ο αρχαιοφύλακας στη θέση του μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, όταν μάλιστα από το 2020 έως το 2023 υπήρχε κι άλλη αρχαιοφύλακας στο νησί, επομένως δεν θα έμενε κενή η θέση; Και, αλήθεια, αυτή η δεύτερη αρχαιοφύλακας γιατί έφυγε στις αρχές του 2023 και δεν παρέμεινε, από τη στιγμή που για τον συνάδελφό της εκφράζονταν ανησυχίες;

Πάντως, το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού, με καθυστέρηση αρκετών ημερών μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, έδωσε εντολή στην αρμόδια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για τον αρχαιοφύλακα, ο οποίος παράλληλα τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων, ενδυναμώνει το σενάριο ότι το 2021 δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μένει, λοιπόν, να απαντηθεί εάν είχε ενημερωθεί το 2021 το υπουργείο από την επικεφαλής της Εφορείας και γνώριμη της κυρίας Μενδώνη ή αν έκανε κάτι η ίδια η προϊσταμένη.

Η επιστολή

Στο e-mail που στάλθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, οι κάτοικοι ανέφεραν πως ο αρχαιοφύλακας είχε γίνει «τοξικός για την κοινωνία» του νησιού. «Αμέσως φρόντισε να μπει στο διοικητικό συμβούλιο του αθλητικού συλλόγου ποδοσφαίρου Πολυβώτης, που παίζουν νεαροί και παιδιά. Τους συνοδεύει σε όλα τα ταξίδια τους εκτός νησιού στους αγώνες, ενίοτε και με διανυκτέρευση. Εχει έρθει πολύ κοντά τους και τους συναναστρέφεται με μεγάλη οικειότητα. Τον εμπιστεύονται και τον θεωρούν φίλο τους!

Τους συνοδεύει σε πανηγύρια, σε εκδηλώσεις» έγραφαν οι κάτοικοι και συνέχιζαν: «Για παράδειγμα, στα “διαμερίσματά” του, στο υπόγειο του μουσείου, οργανώνει και μπάρμπεκιου αποκλειστικά αυτός και τα αγόρια. Σε μία μόνο περίσταση, κάποιοι νεαροί ανέβασαν στο ίντερνετ φωτογραφίες… Τι δουλειά έχουν να ψήνουν μια τυχαία Παρασκευή του Οκτωβρίου 2019 μόνοι μαζί του; Πόσο ζέστη κάνει πια, που είναι οι μικροί χωρίς μπλούζες όλοι; Και, μάλιστα, ενώ έλειπαν οι γονείς τους και η γυναίκα του; Τι κοινό μπορεί να έχει με παιδιά της Α΄ Λυκείου; Τα συγκεκριμένα παιδιά ήταν τότε πολύ ευάλωτα ψυχικά. Το ένα είναι βουλγαρικής καταγωγής που η μαμά του παντρεύτηκε στη Νίσυρο, το άλλο είχε τη μαμά του με καρκίνο σε τελικό στάδιο, το άλλο ορφανό από πατέρα από τα 5 του κ.λπ. Τότε έγινε μεγάλο σούσουρο στο νησί, και οι μικροί τις κατέβασαν τις φωτογραφίες. Πολλά έχουν δει τα μάτια μας, αλλά δεν έχουμε ντοκουμέντα».

Στην επιστολή είχαν επισυναφθεί μάλιστα και οι φωτογραφίες των αγοριών, στις οποίες εμφανίζονται ημίγυμνα στον αύλειο χώρο του υπογείου του μουσείου, το οποίο ο αρχαιοφύλακας είχε μετατρέψει σε σπίτι, να έχουν στήσει… γλέντι καθώς ψήνουν, προφανώς με τον εξοπλισμό του αρχαιοφύλακα, ενώ κρατούν στα χέρια τους και μπίρες. Φυσικά, η «δημοκρατία» δεν τις δημοσιεύει, από σεβασμό στην ανηλικότητα και στις οικογένειες των παιδιών.

Στην επιστολή υπήρχαν ακόμα πλείστες καταγγελίες. Αναφερόταν, για παράδειγμα, ότι το υπόγειο του μουσείου το εξόπλισε ο δήμαρχος του νησιού με τις απαραίτητες οικοσκευές. «Αυτά τα έχει παραλάβει η υπηρεσία σας ή θα τα πάρει μαζί του προίκα;» αναρωτιούνται προς την κυρία Μιχαηλίδου οι κάτοικοι για τον σχετικό οικιακό εξοπλισμό. «Κατά καιρούς φιλοξενεί και διάφορους επισκέπτες (κατά σύμπτωση, όλοι νεαροί, όλοι συνάδελφοι αρχαιοφύλακες και όλοι δεν κυκλοφορούν στο νησί για τα αξιοθέατα…). Τα έξοδα του ρεύματος, του νερού είναι υποχρεωμένη η Αρχαιολογία να τα πληρώνει; Ετσι κάνει και για όλους τους υπαλλήλους της;» αναρωτιούνται ακόμη. Καταγγελλόταν, επιπλέον, ότι ο αρχαιοφύλακας είχε την υποστήριξη του δημάρχου, «που τον χρησιμοποιεί για να έχει διείσδυση στη νεολαία», και πως οι γονείς φοβούνταν να μιλήσουν, είτε γιατί «είναι υπάλληλοι στον δήμο» είτε γιατί είναι «εγκάθετοι του δημάρχου» ή γιατί «έχουν οικονομική εξάρτηση από τον δήμο».

Υποστηριζόταν, δε, ότι ο δήμαρχος «ως αντάλλαγμα για αυτήν του την κάλυψη και ανοχή, του ζήτησε και τον χρησιμοποίησε για αυτή του τη “δημοφιλία” για να τον βάλει και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και να πάρει και πολλούς σταυρούς. […] Ενας υπάλληλος πήρε περισσότερες ψήφους από έμπειρους και ντόπιους υποψηφίους… Πού τους βρήκε;».

Τέλος, οι κάτοικοι ανέφεραν πως ο αρχαιοφύλακας δεν άνοιγε ποτέ το μουσείο στην ώρα του τον χειμώνα και πως αυτό γινόταν μόνο από την άλλη αρχαιοφύλακα, που ήταν ήδη εκείνη την εποχή στο νησί. Εκείνος έλειπε διαρκώς και για μεγάλα διαστήματα, ενώ δεν ήλεγχε ούτε τις παραβάσεις που ενέπιπταν στην αρμοδιότητά του. Σπαρακτική ήταν η έκκληση που έκαναν στο τέλος προς την προϊσταμένη της Εφορείας Δωδεκανήσων, από την οποία ζητούσαν να απομακρυνθεί ο υπάλληλος του υπουργείου.

«Σας παρακαλούμε, κάνετε κάτι να φύγει από αυτό το νησί! Είναι επικίνδυνος και ανίκανος! Σας γράφουμε ανώνυμα, γιατί, αν εσείς θέλετε, μπορείτε να ψάξετε την κατάσταση. Οποιον και να ρωτήσετε που δεν είναι εγκάθετος του δημάρχου θα σας πει τα ίδια. Φοβόμαστε να σας γράψουμε με τα ονόματά μας, γιατί υπάρχει κλίμα αλληλοϋποστήριξης και εκδίκησης. Αν δεν κάνετε κι εσείς κάτι, ποιος θα κάνει;»

Αλήθεια, τι τύχη είχε αυτή η σπαρακτική φωνή, η οποία έφτασε σίγουρα στα αυτιά της προϊσταμένης τρία χρόνια πριν; Πού κατευθύνθηκε το συγκεκριμένο e-mail (εάν κατευθύνθηκε κάπου); Εξαφανίστηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες; Γιατί μόλις τώρα το υπουργείο Πολιτισμού εξήγγειλε έρευνα;

Εκρηξη από μητέρα ανήλικου θύματος: «Ας τολμήσει ο δήμαρχος να τον φέρει πίσω»

Στον διαδικτυακό τόπο tvxs.gr, μητέρα ανήλικου θύματος δήλωσε για τον αρχαιοφύλακα: «Μάθαμε ότι σε κάποια (σ.σ.: ανήλικα) έδινε μπάφους, σε άλλα γδυνόταν και τους έκανε αναπαράσταση πώς γίνεται το σεξ χρησιμοποιώντας σεξουαλικά βοηθήματα… Αν τολμήσει ο δήμαρχος να τον φέρει πίσω -γιατί έτσι ακούμε-, εμείς οι ίδιες οι μανάδες, όπως σκίζουμε τα σπλάχνα μας για να γεννήσουμε, θα σκίσουμε όποιον πειράζει το παιδί μας».

Η μητέρα συμπλήρωσε πως, σύμφωνα με όσα της είπε το παιδί της, ο αρχαιοφύλακας καλούσε μεμονωμένα ένα παιδί ή πολλά μαζί για να κάνει «διάφορα», αλλά τα παιδιά δίσταζαν να μιλήσουν από φόβο μήπως τους είχε βιντεοσκοπήσει στο υπόγειο, το οποίο τους παραχωρούσε για να πηγαίνουν με τα κορίτσια τους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι καταγγελίες είναι πλέον έξι. Εντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε στο νησί και το γεγονός πως, όταν πήγε στην Αστυνομία ο πατέρας του 12χρονου που κατάγεται από την Αλβανία, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι κρατήθηκε επειδή δεν διέθετε απαραίτητα έγγραφα.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την είδηση της κράτησης του πατέρα ανάγκασαν την Αστυνομία να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πατέρας δεν ήταν υπό κράτηση, αλλά έλαβε προθεσμία 25 ημερών για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του. Πάντως, ο αρχαιοφύλακας, που προσήχθη με εντολή εισαγγελέα για εξέταση μετά την καταγγελία, στη συνέχεια πέταξε για… Ρόδο, ενώ αρνήθηκε κάθε κατηγορία, κάνοντας λόγο για «παγίδα» που στήθηκε εναντίον του. Συγκεκριμένα, είπε πως είχε προηγούμενα με τον πατέρα που έκανε την καταγγελία, ο οποίος… δασκάλεψε το παιδί του να πει όσα είπε.

«Είμαι και στα πολιτικά, οπότε σίγουρα θα θέλουν να με θίξουν, να θίξουν βασικά τον δήμαρχο» είπε, προβάλλοντας πολιτική δικαιολογία. Οι κάτοικοι, πάντως, διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι ο χώρος δεν ελέγχθηκε και δεν σφραγίστηκε άμεσα, κι έτσι του δόθηκε ο χρόνος να απομακρύνει προσωπικά αντικείμενα που ίσως είναι κομβικά για την έρευνα.

Ηταν στο απυρόβλητο! Εντυπωσιάζει η δύναμη που είχε σε όλα τα επίπεδα

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δύναμη που είχε ο συγκεκριμένος αρχαιοφύλακας τόσο στους τοπικούς παράγοντες όσο και στα ανώτερα κλιμάκια της υπηρεσίας του. Δεν είναι σύνηθες να εμφανίζεται σε ψηφοδέλτιο τοπικής κοινωνίας ένας άνθρωπος που έχει τοποθετηθεί για κάποια χρόνια σε μία υπηρεσιακή θέση και δεν κατάγεται από τον τόπο στον οποίο υπηρετεί.

Ούτε είναι σύνηθες να απολαμβάνει ένας αρχαιοφύλακας τις νομικές συμβουλές του δικηγόρου του δήμου, εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες που έχουν κάνει οι κάτοικοι τις τελευταίες μέρες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Το σίγουρο είναι πως η καταγγελία του 2021 δεν προκάλεσε καμία μεταβολή στην κατάστασή του. Συνέχισε, μάλιστα, όπως προκύπτει από τις διοικητικές πράξεις, να διορίζεται κανονικά σε επιτροπές που απαιτούσαν τη συμμετοχή του, όπως σε αυτήν της «παρακολούθησης και της παραλαβής προμηθειών και υπηρεσιών, και της επιτροπής καταστροφής άχρηστου μη αναλώσιμου υλικού του Αρχαιολογικού Μουσείου και χώρων νήσου Νισύρου».

Κι όλα αυτά ενώ υπήρχε για τρία χρόνια κι άλλη αρχαιοφύλακας στο νησί, που εμφανίζεται να μετείχε κατά τα έτη που παρέμεινε εκεί στις ίδιες επιτροπές (μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2023). Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός πως συνέχιζε να ζει στο υπόγειο του μουσείου. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «δημοκρατίας», συχνά στα μουσεία υπάρχουν πράγματι εστίες για να μένουν οι εργαζόμενοι. Ομως, ο συγκεκριμένος χώρος δεν προοριζόταν γι’ αυτή τη χρήση, αλλά για αρχαιολογικό εργαστήριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ακόμα, πως ο αρχαιοφύλακας κατέλυσε στο υπόγειο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τη δικαιολογία ανάγκης στέγης μέχρι να βρει σπίτι, αλλά ουδέποτε μετακινήθηκε. Και, προφανώς, στην Εφορεία Δωδεκανήσων γνώριζαν.

Γιατί τον άφηναν να ζει σε έναν χώρο που είναι, μάλιστα, δίπλα σε παιδική χαρά; Η παρουσία παιδιών σε χώρο μουσείου, και όχι σε ένα διαμέρισμα, θα μπορούσε κάποιος καχύποπτος να ισχυριστεί ότι αποτελεί δε την τέλεια κάλυψη. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχει συλλέξει η «δημοκρατία», ο 50χρονος είχε και συνδικαλιστική δράση, με την παράταξη ΔΗΣΥΠ, στην οποία πρωτοστατεί ο Γιάννης Τσακοπιάκος και στηρίζει η κυρία Μενδώνη. Υπενθυμίζουμε πως ο Γιάννης Τσακοπιάκος ήταν ο πρόεδρος του κάποτε κραταιού αλλά και αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Ο ίδιος είχε παραπεμφθεί για σωρεία αδικημάτων, όπως κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, και είναι ακόμη υπόδικος για πολλά από αυτά.

Σήμερα, ωστόσο, μετέχει σε σειρά κομβικών επιτροπών του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η διαχείριση επισκεπτών από τις κρουαζιέρες στην Ακρόπολη. Η κυρία Μενδώνη, δε, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις μαζί του.

Keywords
νισυρος, το νησι, σταυροι, συγκεκριμένο, tvxs, συμμετοχή, δραση, σωρεία, Ακρόπολη, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, βιντεο, αλβανια, αστυνομια, γυναικα, δουλεια, ηγεσια, μητερα, νησι, ονοματα, τυχη, υπουργειο πολιτισμου, φωτογραφιες, ωρα, mail, tvxs, tvxs.gr, αγωνες, αξιζει, ανθρωπος, αυτια, γεγονος, γινει, γινεται, γλεντι, γονεις, δυναμη, δοθηκε, εγινε, εγγραφα, εγγραφη, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητες, ελλειψη, εβδομαδα, ενιοτε, εξελιξη, εξι, εξοδα, εποχη, ερευνα, ετη, εφυγε, εφορεια, ζεστη, ιδια, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρχαν, θυμιζει, κυρια, κλιμα, λογο, μαμα, ματια, μεμονωμενα, μηνες, μπλουζες, μπορειτε, μαρια, παιδι, παιδια, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, σωρεία, ταξιδια, τρια, τσουναμι, φυσικα, φωνη, χρονος, αγνωστο, αγορια, δικαιωμα, εξαρτηση, ειδησης, υπουργειο, καχυποπτος, μοιαζει, πηγες, πληροφοριες, ροδο, χερια
Τυχαία Θέματα
Νίσυρος, Πώς, Πολιτισμού,nisyros, pos, politismou