Ο «άγιος» των κολυμβητών αμεΑ

Ο «άγιος» των κολυμβητών αμεΑ02.07.2018Ρεπορτάζ

Ποιος είναι ο Ελληνας που βοήθησε τους χρήστες αμαξιδίων να χαίρονται τη θάλασσα

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Ηταν το 2009, όταν μια συνομιλία με τον -τότε- αντινομάρχη Πατρών Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του, ήταν αρκετή για να πέσει ο σπόρος μιας ιδέας που θα άλλαζε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία στο μυαλό του μηχανολόγου και αεροναυπηγού μηχανικού Ιγνάτιου Φωτίου. Οπως θυμάται, ο κ. Φεσσιάν «ζήτησε να υπάρξει κάτι που θα του δώσει πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς είχε κουραστεί να χρειάζεται

βοήθεια για να απολαμβάνει την αγαπημένη του συνήθεια».

Τότε ο ίδιος μαζί με τον καθηγητή στο τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών Βασίλη Κωστόπουλο και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή στο εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιώργο Σωτηριάδη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το σύστημα Seatrac, ώστε να δώσουν στα άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα -όπως το κολύμπι- αυτόνομα.



«Η ομάδα έφτιαξε έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα. Ο χρήστης πατώντας ένα κουμπί σε τηλεχειριστήριο μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.

Μόλις τελειώσει το μπάνιο του, επιβιβάζεται στην καρέκλα και επιστρέφει στη στεριά πάλι πατώντας ένα κουμπί» αναφέρει ο κ. Φωτίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Seatrac είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, δηλαδή τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και απομακρύνεται το φθινόπωρο.

Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από άτομα με αναπηρία αλλά και από ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πού λειτουργούν

Στην Αττική το Seatrac λειτουργεί στις παραλίες της Γλυφάδας, του Ωρωπού και της Βούλας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει στη Λευκάδα, στη Μύκονο (Καλό Λιβάδι, Καμινάκι, Καλαφάτης), στη Λήμνο (Μύρινα, Εβγάτης), στα Χανιά (Αγιος Ονούφριος, Αγιοι Απόστολοι, Νέα Χώρα), σε δύο παραλίες της Καλαμάτας και στον Αγιο Βασίλειο Αχαΐας.

Mάλιστα, υπάρχουν παραλίες στις οποίες έχει γίνει πρόβλεψη για περισσότερες ευκολίες για τα άτομα με αναπηρία, όπως θέσεις για ΑμεΑ στο πάρκινγκ μπροστά από την παραλία, ειδικός διάδρομος για τα αμαξίδια, πρόσβαση σε ομπρέλες, ντουσιέρες, στην τουαλέτα και στα αποδυτήρια.



Πέρα, όμως, από τους χρήστες αμαξιδίων η τοποθέτηση και η λειτουργία του Seatrac αλλάζουν τη ζωή ακόμα περισσότερων ανθρώπων. «Μιλώντας με συνοδούς ή φίλους των χρηστών είδαμε πως βοηθήσαμε και τη δική τους φυσική και ψυχολογική κατάσταση, καθώς δεν καταπονούνται για να απολαύσουν με τους δικούς τους ανθρώπους τη θάλασσα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα