«Ο Ασχημος» και η τυραννία της ομορφιάς

«Ο Ασχημος» και η τυραννία της ομορφιάς24.01.2019Τέχνες

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λάλος μιλά για το θεατρικό (με τα απανωτά sold out), που συνδυάζει έξοχα το τραγικό με το κωμικό

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Ενας τύπος είναι άσχημος, αλλά δεν το γνωρίζει. Οταν το μαθαίνει από τους γύρω του, αποφασίζει να αλλάξει την όψη του, να «γκρεμίσει» μια και καλή την εικόνα του και να γίνει πραγματικά όμορφος. Αυτή είναι εν ολίγοις η πλοκή της μαύρης κωμωδίας του Γερμανού Marius Von Mayenburg «Ο Ασχημος», που παρουσιάζεται

στο «Tempus Verum - Εν Αθήναις», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.

Με αφορμή την παράσταση, η οποία σημειώνει απανωτά sold out, ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεατρικού οργανισμού μιλά στη «δημοκρατία» για το εξαιρετικά επίκαιρο έργο, που πραγματεύεται την «τυραννία της ομορφιάς».



«Το έργο το είχα βάλει στο μάτι πάνω από πέντε χρόνια, από τότε που το πρωτοδιάβασα» μας εξηγεί. «Και αυτό γιατί με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζεται το τραγικό με το κωμικό. Δύσκολα έχω βρει κάτι αντίστοιχο σε έργο. Την ώρα που γελάς, την ίδια ώρα προβληματίζεσαι κιόλας. Εχει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. Πάντα υπήρχε το θέμα τού φαίνεσθαι και της εικόνας, όχι όμως στον βαθμό που σήμερα το αντιμετωπίζουμε» σχολιάζει ο Δημήτρης Λάλος και συνεχίζει: «Οταν ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι είναι άσχημος αποφασίζει να κάνει μια πλαστική επέμβαση. Βγάζοντας τις γάζες καταλαβαίνει ότι είναι πλέον ακαταμάχητος. Μάλιστα, είναι τόσο ωραίος, που όλοι αποφασίζουν να γίνουν σαν αυτόν. Ουσιαστικά, το έργο μιλά για πολλά πράγματα, ακόμη και για τις πλαστικές επεμβάσεις που με μανία κάνουν όλοι σήμερα, χάνοντας τη μοναδικότητά τους, αλλά και για τον γονιδιακό έλεγχο που επιθυμούν όλοι μέσω DNA, προκειμένου οι απόγονοί τους να είναι και αυτοί όμορφοι» εξηγεί ο σκηνοθέτης, που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό χώρο στο Γκάζι.



«Δεν σας κρύβω πως είναι κάτι που ήθελα πολύ καιρό. Γιατί έτσι μπορείς να δοκιμάζεις και να τολμάς δικά σου πράγματα, ακόμη και να ρισκάρεις με διάφορα έργα. Σίγουρα, είναι και ιδιαίτερα δύσκολο και πιπεράτο, γεμάτο ανασφάλειες, διότι δεν ξέρεις πώς θα μπορέσεις να αντεπεξέλθεις σε όλες τις υποχρεώσεις, ακόμη και το πώς θα πληρώσεις τους εργαζομένους στο τέλος του μήνα».

Info: Στο Θέατρο «Tempus Verum - Εν Αθήναις» (Ιάκχου 19, Γκάζι). Παίζουν οι Θανάσης Δόβρης, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρης, Μιχάλης Βρεττός. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως την Κυριακή των Βαΐων.

Keywords
Τυχαία Θέματα