Ο αβάσταχτος λογαριασμός των lockdowns ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ

Σε αναμμένα κάρβουνα το οικονομικό επιτελείο μετά και τη νέα σκληρή καραντίνα. Τα σενάρια ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα

Συναγερμό έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο η ανακοίνωση του καθολικού lockdown στην Αττική, καθώς πιέζει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θέλουν να εμφανίζονται καθησυχαστικά, λέγοντας ότι στον Προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη το

2021. Πηγές της οδού Νίκης τονίζουν ότι έχουν υπολογίσει από τον περασμένο Νοέμβριο την επέκταση των μέτρων στήριξης έως και τον Απρίλιο του 2021.

Ωστόσο, στην εν λόγω πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται το σενάριο αυστηρών περιοριστικών μέτρων σχεδόν σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, με τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, σε γενικό lockdown.

Δεν έχει διευκρινιστεί δε, αν στις προβλέψεις έχει συμπεριληφθεί μια γενική καραντίνα στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το 48% του ετήσιου ΑΕΠ (82 δισ. ευρώ). Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη διαθέτει το 8,9% του ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ).

Το κόστος του νέου lockdown μπορεί να φτάσει:

τα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου ήτα 3 δισ. ευρώ αν η διάρκειά του είναι 30 ημέρες.

Υπό τον φόβο πλήρους εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τα εξής σενάρια:

Καθολικό lockdown: 3 δισ. ευρώΜέτρα με ανοικτό το λιανεμπόριο: 1,6 δισ. ευρώLockdown με «click away» στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ αυτών η Αττική και η Θεσσαλονίκη): 2,2 δισ. ευρώLockdown με «click away» σε όλη τη χώρα: 2,5 δισ. ευρώ

Μείωση εσόδων

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2021, μια μείωση των εσόδων από τον τουρισμό θα μείωνε την ανάπτυξη στο 3,3% από το 4,8% που προβλέπει το βασικό σενάριο.

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ του 2021 θα διαμορφωθεί σε 169,5 δισ. ευρώ από 162,8 δισ. ευρώ το 2020. Το βασικό σενάριο για φέτος τοποθετεί το ΑΕΠ στα 171,9 δισ. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα οδηγούσε σε επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο αβάσταχτος λογαριασμός των lockdowns ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ,