Ο δήμος Φυλής πρώτος αυτόνομος ενεργειακά σε όλη την Ευρώπη

Η σημερινή δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Χρ. Παππού από την πρώτη στιγμή έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη

Ενας εμβληματικός δήμος στην Αττική, που έχει επωμιστεί διαχρονικά ένα μεγάλο βάρος οχλουσών χρήσεων, είναι ο Δήμος Φυλής. Η σημερινή δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Χρ. Παππού, που οδεύει προς μία τρίτη συνεχή θητεία, από την πρώτη στιγμή έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη μέσω της κυκλικής οικονομίας. Απώτερος στόχος είναι να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην αξιοποίησή της σε τοπικό επίπεδο.

Η Ενεργειακή Αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής είναι ο πυλώνας που περιλαμβάνει έργα τομής με περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση. Υποδεχόμενος τα απορρίμματα του νομού Αττικής για πάνω από πενήντα χρόνια, ο Δήμος Φυλής έχει διαχρονικά πληγεί από τον ΧΥΤΑ που βρίσκεται εντός των ορίων του, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει έντονα ζητήματα με κοινωνικές διαστάσεις που υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων την ύπαρξη ενεργειακής ένδειας.

Ενεργειακό Πάρκο

Στο πλαίσιο αυτό σχεδίασε και υλοποιεί το «Ενεργειακό Πάρκο Φυλής» με σκοπό να γίνει ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος δήμος της Ευρώπης. Ειδικότερα, το Πάρκο περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάπλαση και την αποκατάσταση της χωματερής της Φυλής αλλά και όμορων περιοχών με τη δημιουργία ενός πάρκου πολλαπλών χρήσεων. Εκτείνεται σε 2.000 στρέμματα σε τμήμα τής υπό ανάπλαση χωματερής και συνδυάζει υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το πλήρες σχέδιο περιλαμβάνει

1. Φωτοβολταϊκό ισχύος 10 MW – με ήδη εγκεκριμένους όρους σύνδεσης.

2. Φωτοβολταϊκό πάρκο 45 MWac / 58,21 Mwp. Το φωτοβολταϊκό αυτό θα εγκατασταθεί στη θέση ΚΟΡΟΡΕΜΙ.

3. Φωτοβολταϊκό Πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 17.01 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12.5 MW στη θέση ΡΕΜΑ ΦΡΑΓΚΟΥ.

4. Φωτοβολταϊκό πάρκο 250 MWp / 230 MWac. Το φωτοβολταϊκό αυτό θα εγκατασταθεί στη θέση Χωματερή.

5. Δημιουργία πάρκου αποθήκευσης 240 MW χωρητικότητας 720 MWh Max, χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο. Εγγυημένη αποδιδόμενη ενέργεια ονομαστική ισχύς 240 MW, Χωρητικότητα 720 MWh Max, απόδοση 3 ώρες x 240 MWh. Το έργο είναι μία μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 240 Mwh, η οποία θα προμηθεύεται ενέργεια από τα πάρκα του δήμου που ήδη έχουν βεβαίωση παραγωγού, αλλά και από καινούργιες αιτήσεις του δήμου που θα κατατεθούν σε περιοχές όπως η χωματερή και άλλες περιοχές που έχει εντοπίσει ο δήμος.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος Φυλής έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής δυναμικότητας 325 MW, που, πέραν της παροχής δωρεάν ρεύματος στους κατοίκους (54.000.000,00 kwh), θα μπορούσε να διαθέσει προς αποθήκευση και πώληση 466.000.000,00 kwh, συνδράμοντας και στη μείωση κατά 234.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500.000.000 ευρώ και η οικονομική δραστηριότητα το 1 δισ. ευρώ, με σημαντικά οφέλη στην απασχόληση, άμεσους πόρους στον Δήμο Φυλής, αλλά και τόνωση της επαγγελματικής δραστηριότητας, ευρύτερα, στη Δυτική Αττική.

Βιομάζα από την Πάρνηθα

Παράλληλα, ο δήμος έχει υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠ.ΕΝ. και έχει καταθέσει στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ πρόταση για αξιοποίηση της βιομάζας της Πάρνηθας και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό (Τηλεθέρμανση), για να εξυπηρετήσει τις ορεινές περιοχές του δήμου (Χασιά και Πανόραμα) καθαρίζοντας την Πάρνηθα και συμβάλλοντας στην πρόληψη της πυρκαγιάς και την ανανέωση του δάσους με δωρεάν ρεύμα και νερό στις ορεινές ενότητες του Δήμου Φυλής.

Τέλος, σε συνεργασία με το ΕΑΓΜΕ (πρώην ΥΓΜΕ) έχει κατασκευάσει γεωτρήσεις που αποδίδουν 2.000.000 κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο από την Πάρνηθα και είναι στη διαγωνιστική διαδικασία για διάνοιξη άλλων γεωτρήσεων, ώστε να φτάσει στα 6.000.000 κυβικά μέτρα νερό που απαιτούνται για τον δήμο και τους δημότες, ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρονίζει όλο το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση τα παραπάνω, μέσα από το ολοκληρωμένο του πρόγραμμα ο δήμος διαμορφώνει δομημένο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, αξιοποιεί το δίκτυο αυτοματισμών και «έξυπνων» εφαρμογών και υποστηρίζει την τοπική οικονομία. Η πολιτική του, πέραν του οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, συμβάλλει σημαντικά και στην κοινωνική πολιτική, καθώς η ενεργειακή πολιτική του αναμένεται να ανακουφίσει πραγματικά εκατοντάδες πολίτες του δήμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα