Ο Γεραπετρίτης ξεπλένει την Τουρκία!

Μιλώντας στο Al Arabiya ξέχασε τις απίθανες διεκδικήσεις της Αγκυρας και περιορίστηκε σε ευχολόγια για το μέλλον

Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σαν να ξεκίνησαν μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία την περασμένη άνοιξη. Ως διά μαγείας φαίνεται πως η ελληνική πλευρά λησμόνησε τους γεωπολιτικούς στόχους της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, τις επιδιώξεις της στη Θράκη και τα παιχνίδια με τη μουσουλμανική

μειονότητα στη Θράκη, αλλά και τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, τόσο με τα χωρικά ύδατα όσο όμως και με τις βραχονησίδες.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λοιπόν, μιλώντας στο Al Arabiya ξέχασε όλα αυτά που εδώ και δεκαετίες έχουν μετατρέψει τις σχέσεις των δύο χωρών σε πολεμικές και αρκέστηκε σε ευχολόγια για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Δεν θεωρούμε την Τουρκία ως ανταγωνιστή μας ούτε σε περιφερειακό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε γείτονες.

Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα. Θεωρώ δε ότι είναι πολύ καλύτερο να συνεργαζόμαστε αντί να αναπτύσσουμε εχθρότητα και αποκλίσεις» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεραπετρίτης, όμως, έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας πως η Ελλάδα εμμένει στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. «Για εμάς το πιο σημαντικό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διεξαχθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος, προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση. Προφανώς, δεν δεχόμαστε τη λύση δύο κρατών, επειδή ουσιαστικά αντιβαίνει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και επειδή δεν αντικατοπτρίζει μία σύγχρονη λύση.

Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μαζί και όχι ο ένας εναντίον του άλλου». Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Προσφυγικού, αφήνοντας στην άκρη το κακό κλίμα της προηγούμενης περιόδου και λέγοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν στο κομμάτι αυτό. «Στην παρούσα φάση, αυτό στο οποίο πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την Τουρκία είναι η αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων και οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς, σε συνεργασία με την Ε.Ε., για όσους χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα