Ο Κ. Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

Ο Κ. Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης22.07.2019ΝΔ

Δήλωση-σοκ! «Ο στρατός μας είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο που έκανε και πριν από 45 χρόνια στην Κύπρο»!

Ενώ στη Μεγαλόνησο τιμούσαν το Σάββατο τη μαύρη επέτειο για την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή, που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών

και αμάχων, στην εξαφάνιση 2.000 αγνοουμένων, στον εκτοπισμό 150.000 Ελληνοκυπρίων και στην κατάληψη του 36,2% των κυπριακών εδαφών, τουρκικά μαχητικά F-16 πετούσαν πάνω από την Κερύνεια και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλούσε, απειλώντας ευθέως με νέο «Αττίλα».

«Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο βήμα που έκανε και πριν από 45 χρόνια στην Κύπρο, στην περίπτωση που κινδυνεύσει η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων» είπε στο πλαίσιο νέου παραληρήματος ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο Ερντογάν μάλιστα δεν δίστασε να ισχυριστεί πως «η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει την “ειρηνική επιχείρηση” με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του “τουρκοκυπριακού λαού”, που είναι ένας από τους ίσους ιδιοκτήτες του νησιού».

«Σε αυτό το θέμα όλος ο κόσμος βλέπει την αποφασιστικότητά μας και σήμερα. Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος δεν διακρίνει την Κύπρο από τη δική του πατρίδα, όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, στην περίπτωση που πρέπει να κάνει το ίδιο βήμα που έκανε πριν από 45 χρόνια να μην αμφιβάλλει ότι δεν θα διστάσει να το ξανακάνει» ανέφερε.

Χωρίς κανέναν σεβασμό στους εκατοντάδες νεκρούς, ο «σουλτάνος» ανέφερε ότι η «“ειρηνική επιχείρηση” στις 20 Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε με βάση το διεθνές δίκαιο, αφού προηγουμένως εξαντλήθηκαν όλες οι διπλωματικές οδοί», υποστηρίζοντας ότι η διεθνής νομιμότητα στο Κυπριακό θα είναι βασική αρχή της Τουρκίας, όπως ήταν και μέχρι σήμερα.

«Εγγύηση»

Επανέλαβε, ακόμη, πως «μια πιθανή λύση στο Κυπριακό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την εγγύηση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων» και πως «αυτός ο στόχος, ο οποίος είναι αναγκαία πραγματικότητα στο νησί, δεν θα εγκαταλειφθεί υπό κανέναν όρο.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ευημερία, την ασφάλεια και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της περιοχής ανήκει μόνο στους ίδιους θα βρουν απέναντί τους την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο μέλλον, όπως και μέχρι σήμερα» ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, τέλος, πως όποιος έχει αμφισβητήσει «την αλληλεγγύη της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ και τη δύναμη των δεσμών του τουρκικού λαού και του “τουρκοκυπριακού λαού” έχει αντιληφθεί με πικρές εμπειρίες πόσο μεγάλο λάθος έκανε».

«Αυτοί που ονειρεύονται να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα θα αντιληφθούν αργά ή γρήγορα ότι οι στόχοι τους είναι μάταιοι» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος, μην παραλείποντας να ευχηθεί ειρήνη, γαλήνη και ευτυχία στους Τουρκοκύπριους.

Ομόφωνο μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας έστειλαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με αφορμή τα 45 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο και τις απειλές που εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν για νέο «Αττίλα».

Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «45 χρόνια μετά. Δεν ξεχνάμε τα θύματα του κυπριακού Ελληνισμού. Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που επισκέφθηκε τη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη, τόνισε ότι η «τουρκική παραβατικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» και πρόσθεσε: «Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε, δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε».

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Δεν ξεχνάμε την εισβολή στην Κύπρο. Δεν σταματάμε, 45 χρόνια μετά, να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή μας… Να διεκδικούμε τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της Νήσου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο twitter, ενώ η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε νέα τετελεσμένα στην Κύπρο.

Την επαναφορά του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου ζήτησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Βιάζεται» ο Αναστασιάδης να ξαναμπεί στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις με τον Ακιντζί!

Μέσα στον Αύγουστο θέλει να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Νίκος Αναστασιάδης, επιμένοντας σε έναν διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, με τις όποιες προϋποθέσεις θετικής έκβασής του να είναι ανύπαρκτες.

Πόσο μάλλον όταν η Τουρκία έχει κάνει εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ αξιώνοντας τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων.

Την είδηση της συνάντησης Αναστασιάδη και Ακιντζί επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προσδιορίζοντάς τη μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου και λέγοντας ότι «αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είχε μιλήσει για άτυπη διάσκεψη υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, με τα Ηνωμένα Εθνη να απαντούν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ των δύο στα βασικά σημεία που μπορούν να αποτελέσουν συνέχεια του Κραν Μοντανά.

Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12 της ΑΟΖ.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ακόμα πως οι συμφωνίες με τις εταιρίες TOTAL και ENI αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας, ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να οδηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο για τις απαραίτητες αποφάσεις.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα