Ο κατήφορος της λίρας δεν επηρεάζει τον Φουρλή!

Ο κατήφορος της λίρας δεν επηρεάζει τον Φουρλή!17.08.2018Οικονομία

Καθησυχαστική ήταν η δήλωση του ομίλου, ενώ τόνισε ότι θα προβεί σε ενέργειες για ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων

Η χθεσινή καθησυχαστική ανακοίνωση του ομίλου Φουρλή για τις επιπτώσεις από την αναταραχή στην τουρκική οικονομία, και κυρίως από τη διολίσθηση της λίρας, αναδεικνύουν τον προβληματισμό της αγοράς για αρκετές εγχώριες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γείτονα.

Από τα στοιχεία του γενικού προξενείου

της Ελλάδος στη Κωνσταντινούπολη, οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη παρουσία στη γειτονική χώρα είναι η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (συμμετέχει με 50% σε τουρκική τσιμεντοβιομηχανία, η οποία όμως δεν ενοποιείται στα αποτελέσματα του ομίλου και ο κύκλος εργασιών της είναι μικρότερος του 2% των ενοποιημένων εσόδων), η CHIPITA, η Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Ε., τα Πλαστικά Κρήτης, η Αlumil, η Isomat, η Eurodrıp, η Kleemann, η Καρέλια, η Intrakom, η Intralot κ.ά.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστοι όμιλοι έχουν ξεκαθαρίσει την εικόνα σε σχέση με τη δραστηριότητά τους στην Τουρκία. Χθες ο όμιλος Φουρλή ανακοίνωσε ότι δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής αθλητικών ειδών της Τουρκίας μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας INTERSPORT ATLETIK MAĞ. VE DIŞ TİC.A.Ş., με 24 καταστήματα INTERSPORT και δύο καταστήματα THE ATHLETE’S FOOT.

Οι πωλήσεις του ομίλου στην Τουρκία το 2017 ανήλθαν σε 17.800.000 ευρώ (ή 4,1% στο σύνολο των πωλήσεων του ομίλου). Υποστηρίζει, επίσης, ότι «ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα μέχρι σήμερα (2018) είναι διψήφιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους 2017 και τείνει βελτιούμενος». Επιπλέον, άνω του 85% των αγορών εμπορευμάτων γίνεται σε τοπικό νόμισμα, ενώ «ο δανεισμός της εταιρίας είναι αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα και αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που δεν ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ περίπου».

Η διοίκηση του ομίλου Φουρλή υποστηρίζει ότι «ο όμιλος και η INTERSPORT παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και μεγιστοποίηση των μεσοπρόθεσμων θετικών επιπτώσεων».

Ακόμα και αν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γείτονα καταφέρουν να αναχαιτίσουν το κύμα προβλημάτων, αρκετοί θεωρούν ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες οι ελληνικές εξαγωγές.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Aγκυρα, σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση στο σύνολο (44,5%) και έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν τα καύσιμα, τότε οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 20,7%, στα 879.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα