Ο Κατρούγκαλος «ονειρεύεται» πλειοψηφία για τη Συμφωνία

Ο Κατρούγκαλος «ονειρεύεται» πλειοψηφία για τη Συμφωνία 31.07.2018Πρόσωπα

Η κυβέρνηση των Σκοπίων «τρέχει» τις διαδικασίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές, προκαλώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, που φαίνεται ότι έχει επενδύσει στη μετάθεση της επικύρωσής της από τη Βουλή

για το νέο έτος.

Χθες ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πως η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στα Σκόπια είναι η 30ή Σεπτεμβρίου, όταν ο ίδιος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε αφήσει πρόσφατα να εννοηθεί πως ενδεχομένως να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Είχε επίσης σημειώσει ότι από τη στιγμή που γίνει το δημοψήφισμα θα ακολουθήσει ένα διάστημα 100-120 ημερών για τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να ολοκληρωθεί στο σκέλος που αφορά τη γειτονική χώρα η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει πως θα ανακύψουν εμπόδια λόγω της αντίδρασης του προέδρου των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ και ότι η συμφωνία δεν θα έρθει για κύρωση στη Βουλή πριν από το τέλος του 2018. Και ο κ. Ζάεφ φυλάει τα νώvτα του, πάντως, λέγοντας πως το δημοψήφισμα δεν θα είναι δεσμευτικό, αλλά συμβουλευτικό.

Το δημοψήφισμα

Οσον αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αυτό θα αναφέρει: «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., και αποδέχεστε τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας;» Το «ναι» έχει ήδη περάσει από τη Βουλή τους με 68 ψήφους. Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή: «Εάν υπάρχει βούληση, μπορούν να γίνουν μεγάλα βήματα, λύνοντας διαφορές που όχι μόνο ενοχλούν τις δύο χώρες αλλά την ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν προς το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών, ανεξάρτητα από το πολιτικό τίμημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα