Ο «κόφτης» στις παροχές φέρνει αντιδράσεις

Ο «κόφτης» στις παροχές φέρνει αντιδράσεις 04.12.2018Νέα

«Στα κάγκελα» οι οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρίες, που ζητούν «το κονδύλι για την ειδική αγωγή να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης» • Με την υπογραφή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Αλλη μια δύσκολη χρονιά προμηνύεται για τις οικογένειες που έχουν παιδιά ή ενηλίκους με αναπηρίες, όπως διαταραχές λόγου, κίνησης και επικοινωνίας, αυτισμός, βαρηκοΐα-κώφωση, εξαιτίας

του «κόφτη» που μπήκε στις παροχές λόγω οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ παρατηρούνται περικοπές στις παροχές, αλλά και σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωση, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως ο τραυλισμός, το σύνδρομο Asperger, η Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής (ΔΥΠΕ), η υπερκινητικότητα και άλλα προβληματα υγείας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομάδας Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση».

Το γεγονός ότι η δαπάνη για την ειδική αγωγή ήταν υψηλή και έπρεπε να «κουρευτεί» είναι ενδεικτικό της άποψης που έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις θεραπείες ανθρώπων που είτε γεννήθηκαν με αναπηρίες είτε απέκτησαν έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένεια, τροχαίο ή άλλο ατύχημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο «κόφτης» στη δαπάνη για την ειδική αγωγή μπήκε χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη, όπως αναφέρει η Ομάδα Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση». Ετσι, η δαπάνη για την εργοθεραπεία και τη λογοθεραπεία που έχουν ανάγκη πάνω από 100.000 ΑμεΑ στη χώρα μας μειώθηκε σε 80.000.000 ευρώ τον χρόνο, από τα 106.000.000 ευρώ που ήταν το 2015, ενώ θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά το δοκούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Να τονίσουμε, πάντως, ότι οι τιμές αποζημίωσης που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για συνεδρίες εργοθεραπείας και ψυχοθεραπείας πλέον έχουν αυξηθεί στα 15 ευρώ από 1,23 ευρώ και 2,6 ευρώ που ήταν έως το 2017! Σύμφωνα με την Ομάδα Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση», «το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, συνεπώς το “κούρεμα” της δαπάνης για την ειδική αγωγή είναι αυθαίρετο και οριζόντιο. Από την πλευρά μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μείωση ούτε 1 ευρώ για τις θεραπείες των παιδιών μας» στην ανακοίνωσή της. Και συνεχίζει: «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δικαιολογούνται μόνο τέσσερις θεραπείες ανά γνωμάτευση και ανανέωση αυτής κάθε τέσσερις μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Μάλιστα, σε κάποιους κωδικούς στο παράρτημα έχουν εγκριθεί πέντε είδη θεραπείας και ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τέσσερις! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισηγούνται μεν θεραπείες, αλλά δεν εγκρίνονται! Σαν να μην έφταναν αυτά, βασικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Asperger, η Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και ο Τραυλισμός έχουν μείνει εκτός» συμπληρώνει η ομάδα γονέων.



▲ Το voucher-κουπόνι έστειλε τους θεραπευτές στο ΣτΕ

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές), η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας δημιουργούν ένα χάος με μια σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί ή τον ενήλικο που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής» αναφέρουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους.

Οι θεραπευτές υποστηρίζουν πως τα μεγάλα θύματα της περικοπής της δαπάνης για την ειδική αγωγή είναι πρωτίστως οι οικογένειες και τα χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη θεραπείας, την ώρα που τα κοινωνικά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δέχονται επίθεση και τίθενται υπό αμφισβήτηση. «Ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και μειώνεται αυθαίρετα κατά 30%, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Το μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή είναι το voucher-κουπόνι. Πρόκειται για το χαρτί που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί σε απροσδιόριστο χρόνο. Το κουπόνι αυτό όμως έχει και απροσδιόριστη αξία, διότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό “ψαλίδι” με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback)».

«Κανείς δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να εξαναγκάσει ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές να συμβληθούν με έναν κρατικό φορέα, έστω και εμμέσως και με όρους άκρως επαχθείς. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ο κλάδος μας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους των ιθυνόντων, είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Οι προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μόνο η αρχή» αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Φιλιώ Βλάχου.

«Είναι μνημειώδης η προχειρότητα στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η πάση θυσία μείωση της δαπάνης για την ειδική αγωγή. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προσπάθεια επιβολής των vouchers είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κέντρα ειδικών θεραπειών επιλέγουμε να συνταχθούμε στο πλευρό των χιλιάδων οικογενειών που μας εμπιστεύονται και όχι δίπλα σε εκείνους που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους» τονίζει η εκπρόσωπος του κλάδου.

Kαλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στον τομέα της φυσιοθεραπείας

Λίγο καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στον τομέα της φυσιοθεραπείας μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το περασμένο καλοκαίρι ο ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους του κλάδου και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η οποία θα διέπει την παροχή υπηρεσιών προς τους άμεσα και έμμεσα δικαιούχους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Ο ΕΚΠΥ επέβαλε πρώτη φορά συμμετοχή στον ασφαλισμένο, η οποία προσδιορίστηκε στο 10% επί της τιμής εκάστοτε αποζημίωσης ανά συνεδρία. Η τελευταία, με βάση τη νέα σύμβαση, παραμένει καθηλωμένη στα 15 ευρώ, όταν οι φυσιοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται σε εργαστήριο.

Να σημειωθεί ότι τα χρόνια περιστατικά εξαιρούνται από τη συμμετοχή αυτής. Μάλιστα, ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει αύξηση του αριθμού αποζημίωσης φυσιοθεραπευτικών πράξεων, οι οποίες απευθύνονται π.χ. σε ασθενείς με κυστική ίνωση, λεμφοιδήματα έπειτα από χειρουργείο μαστού κ.ά.

Στην περίπτωση, πάντως, που οι φυσιοθεραπευτικές πράξεις εκτελούνται κατ’ οίκον (π.χ. σε ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο), κάθε συνεδρία θα αποζημιώνεται πλέον με 15 ευρώ αντί για 12 που ισχύει σήμερα.

Το ποσό αυτό, βέβαια, δεν καλύπτει μόνο τη φυσικοθεραπεία αλλά και άλλες παροχές, όπως είναι η διατροφή π.χ. για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Επισημαίνεται, πάντως, πως ο ΕΟΠΥΥ απαγορεύει ρητά ο πάροχος να ζητήσει ή να εισπράξει επιπλέον αμοιβή από τον δικαιούχο ή τους οικείους του για τις φυσιοθεραπευτικές πράξεις που εκτελεί με βάση το παραπεμπτικό, ενώ τιμωρεί τους παραβάτες με κυρώσεις. Στις καινοτομίες της σύμβασης που υπέγραψε ο ΠΣΦ με τον ΕΟΠΥΥ είναι και η οριοθέτηση του χρόνου κάθε συνεδρίας, η οποία ορίζεται στα 30 λεπτά. Συχνά, βέβαια, απαιτείται και εφαρμόζεται διπλάσιος χρόνος για την ορθή αποκατάσταση ενός προβλήματος.

Παρ' όλα αυτά, και ο προϋπολογισμός για τις φυσιοθεραπείες έχει μειωθεί στα 70.000.000 ευρώ, ενώ οι συμβεβλημένοι φυσιοθεραπευτές σήμερα είναι περίπου 2.450. Το προαναφερόμενο κονδύλι, βέβαια, αφορά και άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι οι συμβεβλημένοι φυσίατροι που έχουν άδεια φυσιοθεραπευτηρίου.

Πάντως, στα θετικά της ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Παιδείας πρέπει ακόμα να προσθέσουμε την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, που θα καλύψουν σοβαρά κενά σε όλη τη χώρα.


Keywords
Τυχαία Θέματα