Ο κύβος ερρίφθη για το Ουκρανικό

Ο κύβος ερρίφθη για το Ουκρανικό21.10.2019Ρεπορτάζ

Μνημόνευσαν τον Κιέβου Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Με την κοινή μνημόνευση του ονόματος του Επιφανίου Κιέβου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο κατά τη διάρκεια του πατριαρχικού και αρχιεπισκοπικού συλλείτουργου στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου, στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου επισφραγίστηκε

ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι και τυπικά σε πλήρη κοινωνία με την νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την ιστορική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, που ενέκρινε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου να απαντήσει στο γράμμα του Επιφανίου, το όνομα του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτη Επιφανίου ακούστηκε πρώτη φορά στα Δίπτυχα εντός Ελλάδας.

Δεν εκβιάζεται

Η κίνηση των δύο προκαθημένων είχε τη δική της ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία, καθώς εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν εκφοβίζεται από απειλές, εκβιασμούς και κάθε είδους πίεση.

Η Εκκλησία της Ρωσίας, όπως δημοσίευσε η «δημοκρατία», εκβιάζει την Εκκλησία της Ελλάδος με «σχίσμα». Το Πατριαρχείο της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη μνημόνευση του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου, αν αυτός αναγνώριζε τον νέο προκαθήμενο της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η Μόσχα επιχείρησε να ασκήσει πίεση στην Εκκλησία της Ελλάδος με «κυρώσεις» κοσμικού τύπου, όπως απαγόρευση προσκυνηματικών ταξιδιών σε μητροπόλεις που αναγνωρίζουν τη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας.

Με τη μνημόνευση Επιφανίου στη Θεσσαλονίκη το Πατριαρχείο της Μόσχας πρέπει να δείξει αν είναι διατεθειμένο «να διαβεί τον Ρουβίκωνα» που το ίδιο χάραξε για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Θα κάνει πράξη την απειλή μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου; Θα καταφέρει να πείσει τον ρωσικό ΕΟΤ και τα τουριστικά γραφεία να κλείσουν την «κάνουλα» του προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας; Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί είναι αν υπάρχει περιεχόμενο και αν είναι αξιόπιστες οι ρωσικές απειλές προς την Εκκλησία της Ελλάδος.

Πάντως, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος θα σταματήσει τη μνημόνευση του Μόσχας ούτε οι μητροπόλεις στην Ελλάδα θα αρνηθούν στους ομόδοξους Ρώσους προσκυνητές τη θεία λειτουργία και το Σώμα και Αίμα Χριστού.

Keywords
Τυχαία Θέματα