Ο Στουρνάρας μάς ζητάει να σώσουμε πάλι τις τράπεζες

Ο Στουρνάρας μάς ζητάει να σώσουμε πάλι τις τράπεζες01.11.2019Πρόσωπα

Σε ρόλο... μελλοντολόγου, ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει νέα παγκόσμια ύφεση και μας προετοιμάζει για τη... λυπητερή

Νέα παγκόσμια ύφεση προβλέπει σε ρόλο... μελλοντολόγου ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας,

ο οποίος, συνεπής στη γραμμή του ΔΝΤ, προειδοποιεί ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να σηκώσει από μόνο του το βάρος!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο κεντρικός τραπεζίτης μάς προετοιμάζει ότι στην περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης η λυπητερή θα έχει αποδέκτες τους πολίτες.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Η αβεβαιότητα, όπως είπε, στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή, η παράταση του εμπορικού πολέμου και οι ανακατατάξεις που επιφέρει στις ασιατικές οικονομίες αποτελούν μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής οικονομία, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης.

Κατά τα άλλα, χθες επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανακάλυψε ξαφνικά την παραδοσιακή νοικοκυροσύνη των Ελλήνων. Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, επανέλαβε με άνεση τις γνωστές πληκτικές διαπιστώσεις του για την ελληνική κρίση, ποντάροντας στη βραχεία συλλογική μνήμη. «Δυστυχώς επαναπαυθήκαμε για πολύ καιρό» διαπίστωσε ελαφρά τη καρδία, μοιράζοντας την ευθύνη συνολικά στους πολίτες, κατά το «όλοι μαζί τα φάγαμε» του ανεκδιήγητου Πάγκαλου, για να προσθέσει:

«Η Ελλάδα διήλθε μέσα από μια μεγάλη οικονομική κρίση που επηρέασε ολόκληρη την κοινωνία. Αποδείχθηκε ότι ζούσαμε με μια βασική ψευδαίσθηση και μια θεμελιώδη αποσύνδεση μεταξύ της οικογενειακής μας οικονομίας και της οικονομίας της χώρας».

Νόμισε, όπως σχολιάστηκε στην οικονομική αγορά, ότι θα έχει ξεχαστεί και η δική του ευθύνη, όταν υπό την ηγεσία του η Εμπορική Τράπεζα χορηγούσε αφειδώς δάνεια, χωρίς στοιχειώδεις εγγυήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα, χάρη και στη δική του «συμβολή», η χώρα να αντιμετωπίζει ένα βουνό «κόκκινων» δανείων.

Σαν να μην είναι από τους βασικούς υπαιτίους της δεινής κρίσης, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε: «… Αντί ως κοινωνία να προτάξουμε την επιλογή ενός άλλου, πιο συνετού μοντέλου, με μικρότερο ρίσκο, δεχτήκαμε ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο και εγκαταλείψαμε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου στις παρυφές του. Το αποτέλεσμα είναι ότι ζήσαμε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές μας. Δηλαδή δαπανούσαμε επί μακρόν ως εθνική οικονομία πολύ πάνω από τις εθνικές παραγωγικές μας δυνατότητες. Ακριβώς αυτό οδήγησε στα μεγάλα, τα δυσθεώρητα ελλείμματα του Κρατικού Προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη συσσώρευση εθνικού χρέους στο εσωτερικό, κυρίως όμως στο εξωτερικό».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα