Ο Τζο Μπάιντεν «πάτησε το κουμπί» του οικονομικού πολέμου με την Κίνα

Στα ύψη η οικονομική σύγκρουση των δύο κρατών, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση 18 δισ. ευρώ στους δασμούς που επιβάλλονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι»

Αν τα πυρηνικά όπλα αποτελούσαν τον απόλυτο εφιάλτη, αλλά συγχρόνως και το απόλυτο μέσο πίεσης προς τον αντίπαλο για τους δύο κυρίαρχους της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ,

στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, τα οικονομικά όπλα που στρέφουν εναντίον τους Ουάσινγκτον και Πεκίνο απειλούν με αποσταθεροποίηση τη διεθνή οικονομία, η οποία έτσι κι αλλιώς δοκιμάζεται από μεγάλες κρίσεις διαρκείας.

Χθες, στη διεθνή ειδησεογραφία καταγράφηκε ακόμη ένα περιστατικό στην ιδιότυπη «βίβλο» της οικονομικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς οι πρώτες ανακοίνωσαν αύξηση κατά 18 δισ. ευρώ των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου -όπως διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος- να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι» από έναν «αθέμιτο», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ανταγωνισμό.

Προειδοποίηση

Η απάντηση βέβαια από την πλευρά της Κίνας ήταν άμεση, καθώς προειδοποίησε τους Αμερικανούς πως η κίνηση αυτή «θα επηρεάσει σοβαρά» τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες γίγαντες. «Αυτό θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «αναιρέσουν αμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικά μέτρα εναντίον της Κίνας».

Οπως έγινε γνωστό, οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου 10 βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται «στρατηγικοί», όπως αυτοί των ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων, ακόμη και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί, για παράδειγμα, θα αυξηθούν από το 25% στο 100%. Εκτός από τον τετραπλασιασμό των δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Ουάσινγκτον αυξάνει τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από το 7,5% στο 25%, όπως και στις μπαταρίες, αλλά και τους δασμούς για τους ημιαγωγούς από το 25% στο 50%, αύξηση που θα ισχύσει επίσης για τα ηλιακά πάνελ και ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

«Έντονη αποδοκιμασία»

Για το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, που εξέφρασε ανοιχτά την «έντονη αποδοκιμασία» του, οι Ηνωμένες Πολιτείες «πολιτικοποιούν και εργαλειοποιούν τα οικονομικά και εμπορικά θέματα», ενώ τόνισε πως βλέπει σε αυτή την απόφαση «μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής χειραγώγησης». Παρά τις κινεζικές αντιδράσεις, εντούτοις, στον δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές, χθες αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωναν πως τα μέτρα είναι «προσεκτικά στοχευμένα» και δεν είναι πιθανό να επιδεινώσουν την πληθωριστική κρίση, η οποία έχει ήδη προκαλέσει την οργή των Αμερικανών ψηφοφόρων και έχει θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι νέοι δασμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση Μπάιντεν στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στους ημιαγωγούς και σε ιατρικά προϊόντα θα πρέπει να ισχύσουν και σε άλλους τύπους οχημάτων και προϊόντων. «Πρέπει επίσης να το κάνουν και σε άλλα οχήματα και πρέπει να το κάνουν σε πολλά άλλα προϊόντα» δήλωσε σε δημοσιογράφους καθώς εισερχόταν στο δικαστήριο για τη δίκη του στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε δε πως «επειδή η Κίνα τρώει το φαΐ μας αυτή τη στιγμή (…) πρέπει να το κάνουν για πολύ περισσότερα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα