Οι Χούθι επιτέθηκαν με πύραυλο σε ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου

Το πλοίο «Zografia» με σημαία Μάλτας και με 24μελές πλήρωμα δεν ανέφερε τραυματίες, ενώ συνέχισε την πορεία του με προορισμό το Σουέζ, καθώς οι ζημιές που υπέστη δεν επηρέασαν το αξιόπλοό του

Το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου «Zografia» που ανήκει στον εφοπλιστή Αρη Θεοδωρίδη, σημαίας Μάλτας, χωρητικότητας 56.000 τόνων, με 24μελές πλήρωμα (κανένας ελληνικής καταγωγής), χτυπήθηκε από ρουκέτα των ανταρτών Χούθι ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ χωρίς φορτίο, δεν ανέφερε τραυματίες και συνέχισε την πορεία του με προορισμό

το Σουέζ, καθώς οι ζημιές που υπέστη δεν επηρέασαν το αξιόπλοό του.

Πρόκειται για ακόμα ένα πλήγμα των Χούθι, οι οποίοι διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, εντείνοντας τη διεθνή ανησυχία για τις επιπτώσεις και μια ενδεχόμενη καταστροφική κλιμάκωση στην ήδη έκρυθμη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, άλλος ένας πετρελαϊκός κολοσσός, η Shell ανέστειλε επ’ αόριστον όλες τις μεταφορές μέσω της Eρυθράς Θάλασσας. Παρόμοιες αποφάσεις φαίνεται πως θα λάβουν άμεσα τόσο η BP και η QatarEnergy όσο και ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk. Μέσα σε αυτό το άκρως ταραγμένο σκηνικό, το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως κατέσχεσε ιρανικά προηγμένα συμβατικά όπλα που προορίζονταν για τους μαχητές Χούθι στις 11 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη κατάσχεση πολεμικού υλικού αφότου οι Χούθι άρχισαν το μπαράζ επιθέσεων κατά των εμπορικών πλοίων στις αρχές Νοεμβρίου. Η συμμαχία που συγκροτήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη συμμετοχή δεκάδων χωρών με στόχο να προστατεύσει το διεθνές εμπόριο και να διασφαλίσει την ομαλότητα των δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζει τη δράση της, αλλά βρέθηκε και στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τον αντιπρόεδρο της Υεμένης, ο οποίος τη χαρακτήρισε αδύναμη.

«Αυτός ο διάδρομος Μπαμπ αλ-Μάντεμπ είναι σημαντικός για ολόκληρο τον κόσμο και την περιοχή, άρα η περιφερειακή παρέμβαση είναι το κλειδί» δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο Αϊνταρούς αλ-Ζουμπέιντι, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου σε αυτό το συμμαχικό μπλοκ. Με δεδομένη την ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και στην ευρωζώνη. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή απασχολούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων. «Παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση πολύ στενά. Μόλις βγαίνουμε από ένα ενεργειακό σοκ. Η Ε.Ε. έχει κάνει πολλά για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της από άποψη ενέργειας και να μειώσει τις εξαρτήσεις της σε αυτόν τον τομέα και έχουμε στα χέρια μας εργαλεία όπως το REPOWER EU» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην αντίπερα όχθη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα αμερικανοβρετανικά αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα ενταθούν. Ο Αμπντελσαλάμ εξήγησε πως δεν είναι οι Χούθι εκείνοι που επιθυμούν κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα εξαπολύοντας βολές κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας που στρατιωτικοποιούν την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή παρατάσσοντας πολεμικά πλοία.

Keywords
Τυχαία Θέματα