Οι δανειστές γράφουν πάλι τον νόμο για την α΄ κατοικία

Οι δανειστές γράφουν πάλι τον νόμο για την α΄ κατοικία23.03.2019Οικονομία

Προς συμβιβασμό η κυβέρνηση με τους θεσμούς, για να κρατήσει στη ρύθμιση τον πυρήνα της συμφωνίας με τις τράπεζες

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Εμμονή στην τήρηση του σκληρού πυρήνα της συμφωνίας με τις τράπεζες αναφορικά με τα όρια αντικειμενικής αξίας, οφειλής και εισοδήματος, αλλά και μεγάλα περιθώρια συναίνεσης για «ρεαλιστικότερες» προσαρμογές ως προς το ύψος των καταθέσεων και της συνολικής ακίνητης περιουσίας, όπως υποδεικνύει

η πλευρά των δανειστών, αποτυπώνονται στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία της κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βουλή.

Τα δύο επίμαχα θέματα είναι η ένταξη των ενυπόθηκων επιχειρηματικών δανείων και η τύχη των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με τον παλαιό νόμο Κατσέλη.

Με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών, στη νέα ρύθμιση πρέπει να υπαχθούν όσοι οφείλουν έως 130.000 ευρώ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και με εισόδημα έως 31.000 ευρώ. Στα όρια αυτά η κυβέρνηση χαράζει κόκκινες γραμμές, ενώ, αντίθετα, αποδέχεται τη μείωση του πλαφόν για οφειλέτες των οποίων οι καταθέσεις δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής (όριο, στα 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής (όριο, στα 260.000 ευρώ).

Ακόμα χαμηλότερα όρια προτείνουν οι δανειστές για τους επιχειρηματίες που έχουν λάβει δάνεια υποθηκεύοντας την κύρια κατοικία τους, τοποθετώντας τον πήχη στα 50.000 ευρώ για την οφειλή και στα 130.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη επιχειρηματία.

Τροποποιήσεις

Η κατάθεση της ρύθμισης, όπως εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν συνεπάγεται τη λήξη των διαβουλεύσεων με την επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επαναληφθεί το προηγούμενο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σχέδιο της οποίας σκάλωσε επί πέντε μήνες στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. με τη δικαιολογία ότι το κράτος επιδοτούσε εμμέσως τις τράπεζες.

Στη γραμμή αυτή, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, αναζητούνται ακόμα και τώρα τροποποιήσεις και βελτιώσεις που θα κάμψουν τις ισχυρές ενστάσεις των δανειστών και θα επιτρέψουν στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Στο αμιγώς νομικό, αλλά με προφανείς κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, ζήτημα του νόμου Κατσέλη, η πλευρά των δανειστών, με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποκλειστούν οι «μπαταχτσήδες», ζητεί να αποκλειστούν από τις ευεργετικές πρόνοιες όσοι έσπευσαν να υποβάλουν σχετική αίτηση υπαγωγής την τελευταία στιγμή και να καταργηθεί η δυνατότητα έφεσης.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, με προοπτική να κλείσουν έως την προσεχή Τρίτη οι περισσότερες εκκρεμότητες. Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε (Alpha) ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ενώ διαβεβαίωσε: «Η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει στην Ελλάδα για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών».

Keywords
Τυχαία Θέματα