Οι δανειστές μάς δένουν... χειροπόδαρα έως το 2060!

Οι δανειστές μάς δένουν... χειροπόδαρα έως το 2060!12.07.2018Διεθνής Οικονομία

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο για την επιτροπεία μετά την 21η Αυγούστου

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Το καινούργιο στενό «κοστούμι» που έραψαν οι δανειστές ειδικά για την Ελλάδα, ώστε να κρατήσουν τη χώρα μας υπό αυστηρή επιτήρηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν. Το «κοστούμι» αυτό θα συνδυαστεί με την επιτήρηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τα επόμενα 38 χρόνια, δηλαδή έως το μακρινό 2060!

Σύμφωνα

με την απόφαση της Κομισιόν, από την 21η Αυγούστου η Ελλάδα θα υπάγεται στο Ενισχυμένο Πλαίσιο Εποπτείας, το οποίο περιλαμβάνει τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις προόδου. Η Ενισχυμένη Εποπτεία «θα ασκείται από την Κομισιόν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, όπου είναι σκόπιμο, με το ΔΝΤ», ενώ ο ESM θα συμμετέχει στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο στην ελληνική περίπτωση θα βρίσκεται σε ισχύ έως το 2060, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή τουλάχιστον του 75% του χρέους! Η Κομισιόν σημειώνει ότι «το ΔΝΤ δεσμεύτηκε να εξακολουθήσει να συμμετέχει πλήρως» στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας.

Οι εκθέσεις των θεσμών θα πρέπει να είναι θετικές, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, «πάγωμα» του επιτοκιακού πέναλτι στο ευρωπαϊκό δάνειο του 2ου Μνημονίου) ύστερα από σχετική απόφαση του Eurogroup.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του Ενισχυμένου Πλαισίου Εποπτείας θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο. Μέρος των εκθέσεων που θα συντάσσονται θα εντάσσεται παράλληλα στο «κανονικό» σύστημα επιτήρησης όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης (ευρωπαϊκό εξάμηνο), δύο φορές τον χρόνο.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς παρεμβάσεις του 3ου Μνημονίου που μετατέθηκαν για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να εφαρμόσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε έξι τομείς, με βάση το δισέλιδο παράρτημα της απόφασης του τελευταίου Eurogroup.
Οι έξι τομείς είναι η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η αγορά εργασίας, η αγορά προϊόντων και η Δημόσια Διοίκηση.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και του Ελληνα ομολόγου του Ευκλείδη Τσακαλώτου άρχισε διμερής συνεργασία, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία εξόδου από τα Μνημόνια, την οποία απέκτησε η Πορτογαλία μετά το 2014.

Οι δικαιολογίες για την επιβολή του Ενισχυμένου Πλαισίου Εποπτείας

Το Ενισχυμένο Πλαίσιο Εποπτείας παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίοι επιχείρησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, κάνοντας λόγο για ομαλοποίηση, επιστροφή στην κανονικότητα και πλαίσιο εφαρμογής μόνο των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η Ελλάδα με βάση την τελευταία απόφαση του Eurogroup, χωρίς να απαιτηθούν στην πορεία νέα μέτρα.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προβλέπουν ρητά ότι σε περίπτωση που μια χώρα υπό μεταπρογραμματική παρακολούθηση παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους, οι θεσμοί θα αναλαμβάνουν δράση και θα απαιτούν τη λήψη μέτρων. Επιπλέον, η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν δεν κρύβει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ακόμα μια σειρά από σοβαρές εν δυνάμει απειλές, οι οποίες και οδήγησαν στην απόφαση να υπαχθεί στο καινούργιο Πλαίσιο Εποπτείας.

Στη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν διαπιστώνονται κίνδυνοι στο πεδίο του χρέους, των ξένων επενδύσεων, της ανεργίας, των «κόκκινων» δανείων και των χαμηλών επιπέδων κερδοφορίας των τραπεζών, ενώ επισημαίνεται ότι παραμένουν εύθραυστες οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές λόγω της αστάθειας που επικρατεί διεθνώς το τελευταίο διάστημα.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητά της, οι οποίοι, εάν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα