Οι εμετικές κολακείες του Δημήτρη Μαρκόπουλου στον Μιωνή

Ο βουλευτής της ΝΔ ως δημοσιογράφος υμνούσε απροκάλυπτα τον επιχειρηματία. Τώρα είναι μέλος της Προανακριτικής…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλά ερωτήματα προκαλούν τα στοιχεία για τις σχέσεις του Σάμπυ Μιωνή με μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής από τον χώρο της συμπολίτευσης. Μετά τον Θ. Πλεύρη, ο οποίος εγκαλείται ότι γνώριζε εκ των προτέρων τους ηχογραφημένους διαλόγους που παρουσίασε

ο κ. Μιωνής με τον πρώην υπουργό Ν. Παππά, σοβαρό ζήτημα ανακύπτει και με ακόμη έναν βουλευτή της Ν.Δ., τον Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Δημοσιεύματα από το παρελθόν, όταν ο κ. Μαρκόπουλος ήταν δημοσιογράφος, φωτίζουν πιθανότατα κρίσιμες διαδρομές του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, εγείρουν θέμα ασυμβίβαστου για τον βουλευτή της πλειοψηφίας σε μια φάση κατά την οποία μάλιστα οι εξελίξεις είναι τέτοιες που ουδεμία σκιά επιτρέπεται να πλανάται για την αναζήτηση της αλήθειας.

Ως οικονομικός συντάκτης και αρχισυντάκτης στη συνέχεια του «Πρώτου Θέματος», ο κ. Μαρκόπουλος -διατηρώντας και δική του στήλη στην εφημερίδα- περισσότερες από μία φορές είτε είχε προβάλει τις θέσεις Μιωνή για κρίσιμα θέματα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο είτε του είχε αφιερώσει πολυσέλιδα προωθητικά δημοσιεύματα.

Ξεχωριστή σημασία αποκτά το δημοσίευμα με το οποίο ο κ. Μαρκόπουλος, επικαλούμενος γαλλόφωνη εφημερίδα της Ελβετίας, ανακοίνωνε ότι ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας είχε καταθέσει αγωγή τόσο για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» σε βάρος του Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος την είχε αποκαλύψει, όσο και κατά της τράπεζας HSBC της Γενεύης. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Μιωνής υποστήριζε ότι είχε εξαναγκαστεί να ξοδέψει περισσότερα από 2.400.000 ελβετικά φράγκα για να αποκαταστήσει τη φήμη του ύστερα από τη διαρροή της λίστας των καταθετών από την τράπεζα και τους ελέγχους που ακολούθησαν. Εκτός των άλλων φαίνεται ότι ο Σ. Μιωνής, ακολουθώντας το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», είχε προσπαθήσει να αποκομίσει και κέρδος από την εμπλοκή του στη «λίστα Λαγκάρντ», που αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μνημονιακής περιόδου στη χώρα μας.

Η διάσταση αυτή συνδέεται με άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες και τώρα ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο γύρω από το όνομά του προκειμένου να καλύψει κι άλλες δοσοληψίες του ή οικονομικές αξιώσεις περί δήθεν βλάβης που υφίσταται η φήμη του. Προ ημερών άλλωστε η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» κ. Μιωνής και τουλάχιστον 12 συνεργοί του έκλεβαν το Ελληνικό Δημόσιο, δρώντας για λογαριασμό φοροφυγάδων πελατών τους και προς όφελος της τράπεζας HSBC, σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε «θαφτεί» επί μήνες στα αρχεία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αν πάντως ο κ. Μαρκόπουλος μπορούσε να αποδώσει την ανακάλυψη της είδησης για την αγωγή Μιωνή κατά Φαλτσιανί και HSBC στο δημοσιογραφικό του δαιμόνιο, θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνει το ίδιο για ένα άλλο δισέλιδο, στο «Πρώτο Θέμα» επίσης, με την υπογραφή του από το 2006. Αυτό κάλλιστα θυμίζει «διαφημιστική καταχώριση» υπέρ του κ. Μιωνή, καθώς, με εμετικές κολακείες, παρουσιάζει αυτόν και τον συνεταίρο του Αγγελο Μεταξά ως «τα χρυσά Greek boys στο χρηματιστήριο του Λονδίνου». Ίσως είναι άσχετο εν προκειμένω, αλλά στο βιογραφικό του ο νυν βουλευτής αναφέρει ότι έχει απασχοληθεί και ως υπεύθυνος επικοινωνίας σε επιχειρήσεις, δήμους και πολιτικές κινήσεις.

Ο 45χρονος κ. Μαρκόπουλος εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στη Β’ Πειραιώς τον περασμένο Ιούλιο. Αν και άπειρος, χωρίς νομικές γνώσεις και με σπουδές μόνο γύρω από τα media, συμπεριελήφθη στα μέλη της πλειοψηφίας για την Προανακριτική Επιτροπή που έμελλε να ασχοληθεί με ένα από τα μείζονα θέματα της τελευταίας περιόδου. Θεωρείται από τους πιο «σκληροπυρηνικούς» -και εντός της επιτροπής-, ενώ απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα, καθώς στο «πόθεν έσχες» του εμφάνισε «δωρεές» 225.000 ευρώ! Ο,τι κι αν ισχύει πάντως, η δημοσιογραφική προϊστορία του με τα κραυγαλέα δημοσιεύματα υπέρ του κ. Μιωνή, για τα οποία έως τώρα δεν είχε αναφέρει τίποτα, του στερούν -αν μη τι άλλο- το τεκμήριο της αμεροληψίας. Και ως εκ τούτου καθιστά ακόμη πιο διάτρητο το σκηνικό όλης αυτής της διαδικασίας που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες…

Keywords
Τυχαία Θέματα