Οι Γερμανοί μοιράζουν παράσημα σε Τσίπρα - Ζάεφ

Οι Γερμανοί μοιράζουν παράσημα σε Τσίπρα - Ζάεφ02.02.2019Πρόσωπα

Η διαβόητη Διάσκεψη του Μονάχου θα τους βραβεύσει για την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών

Τα «παράσημα» της διαβόητης Διάσκεψης του Μονάχου, ενός ιδρύματος που συνιστά κατά κάποιον τρόπο τη γερμανική Λέσχη Μπίλντερμπεργκ σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα του βαθέος γερμανικού παράγοντα στην ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα, θα πάρουν κανονικά και με τον νόμο οι Αλέξης Τσίπρας

και Ζόραν Ζάεφ σε ειδική τελετή.

Ενδεικτικό της μεγάλης επιρροής του συγκεκριμένου ιδρύματος είναι ότι στην ετήσια διάσκεψή του, που υποτίθεται ότι γίνεται για τη διεθνή ασφάλεια χωρών και περιοχών, δίνουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων με διασυνδέσεις στα διεθνή κέντρα, κατευθυνόμενοι αναλυτές - διαμορφωτές της παγκόσμιας κοινής γνώμης και γερμανόφιλοι ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.

Κάπως έτσι, λοιπόν, το φετινό βραβείο Ewald von Kleist θα πάει -δυστυχώς- και σε ελληνικά χέρια, και θα απονεμηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στον Ελληνα πρωθυπουργό για την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών από κοινού με τον ομόλογό του πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ως έκφραση της μεγάλης... ευγνωμοσύνης του Βερολίνου προς τους δύο.

Την πρόθεση για τη βράβευση των δύο πρωθυπουργών είχε ανακοινώσει πριν από πέντε ημέρες σε μήνυμά του στα social media ο πρόεδρος του ιδρύματος Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Το βραβείο Ewald von Kleist, που απονέμεται από το 2009, έχει δοθεί μεταξύ άλλων στους Χένρι Κίσινγκερ, Χαβιέ Σολάνα, Χέλμουτ Σμιτ.

Προσωπικότητες

Με το βραβείο τιμώνται -σύμφωνα πάντα με τη Διάσκεψη του Μονάχου- «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια, με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών».

Οσον αφορά την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, η Διάσκεψη του Μονάχου θέλει να τιμήσει -θεωρητικά- τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη. Στην πράξη, όμως, για να επιβραβεύσει όσους συνέβαλαν σε μια νίκη της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει τα δυτικά Βαλκάνια ως ζωτικό χώρο και σφαίρα γερμανικής επιρροής.

Βουλή: Συνάντηση Βούτση (σε καλό κλίμα) με τον Τούρκο πρέσβη

Συνάντηση με τον νέο Τούρκο πρέσβη Μπουράκ Οζουγκεργκίν είχε ο Νίκος Βούτσης στο γραφείο του στη Βουλή, λίγη ώρα μετά το περίφημο τετ α τετ του με τον -προσώρας- βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, με τον Νίκο Βούτση να καλεί μάλιστα τον πρέσβη να συνεχίσουν να χτίζουν από κοινού γέφυρες ανάμεσα στους δύο λαούς, ώστε «να επιλύονται ζητήματα που αφορούν τόσο την περιοχή όσο και τις διμερείς σχέσεις». Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν τα θερμότατα λόγια τα οποία επιφύλασσε ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν για τη συμφωνία της λίμνης, αφού συνεχάρη τον κ. Βούτση, επειδή συνέβαλε στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, «η οποία αποτελεί μαρτυρία για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όταν λειτουργούν σωστά η διπλωματία και ο διάλογος, και όταν γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο», όπως είπε επί λέξει. Ενα δίκαιο, βέβαια, που η Τουρκία συνεχίζει προκλητικά να αγνοεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο...

Keywords
Τυχαία Θέματα