Οι καταστροφές «καίνε» τον Προϋπολογισμό!

Υπερβαίνει τα 3,7 δισ. ευρώ το κόστος από πλημμύρες και πυρκαγιές, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία του οικονομικού επιτελείου

Εφιαλτικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, καθώς από τα αρχικά στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υπερβαίνει τα 3,7 δισ. ευρώ, τόσο για τις πυρκαγιές όσο και για τις πλημμύρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την τεράστια καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο από τις πλημμύρες το κόστος ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ,

χωρίς όμως να αποκλείεται να εκτοξευθεί περαιτέρω, όταν υποχωρήσουν τα νερά. Για τις φωτιές το κόστος φαίνεται πως ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θα ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, με άμεσες επιπτώσεις τόσο στο πρωτογενές πλεόνασμα όσο και στην ανάπτυξη. Το κόστος θα είναι τόσο σημαντικό, που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ακύρωση κάθε σεναρίου για μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων λόγω της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν από την αρχή ακόμα και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου. Το τελικό κόστος, που αναμένεται να είναι δυσθεώρητο για τη χώρα μας, θα αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου. Την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων φαίνεται πως βάζουν στο τραπέζι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κατά το οποίο θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε.

Οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποκορύφωμα τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα, καθιστούν επιτακτική μια αλλαγή στον σχεδιασμό της Ευρώπης, με μια μερική εξαίρεση των δαπανών για την κλιματική αλλαγή από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Η χώρα μας φαίνεται πως βάζει στο τραπέζι ακόμα μια εξαίρεση: Επαναφέρει το αίτημα για τις αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος, καθώς η χώρα μας θα επιβαρύνεται με 642.000.000 ευρώ κατά μέσο όρο από το 2022 έως και το 2029, λόγω της απόκτησης των φρεγατών και των μαχητικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα μια φορά η Γερμανία θα στυλώσει τα πόδια και θα απαιτήσει, κατά την πάγια τακτική της, να υπάρξει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και κυρίως για τις χώρες που παρουσιάζουν υψηλό δημόσιο χρέος, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα