Οι... περιπέτειες της γυναικείας ψήφου!

Οι... περιπέτειες της γυναικείας ψήφου!15.03.2019Πρόσωπα

Η Ελένη Σκούρα ήταν η πρώτη που εξελέγη βουλευτής το 1953 με το κόμμα του Παπάγου

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Το αίτημα της παροχής ψήφου στις γυναίκες εμφανίστηκε πρώτη φορά -οργανωμένα- το 1919. Αρκετά χρόνια μετά, το 1930, εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες μπορούσαν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, αλλά μόνο εάν γνώριζαν ανάγνωση και γραφή, και αν είχαν συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους. Βέβαια, για

πρώτη φορά οι γυναίκες ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του 1934, με τη συμμετοχή να είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Στην Αθήνα, για παράδειγμα, ψήφισαν μόνο 439 γυναίκες, καθώς οι περισσότερες δίστασαν, με την πασίγνωστη ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη να ισχυρίζεται ότι ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά… Οσο για τη συμμετοχή των γυναικών στις βουλευτικές εκλογές, αυτή πήρε αρκετές δεκαετίες για να γίνει πράξη, παρόλο που οι γυναικείες οργανώσεις το προσπαθούσαν ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι ενδεικτικό ότι το 1929, σε μια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου στις γυναίκες, ένας βουλευτής, ο Παναγιώτης Φλώρος, υποστήριξε ότι δεν πρέπει «να ανοιχθούν οι πόρτες της Βουλής και εις τας γυναίκας, ιδίως να αποκλεισθούν οι όμορφες και οι κάτω των 30 ετών»! Τελικώς, έπειτα από επιμονή δεκαετιών, οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα του «εκλέγειν και του εκλέγεσθαι» το 1952, ωστόσο εκείνη τη χρονιά δεν ψήφισαν, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Ψήφισαν, ωστόσο, σε μία αναπληρωματική εκλογή τον επόμενο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, όταν πέθανε ξαφνικά ένας τοπικός βουλευτής. Τότε, λοιπόν, τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, του Αλέξανδρου Παπάγου και του Νικόλαου Πλαστήρα, έβαλαν υποψήφιες μόνο γυναίκες.

Αποτέλεσμα; Οι βουλευτές και των δύο κομμάτων να αποφασίσουν μίνι αντάρτικο, αντιδρώντας στη γυναικεία εκλογή και βροντοφωνάζοντας «ή η γυναίκα ή εμείς», με τους Παπάγο και Πλαστήρα να αναγκάζονται να διαγράψουν τους αντάρτες βουλευτές που έβαλαν υποψηφιότητα! Τελικώς, τότε, το 1953, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία. Ηταν η Ελένη Σκούρα (φωτό) από τον Συναγερμό του Παπάγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα