Οι προσευχές της ντροπής

Οι προσευχές της ντροπής29.01.2018Ειδήσεις

Μετά τις αντιδράσεις κατά Βαρθολομαίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 484 Κούρδοι

Μετά την περίεργη σιωπή των κομμάτων στην Ελλάδα και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε -κυρίως στο διαδίκτυο- η επιστολή - ντροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Ερντογάν, μέσω της οποίας του διαμήνυε πως προσεύχεται «οι τουρκικές δυνάμεις να πετύχουν τον σκοπό τους στο Αφρίν της Συρίας», χθες ο «σουλτάνος», απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο στη βόρεια επαρχία

της Αμάσειας, κόμπαζε για τους νεκρούς που έχουν αφήσει πίσω τους οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

«Μόλις μίλησα με τον στρατιωτικό διοικητή και τον ρώτησα πόσοι Κούρδοι παραστρατιωτικοί της YPG εξουδετερώθηκαν. Μου είπε 484» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχόμενος πως η Τουρκία θα καθαρίσει «από τους τρομοκράτες» τα σύνορά της με τη Συρία, σε όλο το μήκος τους.

Ενώ πλέον είναι σαφής η πρόθεση της Αγκυρας να μεταφέρει και σε άλλες περιοχές τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η συριακή κυβέρνηση και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Αφρίν, που ελέγχεται από τους Κούρδους, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε έναν αρχαίο ναό.

Μάλιστα, η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Δαμασκού απηύθηνε χθες έκκληση να ασκηθεί διεθνής πίεση στην Αγκυρα, «για να εμποδιστεί η στοχοθέτηση αρχαιολογικών και πολιτιστικών τόπων».

Αρνούνται να μεταβούν στο Σότσι

Την ίδια ώρα σε διπλωματικό επίπεδο, κι ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιπτώσεις θα έχει στην ευρύτερη περιοχή η τουρκική επιθετικότητα, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση για την ειρήνευση στη Συρία που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Σότσι της Ρωσίας, «εξαιτίας της κατάστασης στο Αφρίν». Ενδιαφέρον συνεχίζουν να έχουν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος να υπάρξει «σύγκρουση συμφερόντων» ανάμεσα στις δύο πλευρές αν η Αγκυρα προβεί τελικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα «ακουμπούν» και τα ιρακινά σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα