Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να συνταράσσουν τη Ράφα

Το Τελ Αβίβ, με στόχο να εντείνει την πίεση στη Χαμάς για πλήρη αποδοχή των όρων του για συμφωνία, δεν δίστασε να εξαπολύσει καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι

Εφιαλτικές είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται στη νοτιότερη πλευρά της Λωρίδας της Γάζας και ειδικότερα στην περιοχή της Ράφα. Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συντάραξαν την πόλη, σκορπώντας τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους. Το Τελ Αβίβ με στόχο να εντείνει την πίεση στη Χαμάς για πλήρη αποδοχή των όρων του για συμφωνία δεν δίστασε να εξαπολύσει καταιγισμό πυρών, με την Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας

να κάνει λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς». Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που εδράζεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας ανακοίνωναν μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε όλο το μήκος και το πλάτος του παλαιστινιακού θύλακα. Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως κατέλαβε την Τρίτη τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Εχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη διέλευσης» ανέφεραν οι δυνάμεις του IDF. Παράλληλα, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά εάν βελτιωθούν οι συνθήκες. Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί υπό τον φόβο θανάσιμων τραυματισμών των εργαζομένων. «Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Tύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφα, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτή τη ζώνη, η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο Γενς Λάρκε κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποιούν μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση αναζήτησης μαχητών της Χαμάς, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν ηγετικούς θύλακες της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης. Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε δραματικούς τόνους ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους αρρώστους και για τους τραυματίες.

Παρά όμως την εκτυλισσόμενη φρίκη και τις διεθνείς αντιδράσεις, το Ισραήλ ξεκαθαρίζει πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως με τη σύμφωνη γνώμη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την επίτευξη των πολεμικών στόχων της χώρας. «Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους υπόλοιπους στόχους του πολέμου» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πιέσεις για την κατάπαυση του πυρός

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη θλίψη του για την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. «Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όλους όσοι ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα» δήλωσε, εμφανώς προβληματισμένος, ο Μπορέλ.

«Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα» κατέληξε, προειδοποιώντας για κίνδυνο γενικευμένων απωλειών και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από τη δική του πλευρά, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε και εκείνος την έκκλησή του για άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ χαρακτήρισε αφόρητη και καταστροφικά αποσταθεροποιητική μια χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Ο διευθυντής της CIA στο Κάιρο για να σώσει τους ομήρους

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπό το βάρος σφοδρών διεθνών αντιδράσεων, ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων μεσαίας βαθμίδας αναμένεται να προσγειωθεί στο Κάιρο προκειμένου να πετύχει αλλαγές στην υφιστάμενη πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Η αποκάλυψη έγινε από Ισραηλινό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος επιβεβαίωσε εκ νέου πως η υπάρχουσα πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος εμφανίζει έντονο προβληματισμό για τα γεγονότα στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του ανέφερε: «Εξετάζουμε την απάντηση της Χαμάς και τη συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή». «Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται εκεί» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υποδηλώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση αυτών των ομήρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική αρωγή» συμπλήρωσε ο Κίρμπι.

«Παγίδα» χαρακτήρισε την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία ο Μοσάμπ Χασάν Γιούσεφ, πρώην μέλος της Χαμάς, που αργότερα εντάχθηκε στις δυνάμεις της ισραηλινής Shin Bet ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών. Ο Γιούσεφ φέρεται ότι συμβούλεψε την ηγεσία του Ισραήλ να μην αποδεχθεί την πρόταση παρά μόνο αν εκείνη προβλέπει την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αποχώρηση της Χαμάς από τον έλεγχο της Γάζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα