Οι θησαυροί από τη «γραμμή Μεταξά»

Οι θησαυροί από τη «γραμμή Μεταξά»08.05.2018Ρεπορτάζ

Ντοκουμέντα από το οχυρό Καρατάς στην αναβίωση της μάχης του Ρούπελ

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Μια μοναδική συλλογή, που αποκαλύπτει τις κακουχίες του πολέμου, την ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι πολέμησαν στα οχυρά της «γραμμής Μεταξά» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τις αγωνίες των αγαπημένων τους προσώπων και όλα όσα έκαναν για να... ξεχνιούνται θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο,

12 και 13 Μαΐου, τις εκδηλώσεις για την αναβίωση της θρυλικής μάχης του Οχυρού Ρούπελ.

Ο λόγος για τη συλλογή αντικειμένων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκαν μόλις πριν από δύο χρόνια στο Οχυρό Καρατάς. Η συλλογή αποτελείται από 84 αντικείμενα, μεταξύ άλλων, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, γράμματα και επιστολές, αυτοσχέδια παιχνίδια, τραπουλόχαρτα, στιχάκια γραμμένα σε σελίδες ημερολογίου και πολλά άλλα προσωπικά είδη.

Σύμφωνα με τον μουσειολόγο Στέλιο Πλάκα, τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι χάρτινα και είχαν αλλοιωθεί εξαιτίας της υγρασίας και των τρωκτικών που υπήρχαν μέσα στο οχυρό. Ο ίδιος σχολιάζει ότι κρύβουν μέσα τους... θησαυρούς, αφού κάθε νέα πληροφορία που γίνεται γνωστή από τη μελέτη τους προσθέτει στοιχεία στην ιστορία μας.



Τα εν λόγω αντικείμενα είναι εκείνα που διασώθηκαν από τη φωτιά που έβαλαν στο Οχυρό Καρατάς οι Ελληνες στρατιώτες, όταν αναγκάστηκαν να το παραδώσουν στους Γερμανούς ναζί μετά τη συνθηκολόγηση. «Από την επιμέλεια της συλλογής φαίνονται η αγωνία και οι έκτακτες συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν οι Ελληνες. Αποτελούν τεκμήρια μιας ζωής κρυμμένης στο οχυρό» σχολιάζει ο κ. Πλάκας. «Μας αποκαλύπτουν αγωνιστές με ανθρώπινο πρόσωπο, με την ανάγκη της λήξης του πολέμου. Οσοι έμεναν στο οχυρό δημιουργούσαν έναν δικό τους κόσμο, κατασκευασμένο με δράσεις ψυχαγωγίας» συμπληρώνει ο κ. Πλάκας.

Τη συντήρηση των αντικειμένων και την επιμέλεια της έκθεσης «Ντοκουμέντα Καρατάς» ανέλαβαν ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Πέτρα» και η «ΚΟΙΝΣΕΠ Αγκιστρο Δράση». Η έκθεση με τον σπάνιο αυτό θησαυρό έχει φιλοξενηθεί στα Πολεμικά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πλαισιώνει το διήμερο μνήμης και αναβίωσης. «Τα ευρήματα συγκινούν κάθε ηλικία. Φανερώνουν πως πίσω από το πρόσωπο του αγωνιστή υπήρχε το αληθινό πρόσωπο του ατόμου που αναζητούσε το όνειρο της ελευθερίας» καταλήγει ο μουσειολόγος Στέλιος Πλάκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα