Οι Τούρκοι διεκδικούν περιουσίες στη Ρόδο!

Μετά την προσφυγή 100 ΜΚΟ στη Χάγη, τέσσερις πολίτες ζητούν αποζημίωση για απαλλοτριώσεις του 1940 από τους Ιταλούς

Στα άκρα τραβάνε το σχοινί των προκλήσεων τέσσερις Τούρκοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να αποζημιωθούν για ακίνητα στο Νιοχώρι της Ρόδου, τα οποία απαλλοτριώθηκαν από το… ιταλικό Δημόσιο το 1940! Η νέα πρόκληση έρχεται μετά την απόφαση άνω των 100 τουρκικών ΜΚΟ

να προσφύγουν στη Χάγη διεκδικώντας περιουσίες που, όπως υποστηρίζουν, ανήκαν σε ομοεθνείς τους οι οποίοι ζούσαν στα Δωδεκάνησα, τη δυτική Θράκη και την Κρήτη.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εν λόγω ΜΚΟ, οι οποίες έχουν τη στήριξη του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου, έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα δικαστική κινητοποίηση για την επιστροφή περιουσιών που υποστηρίζουν πως ανήκαν σε Τούρκους. Μάλιστα, όπως προανήγγειλαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το θέμα θα φτάσει μέσω των τουρκικών ενώσεων στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε., στον ΟΑΣΕ και το ΕΔΑΔ.

Και ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη ο θόρυβος γύρω από τη συγκεκριμένη κίνηση, έγινε γνωστό ότι τέσσερις Τούρκοι από διάφορες περιοχές της γειτονικής χώρας προσέφυγαν με αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, ζητώντας να τους επιδικαστεί αποζημίωση λόγω αδυναμίας αυτούσιας απόδοσης ποσοστών ακινήτων. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μία κάτοικο Αγκυρας, έναν κάτοικο Αϊβαλί/Μπαλικεσίρ, έναν κάτοικο Κωνσταντινούπολης και έναν κάτοικο Σμύρνης, οι οποίοι ζητούν να αναγνωριστεί η ακυρότητα του από 13 Μαΐου 1940 Διατάγματος του Ιταλού κυβερνήτη για απαλλοτρίωση δύο μερίδων οικοδομών στο Νιοχώρι.

Όπως υποστηρίζουν, ο πατέρας της πρώτης και η μητέρα των υπολοίπων διέθεταν και οι τέσσερις ποσοστά στα ακίνητα τα οποία απαλλοτριώθηκαν… παράνομα υπέρ του ιταλικού Δημοσίου και καταχωρίστηκαν στα κτηματολογικά βιβλία για λόγους δημόσιας ωφέλειας με δύο πράξεις, τη 16η Μαΐου 1940. Γι’ αυτό ζητούν να ακυρωθούν τα προαναφερθέντα διατάγματα και επειδή η επιστροφή των ποσοστών είναι αδύνατη, καθώς τα ακίνητα έχουν ήδη πουληθεί σε τρίτους και αποτέλεσαν νέες μερίδες, ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση, που συνίσταται στη… σημερινή εμπορική αξία των εν λόγω ακινήτων! Και αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται, είναι αδύνατη η εκτίμηση της τότε αξίας τους.

Η πρώτη ενάγουσα, σύμφωνα με την «Δημοκρατική», διεκδικεί το ποσό των 2.848.076,3 ευρώ, ενώ καθένας από τους υπόλοιπους τρεις ζητούν να τους επιδικαστεί το ποσό των 632.905,3 ευρώ. Η αγωγή κατατέθηκε την 26η Ιουνίου 2020, ενώ οι διάδικοι οφείλουν μέσα σε 100 ημέρες από την κατάθεσή της να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να προσκομίσουν όλα τα αποδεικτικά μέσα και τα διαδικαστικά έγγραφα που επικαλούνται. Η προθεσμία παρατείνεται κατά 30 ημέρες για όλους τους διαδίκους, αν ο εναγόμενος ή κάποιος από τους ομοδίκους του διαμένει στο εξωτερικό ή είναι άγνωστης διαμονής.

Keywords
Τυχαία Θέματα