Οι τρεις Έλληνες «κυνηγοί» εκλείψεων

Ενας αστροφυσικός, ένας κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων αλλά και μουσικός (!) και ένας φωτογράφος

Αντιμέτωποι με έναν μυστηριώδη παράγοντα που προσφέρει συναρπαστικά ταξίδια παρατήρησης βρίσκονται τρεις Ελληνες που θέτουν στον πυρήνα της μελέτης του τα ουράνια φαινόμενα. Πρόκειται για… κυνηγούς εκλείψεων, με διαφορετική έδρα ο καθένας, που όμως έχουν καταφέρει να κάνουν αξιοθαύμαστα βήματα σε αυτόν τον τομέα, γυρνώντας όλο τον κόσμο.

Ο αστροφυσικός Κοσμάς Γαζέας μόλις επέστρεψε από την Αριζόνα των ΗΠΑ και μια δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου.

Ο μουσικός και κατασκευαστής αστρονομικών οργάνων Αριστείδης Βούλγαρης ετοιμάζεται να παρατηρήσει μια ολική έκλειψη Ηλίου τον ερχόμενο Απρίλιο στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Τέλος, ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Βασίλης Μεταλληνός έχει θέσει ως στόχο ζωής να μεταδώσει μέσω της αστροφωτογραφίας μηνύματα για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη. Οι τρεις άνδρες, που μελετούν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα, μιλούν για την παρατήρηση των μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος, προκαλώντας ανατριχίλα.

Ο Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατάφερνε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να παρατηρεί φαινόμενα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, αλλά και πλανητικών διαβάσεων, χρησιμοποιώντας οπτικά όργανα τα οποία κατασκευάζει ο ίδιος.

Στην Αριζόνα

Στις αρχές του Οκτωβρίου ταξίδεψε στην Αριζόνα για να παρατηρήσει ακόμα μία έκλειψη Ηλίου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το φαινόμενο «το ομορφότερο θέαμα που μπορεί να δει ένας παρατηρητής στη Γη, και σίγουρα όποιος έχει δει έστω και μία θα επιχειρήσει ξανά στο μέλλον να δει και άλλες». «Κάπως έτσι ξεκινάει κανείς να γίνει κυνηγός εκλείψεων» τονίζει. Οι ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις, όπως και οι πλανητικές διαβάσεις, τις οποίες μελετά σε καθημερινή βάση, είναι για τον κ. Γαζέα «ένας συναρπαστικός τρόπος να μελετάει κανείς το σύμπαν, δίνοντας “ραντεβού” με τα ουράνια σώματα, καθώς αυτά ευθυγραμμίζονται και παίζουν κρυφτό μεταξύ τους».

Η πρώτη μερική έκλειψη Ηλίου που παρατήρησε ήταν το 1996 και έκτοτε ακολούθησαν ταξίδια σε πολλές χώρες για την παρατήρηση μιας έκλειψης, όπως στη Μογγολία, στην Αίγυπτο, στην Κένυα, στην Γκαμπόν, στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στη Νορβηγία, στην Ισλανδία, στη Μαδαγασκάρη και την Κίνα.

«Είναι τέχνη»

Από την πλευρά του, ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Βασίλης Μεταλληνός εξηγεί πως η αστροφωτογραφία είναι πρωτίστως τέχνη αλλά και ένα μέσο μετάδοσης μηνυμάτων για τον σεβασμό του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

«Η φωτορύπανση αυξάνεται με τον καιρό και τα αστέρια χάνονται από το οπτικό μας πεδίο. Η αστροφωτογραφία είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι ο ουρανός είναι τμήμα μας, τμήμα της ζωής μας. Είμαστε προϊόν του ουρανού ουσιαστικά, είμαστε προϊόν των αστεριών, όλα δημιουργήθηκαν μέσα στα αστέρια, η Γη, ο Ηλιος. Οπότε βλέποντας τον νυχτερινό ουρανό συνειδητοποιείς πόσο μικρή και πόσο εύθραυστη είναι η Γη» τόνισε και συμπλήρωσε: «Αν χάσουμε την επαφή μας με τη φύση, ξεκοβόμαστε και την ξεχνάμε, δεν την προστατεύουμε.

Κι αν χάσουμε την επαφή μας με την Αστρονομία, δεν ξέρω αν ο κόσμος θα είναι ο ίδιος, αν οι επόμενες γενιές θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τις επιστήμες. Οπότε, αν δείξουμε μέσα από φωτογραφίες το όμορφο τμήμα του ουρανού, σιγά σιγά ο κόσμος θα ασχοληθεί με την Αστρονομία».

Οπως επεσήμανε, η διάθεση ενημέρωσης του κόσμου για την Αστρονομία ήταν ο λόγος που τον ώθησε να ασχοληθεί ενεργά με την πολύ δραστήρια Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας. «Προσπαθούμε να μεταδώσουμε τη γνώση. Θέλουμε να είμαστε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι να έχουν γνώση, να γνωρίζουν τα αστρονομικά φαινόμενα, να έχουν αγάπη για τον ουρανό, γιατί η αγάπη για τον ουρανό είναι η αγάπη για τη φύση. Σου βγαίνει να αγαπήσεις αυτό τον πλανήτη και να τον σεβαστείς. Οπότε, αν μπορούμε να το μεταδώσουμε στους συνανθρώπους μας, στους γείτονές μας, στα παιδιά στα σχολεία, νομίζω πως είναι ό,τι πιο σημαντικό» κατέληξε ο κ. Μεταλληνός.

Δείτε επίσης: Ο βιολονίστας που κατασκεύασε φασματογράφο για τη NASA το 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα