Οισοφάγος από βλαστοκύτταρα!

Οισοφάγος από βλαστοκύτταρα!24.09.2018Νέα

Θα χρησιμοποιείται για την εξατομίκευση της θεραπείας των παθήσεων του οργάνου

Για πρώτη φορά ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν «οργανοειδές» οισοφάγου στο εργαστήριο, αρχίζοντας από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, και δίνουν ελπίδες για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών μεθόδων για σοβαρές παθήσεις του οισοφάγου. Πρόκειται για μικροσκοπικό οισοφάγο, ο οποίος δημιουργήθηκε με μεθόδους εμβιομηχανικής, της επιστήμης που εφαρμόζει μεθόδους της μηχανικής, της φυσικής, της χημείας, των

μαθηματικών και της τεχνολογίας στη βιολογία και την ιατρική.

Οπως εξηγούν στην έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό βιολογίας «Cell Stem Cell» οι επιστήμονες του Cincinnati Children's Hospital Medical Center, ο οισοφάγος μπορεί να εμφανίσει εκ γενετής παθήσεις, όπως η ατρησία, που προκαλεί στένωση ή παραμόρφωσή του λόγω γενετικών μεταλλάξεων.
Επίσης ενδέχεται να εμφανίσει διαταραχές που εκδηλώνονται αργότερα στη διάρκεια της ζωής του ασθενούς, όπως ο οισοφαγικός καρκίνος ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για όλες αυτές τις παθήσεις αναζητούνται νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες από τις ήδη υπάρχουσες.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν εργαστηριακά τεχνητό μίνι οισοφάγο (οργανοειδές) χάρη στη χρήση πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη άλλων εργαστηριακών οργάνων, όπως το έντερο, το στομάχι και το ήπαρ. Αυτό θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν νέες διαγνωστικές μεθόδους για τις διαταραχές του οισοφάγου αλλά και να προχωρήσουν στην εξατομίκευση των θεραπειών.

Δηλαδή, οι γιατροί θα μπορούν να λαμβάνουν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα του ασθενούς και να αναπτύσσουν στο εργαστήριό τους έναν μικροσκοπικό οισοφάγο. Στη συνέχεια θα δοκιμάζουν πάνω του διάφορα φάρμακα, για να δουν ποιο είναι πιο αποτελεσματικό και να το χορηγήσουν στον ασθενή. Αν και μέχρι στιγμής έχει δημιουργηθεί μόνο ένα οργανοειδές οισοφάγου, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτύξουν στο εργαστήριο ολόκληρο οισοφάγο.

Μελλοντικά, δηλαδή, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να κάνουν μεταμοσχεύσεις οισοφάγου σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία στο εργαστήριο ολόκληρου του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από σοβαρές ασθένειες που το πλήττουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα