Ολα τα ‘χε η Θεσσαλία, ο κορονοϊός τής έλειπε

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιδημιολόγων για την αλματώδη αύξηση που καταγράφεται

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιδημιολόγων για τη Θεσσαλία, καθώς δεν καταγράφονται μόνο περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, γαστρεντερίτιδες και μολύνσεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Την ίδια στιγμή επικρατεί προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας για το εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία τη Δευτέρα στην Περιφέρεια, ενώ απελπισμένοι δηλώνουν οι τυροκόμοι από τις τεράστιες

καταστροφές που προκάλεσε ο «Daniel».

Επιδημιολόγοι

Αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα και τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη, από τις 19/9 έως τις 20/9 καταγράφηκαν 101 εισαγωγές στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) των υγειονομικών δομών της Περιφέρειας, με περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος από κορονοϊό. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 45 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δύο νέα πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένα κρούσμα σαλμονέλας.

Σχολεία

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε κάποια από αυτά τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους δημάρχους της Θεσσαλίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν όλα τα σχολεία είναι κατάλληλα να δεχθούν μαθητές, ενώ τόνισε ότι σε κάποια σχολεία θα υπάρξει συστέγαση και πως σε ελάχιστες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να υπάρξει τηλεκπαίδευση. Ενα άλλο πρόβλημα, που -όπως είπε- είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, είναι η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, το οποίο ίσως αναλάβουν οι κατά τόπους δήμοι που γνωρίζουν ακριβώς πού υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση. Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει και ψυχολογική στήριξη προς τους μαθητές και τους γονείς τους.

Μεγάλη πληγή στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην τοπική παραγωγή προκάλεσε η φονική κακοκαιρία «Daniel». Εκτός από ζημιές σε υποδομές, περιουσίες και ζωικό κεφάλαιο, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, κυρίως λόγω της περιορισμένης διάθεσης καθαρού νερού και τροφής, αλλά και της εκδήλωσης μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των εναπομεινάντων ζώων.

Τεράστια είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, αλλά και οι τυροκόμοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από το κράτος μετά τη ζημιά που υπέστησαν, βλέποντας την παραγωγή της φέτας ΠΟΠ να πλήττεται. Έτσι, ζητούν έμπρακτη βοήθεια από την Πολιτεία, για τη θέσπιση μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη τόσο των τυροκομικών επιχειρήσεων όσο και των κτηνοτρόφων.

Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στη Θεσσαλία έχει υποστεί οικονομικό κραχ, όχι μόνο λόγω του πνιγμού τεράστιου αριθμού αιγοπροβάτων -πάνω από 70.000, σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς-, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων σώθηκαν και κινδυνεύουν από μια σειρά παράγοντες, όπως υποσιτισμός, έλλειψη νερού, διάφορες μεταδοτικές ασθένειες και τραυματικό σοκ, με σημαντικές επιπτώσεις στην επάρκεια παραγωγής γάλακτος.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν, όπως λένε οι ίδιοι, μεγάλη καταστροφή στη βιομηχανία των γαλακτοκομικών προϊόντων, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, οι τυροκόμοι ζητούν αρωγή από την Πολιτεία και το συλλογικό τους όργανο στην περιοχή, την Ενωση Ελληνικών Τυροκομείων Θεσσαλίας, η οποία προτίθεται να στηρίξει με κάθε μέσο τους πληγέντες, όπως, για παράδειγμα, άμεσες οικονομικές παροχές και βοήθεια στη συλλογή αιγοπρόβειου γάλακτος στις πληγείσες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολα, ‘χε, Θεσσαλία,ola, ‘che, thessalia