Ολες οι τιμές ρεύματος των εταιριών: Ποια είναι πιο ακριβή

Πολύ μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με τον Αύγουστο ανακοίνωσαν οι πάροχοι, ενώ δεν έχει διαμορφωθεί η κρατική επιδότηση

Ηλεκτροσόκ προκαλούν στους καταναλωτές οι τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ χρεώνει την κιλοβατώρα 0,788 ευρώ, έναντι 0,486 τον Αύγουστο, ενώ σε ανάλογες αυξήσεις προχώρησαν και οι ιδιωτικές εταιρίες, επιβεβαιώνοντας πλήρως το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας».

Την προσεχή εβδομάδα

Μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η

κρατική επιδότηση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη στιγμή που το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται.

Οι τιμές ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως τις ανακοίνωσαν οι πάροχοι το βράδυ του Σαββάτου, κυμαίνονται από 50 λεπτά/κιλοβατώρα έως και 1,1 ευρώ/κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ θα έχει τιμή στα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ και το πάγιο 3,5 ευρώ τον μήνα.

Η Protergia θα έχει τιμή 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο, με πάγιο 5 ευρώ τον μήνα.

Ο Ηρων θα έχει τιμή 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6, με έκπτωση συνέπειας 20% και πάγιο 3 ευρώ τον μήνα.

Τα τιμολόγια της Elpedison ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η NRG χρεώνει 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 1,8-5 ευρώ τον μήνα, ενώ η Zenith 0,687-0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πως τόσο τον μήνα Σεπτέμβριο όσο και όλους τους επόμενους μήνες που θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η κρατική επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια διαμορφώθηκε στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τραγικό! 1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών

182.000 νοικοκυριά λόγω χρεών έχουν αποκλειστεί από τις εταιρίες

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον περασμένο Ιούλιο στη χώρα μας, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, έχει προκαλέσει την εξόντωση χιλιάδων νοικοκυριών. Μέσα σε έναν χρόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, με τη δυνατότητα που δίνεται πλέον στους καταναλωτές να μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο κάθε μήνα, το φαινόμενο της διόγκωσης ληξιπρόθεσμων χρεών αναμένεται να ενταθεί από το φθινόπωρο, αφού θα υπάρξουν καταναλωτές που θα φεσώνουν τη μια εταιρία και θα φεύγουν για την επόμενη. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα αλλάζουν εταιρία 50.000 με 60.000 καταναλωτές, έναντι 20.000 πριν από την κρίση. Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων δεν έχουν, λόγω χρεών, σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στη λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία. Περίπου 35.500 μετρητές προστέθηκαν σε αυτή το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 182.000, καθιστώντας την πλέον τον πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο.

Στην Καθολική Υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, μετά την παύση εκπροσώπησης από τον τελευταίο προμηθευτή τους, χωρίς να συνοδεύεται από διακοπή ηλεκτροδότησης. Μπορούν να παραμείνουν σε αυτήν την υπηρεσία επ’ αόριστον (κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.) και μάλιστα χωρίς να έχουν τον φόβο ότι θα κοπεί το ρεύμα τους αν δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Η εικόνα αυτή προκαλεί εύλογο προβληματισμό, καθώς φαίνεται να αποτυπώνει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών προς τους παρόχους και πιθανότατα αναζωπύρωση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών στον ενεργειακό κλάδο, πολλοί εκ των οποίων βρίσκουν καταφύγιο στην Καθολική Υπηρεσία.

Βέβαια, η αύξηση των «ρολογιών» της Καθολικής Υπηρεσίας αντανακλά σε έναν βαθμό τη δυσκολία ορισμένων νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές ρεύματος. Οι προμηθευτές έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να αναλάβει πρωτοβουλίες στη βάση γνωμοδότησης της ΡΑΕ, που προβλέπει μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής τριών μηνών, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα