Ολική αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος χωρίς νοσηλεία!

Επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα μετά από επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής στο ισχίο ή το γόνατο; Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, για ολοένα και περισσότερους ασθενείς η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με νέα, τεχνητή χωρίς την ανάγκη για νοσηλεία αποτελεί μια ασφαλή επιλογή. Και πλέον υπάρχουν έρευνες που να το αποδεικνύουν…

Η εξέλιξη στις χειρουργικές τεχνικές και πρακτικές, καθώς και η χρήση προηγμένων υλικών έχουν απογειώσει την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων Ορθοπεδικής Χειρουργικής

τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, και σε σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών.

Ολοένα και λιγότερο επεμβατικά, τα ορθοπεδικά χειρουργεία ολοκληρώνονται επιφέροντας το ελάχιστο δυνατό τραύμα στον ασθενή, με συνέπεια να επιταχύνεται η διαδικασία της επούλωσης, ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος, η ανάρρωση να είναι ταχύτατη και ο ασθενής να επιστρέφει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια ημέρα!

Αυτή είναι μια παγιωμένη εξέλιξη σε πιο ήπιες επεμβάσεις, όπως η αρθροσκόπηση γόνατος, π.χ. για αποκατάσταση ρήξης μηνίσκου ή χιαστών συνδέσμων, η αρθροσκοπική επιδιόρθωση βλαβών στο ισχίο, τον ώμο ή ακόμα και τον αγκώνα (επικονδυλίτιδα), καθώς και η συρραφή και διάσωση ενός μηνίσκου, για τις οποίες πλέον η νοσηλεία δεν είναι πάντα απαραίτητη.

Τι γίνεται όμως με τα βαρύτερα χειρουργεία, όπως είναι αυτά της αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος; Μπορούν οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αντικατάσταση μιας ολόκληρης άρθρωσης να αποφύγουν τη διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και πόσο ασφαλής είναι αυτή η επιλογή;

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική: Μεταξύ 1,8 εκατομμυρίων ασθενών που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών ήταν παρόμοια για εκείνους που παρέμειναν στο νοσοκομείο μια ή δυο νύκτες κι εκείνους που έλαβαν εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Geoffrey Westrich, από το Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, η αποφυγή της νοσηλείας δεν είναι δυνατή για όλους τους ασθενείς. Επιλέξιμοι για επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα είναι μόνο οι ασθενείς που χαίρουν καλής γενικής υγείας και δεν είναι πολλοί μεγάλοι σε ηλικία.

Η προχωρημένη ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση και έτσι η παρακολούθηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι επιβεβλημένη.  Οι υποψήφιοι για εξιτήριο την ίδια μέρα μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής στο γόνατο και στο ισχίο ήταν περίπου τρία και πέντε χρόνια νεότεροι, αντίστοιχα, από τους συνομηλίκους τους που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.

Όσοι πήγαν επέστρεψαν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα είχαν επίσης λιγότερα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά, ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η πνευμονοπάθεια, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, οπότε χρειάζεται να παραμένουν στο νοσοκομείο μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος, για παρακολούθηση.

Όπως υποδηλώνεται από τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, η εμφάνιση επιπλοκών μετά από χειρουργεία ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος δεν έχει να κάνει με τη διάρκεια νοσηλείας. Αποφασιστικός παράγοντας παραμένει η γενικότερη υγεία των ασθενών και φυσικά η ικανότητα κι εμπειρία του χειρουργού,  καθώς και ο βαθμός εξοικείωσής του με σύγχρονες τεχνικές για την αντικατάσταση μιας φθαρμένης άρθρωσης στο γόνατο ή το ισχίο.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΡ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολική,oliki