Ωμή παρέμβαση του Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη!
Ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και βαρύ θεσμικό ατόπημα αποτελεί η επιστολή που απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την ακρίβεια, η επιστολή, που αποτελεί μνημείο αντισυνταγματικότητας, στέλνει μονομιάς τη χώρα σε σκοτεινές εποχές, πριν από τον 18ο αιώνα, δηλαδή πριν από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και την εισαγωγή της αρχής διάκρισης των εξουσιών από τον Μοντεσκιέ.
«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ, Οπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές Αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινιστεί, όπως σχολίασαν ανώτατες δικαστικές πηγές στη «δημοκρατία», πως έτσι κι αλλιώς δικονομικά ο κ. Ντογιάκος δεν έχει αρμοδιότητα να αναθέσει την υπόθεση σε ανώτερο ανακριτή, δηλαδή σε εφέτη ανακριτή. Για να συμβεί αυτό, πρέπει ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών να στείλει αίτημα στον πρόεδρο Εφετών, ο οποίος εν συνεχεία θα το εισαγάγει στην Ολομέλεια Εφετών. Η Ολομέλεια Εφετών, και μόνο, μπορεί να αποφασίσει εάν χρειάζεται εφέτης ανακριτής (σ.σ.: που σε αυτή την περίπτωση σίγουρα θα αποφάσιζε θετικά), αλλά και ποιος ακριβώς εφέτης ανακριτής θα αναλάβει.
Επομένως, με τη φράση του, πως εάν κρίνει ο κ. Ντογιάκος μπορεί να αναθέσει την υπόθεση «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο», ο πρωθυπουργός μοιάζει να αγνοεί εντελώς το δικονομικό δίκαιο. Κι επειδή είναι αδύνατον ο πρωθυπουργός της χώρας και οι άνθρωποί του να μη γνωρίζουν τις επιταγές του Συντάγματος και τις σχετικές δικονομικές διατάξεις, προφανώς η επιστολή είχε άλλη στόχευση.
Μία πρώτη, επιφανειακή διάσταση είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δείξει επικοινωνιακά ότι ενδιαφέρεται για την υπόθεση. Και για να το κάνει αυτό, δεν δίστασε να παραβιάσει το Σύνταγμα και να πληγώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Δικαιοσύνης. Μία δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, δημιουργεί κυρίως την υποψία πως βασική έγνοια του πρωθυπουργού είναι να ενσωματωθεί στη δικογραφία το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η επιτροπή, την οποία ο ίδιος όρισε για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.
Και καθώς η Δικαιοσύνη γνωρίζει πώς να συγκροτεί μία δικογραφία, μόνον αρνητικούς συνειρμούς δημιουργεί η ανάγκη του πρωθυπουργού να το καθορίσει. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πάντως, παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, επειδή δήθεν ζητούσε από εισαγγελείς να προωθήσουν υποθέσεις. Επομένως, και στην περίπτωση της επιστολής του πρωθυπουργού για κάποιο αδίκημα πρέπει να μιλάμε.
«Βροχή» οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσηςΕντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την επιστολή του κ. Μητσοτάκη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε δεικτικά πως ο πρωθυπουργός «αφού διόρισε μόνος του μία επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του». Και συνέχιζε αναφέροντας πως «οι αναγκαίες πραγματογνωμοσύνες για τα αίτια της τραγωδίας θα διενεργηθούν με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και όχι από οποιαδήποτε επιτροπή της αρεσκείας του».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. υπογράμμιζε στη δική του ανακοίνωση πως «το περιεχόμενο και το ύφος της σημερινής επιστολής του πρωθυπουργού προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταδεικνύουν πώς αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία τους θεσμούς της Πολιτείας».
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση της επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, στην οποία ανέφερε πως «οι δικαστικές Αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο, για να κρίνουν ποιοι και κατά πόσον ευθύνονται για την τραγωδία των Τεμπών. Η συγκρότηση και ενεργοποίηση οποιασδήποτε επιτροπής και η σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση αυτή παραβιάζουν το Σύνταγμα και συνιστά καταφανή προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης». Η κυρία Θάνου υπογράμμιζε, ακόμη, πως η επιστολή του πρωθυπουργού αποτελεί «παραβίαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών», αλλά και πως «οι δικαστικές Αρχές οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οιουδήποτε».
Η ιστορική απάντηση Ματθία σε ΓιαννόπουλοΤην περίοδο 1996-2000, επί κυβερνήσεως Σημίτη, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος απέστειλε μία επιστολή στον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στέφανο Ματθία, με την οποία του υποδείκνυε ονομαστικά ποιον να ορίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως σύμβουλο υπουργού. Ο κ. Ματθίας, ωστόσο, ο οποίος φυσικά είχε επιλεγεί για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση Σημίτη, πήρε το στιλό του κι έγραψε πάνω στην επιστολή ενός υπουργού που δύσκολα τα έβαζε κανείς μαζί του: «Επιστρέφεται ως απαράδεκτο!». Αλήθεια, ο κ. Ντογιάκος τι θα πράξει;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απεργία ΜΜΜ 8/3: Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ - Τι θα γίνει με μετρό
- Ρένα Κουμιώτη: Στο νοσοκομείο με εγκαύματα η τραγουδίστρια - «Η οικογένειά της ελπίζει σε ένα θαύμα»
- Απεργίες: Χειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, προαστιακό την Τετάρτη 8/3 – Το απόγευμα η απόφαση για το Μετρό
- Αρκάς: Το καυστικό σκίτσο περί αξιοκρατίας
- Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη - Ποιοι συμμετέχουν
- ΜΑΤ στο Σύνταγμα: Η φωτογραφία που πόσταρε ο Μπισμπίκης κι έκανε το γύρο των social media
- Πορτοσάλτε για Κανάκη και Ράδιο Αρβύλα: "Σαν τον λογοκριτή της χούντας"
- Τέμπη: Ο δεύτερος σταθμάρχης έφυγε από τη βάρδια γιατί του ζητούσε σουβλάκια ο γιος του
- Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Αποσωληνώθηκε 20χρονος που επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι
- Τι ισχύει με κλειστά σχολεία την Τετάρτη 8 Μαρτίου λόγω απεργίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews

- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Ωμή παρέμβαση του Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη!
- ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τρίτης 07/03/2023
- Εκλογικές καμπάνιες πάνω στα φέρετρα
- Τα παραμύθια της Ελλάδας στη «δημοκρατία»
- Super League: Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός με πολλές στοιχηματικές επιλογές από το Pamestoixima.gr
- Υπόθεση Novartis: Στο κενό το αφήγημα περί σκευωρίας
- Ανεβάζει τόνους η αντιπολίτευση
- Υπουργοί βασιλικότεροι του… Μητσοτάκη
- Μαμά έφτασα
- Το σκίτσο της «Δημοκρατίας» 06/03/2023
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πιερρακάκης για Τέμπη: Υπάρχουν αυτοί που δείχνουν και αυτοί που σηκώνουν το χέρι και αναλαμβάνουν ευθύνες
- Απεργία: Φουσκώνει το απεργιακό τσουνάμι της 8ης Μαρτίου - Ποιοι συμμετέχουν
- Στάση εργασίας στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ την Τετάρτη 8 Μαρτίου
- Αφορολόγητo, ανεκχώρητo και ακατάσχετo από Δημόσιο ή τρίτους, το ποσό της δημόσιας δαπάνης για έξοδα κηδείας
- Greek Election 2023: April ruled out, May 21 and July 2 most likely
- Πιερρακάκης για τα Τέμπη: Σκυμμένο κεφάλι χρειάζεται και κατάλληλες πράξεις
- Καιρός: Αρκετές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας με 20άρια - Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία
- Ωρωπός: Καταγγελία - σοκ για το περιστατικό της ντροπής, «δεν την έπλυναν, την έσωσαν τη γυναίκα»
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο-σοκ από το θανατηφόρο τροχαίο, ο 51χρονος πεζός είχε σταματήσει για να πάρει καφέ
- ΟΗΕ: Η ισότητα ανδρών και γυναικών αργεί...300 χρόνια