Ομολογία-σοκ του Σύψα για τους θανάτους στην πανδημία

Ο λοιμωξιολόγος θεωρεί βέβαιο ότι ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους επειδή μολύνθηκαν από πολυανθεκτικά μικρόβια

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως έχει ανοίξει η αποκάλυψη του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα για τον μύκητα Candida auris, που πολιορκεί τα δημόσια νοσοκομεία. Η αναφορά του μέλους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μπορεί να έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία σε ασθενείς και γιατρούς, όμως τα στοιχεία και οι μαρτυρίες δείχνουν πως ο μύκητας αυτός έχει «φωλιάσει» εδώ και μήνες

στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Με δεδομένο πως ο συγκεκριμένος μύκητας είναι ικανός να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον άνθρωπο, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ή του αυτιού και σηψαιμία, είναι θανατηφόρος για το 70% των περιπτώσεων που προσβάλλει και «στοχεύει» ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις ΜΕΘ, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση κατά πόσο ευθύνεται για τον αυξημένο αριθμό θανάτων που είχαμε στη διάρκεια της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, η αναφορά του Νίκου Σύψα κατά τη διάρκεια του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων άφησε να εννοηθεί ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού η επιτήρηση και η προσοχή που δόθηκε σε αυτές τις ανθεκτικές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δεν ήταν οι δέουσες. «Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορονοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της πανδημίας» εξήγησε ο κ. Σύψας, συμπληρώνοντας ότι «είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν».

Και ενώ ανοίγει δειλά δειλά η συζήτηση για τα πολυανθεκτικά μικρόβια και το πώς επηρέασαν τον αριθμό των θανάτων στην εποχή της πανδημίας, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τη βόμβα της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Αννας Μαστοράκου, που δήλωσε χθες ότι στα νοσοκομεία της Πάτρας είχαμε τρεις τέσσερις θανάτους εξαιτίας του μύκητα Candida auris. «Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στην περιοχή από τον μύκητα Candida auris» υποστήριξε ο κ. Καρβέλης, επισημαίνοντας ότι από τις διαβεβαιώσεις των γιατρών των νοσοκομείων της περιοχής κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει από τον φονικό μύκητα.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων, τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή για τον μύκητα Candida auris, το πρόβλημα του οποίου φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα