Οπερα, παραμύθι και animation

Οπερα, παραμύθι και animation09.10.2018Τέχνες

Το «Aηδόνι του αυτοκράτορα», που έγραψε η Λένα Πλάτωνος το 1989, ανεβαίνει πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ποιος είπε ότι η όπερα θέλει μόνο φορτωμένα σκηνικά και «βαριά» κοστούμια; Η νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», είναι μια τολμηρά ενδιαφέρουσα

πρόταση, στην οποία συνδυάζονται οι οπερατικές μελωδίες με τα κινούμενα σχέδια. Το μουσικό παραμύθι της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος, το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, θα παρουσιαστεί στις 17 Οκτωβρίου, στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, σε μια παραγωγή όπου η όπερα συναντά τα κινούμενα σχέδια. Οπως τονίζει η δημιουργός του, το έργο μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, «λόγω των τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του».

Η Πλάτωνος έγραψε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα», ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Αρη Χριστοφέλλη. Η προηγούμενη ενασχόλησή της με τη «Λιλιπούπολη» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με τα σινθεσάιζερ να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινούσε με τη φωνή ενός παιδιού, το οποίο ρωτούσε αν το μικρό συνθεσάιζερ μπορούσε να ανταγωνιστεί το «Αηδόνι».
Στην παραγωγή αυτή της Εναλλακτικής Σκηνής, τη σκηνοθεσία έχει κάνει η ταλαντούχα Κατερίνα Πετσατώδη, με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου.

Το animation της παράστασης έχει αναλάβει να σχεδιάσει η ανερχόμενη δημιουργός Ειρήνη Βιανέλλη, η οποία έχει επιμεληθεί το animation στις συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Φεστιβάλ Animasyros, ενώ η τελευταία δημιουργία της, η ταινία μικρού μήκους «Icebergs», βασισμένη στο βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου «Σκηνές», σαρώνει τα βραβεία όπου κι αν προβάλλεται. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, η δημιουργός ζωντανεύει καρέ καρέ το «Αηδόνι του αυτοκράτορα», με έντονες αναφορές στην κινεζική τέχνη. Δάση, παλάτια, κήποι, εργοστάσια αφηγούνται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία. Ποια είναι, όμως, η ιστορία του γνωστού έργου;

Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζει σ’ ένα από τα ομορφότερα παλάτια του κόσμου, όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια χάρη σ’ ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας είναι μελαγχολικός… Οταν κάποια ημέρα μαθαίνει ότι στον κήπο του παλατιού του ζει ένα αηδόνι που τραγουδά με μαγευτική φωνή, στέλνει αμέσως τους αυλικούς του να το φέρουν μπροστά του.

Ο αυτοκράτορας δακρύζει και μαγεύεται από τη φωνή του αηδονιού, μέχρι που μια ημέρα φτάνει στο παλάτι ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα ηλεκτρονικό αηδόνι. Το αληθινό αηδόνι εγκαταλείπει το παλάτι και, μέρα - νύχτα, ακούγεται μοναχά το τραγούδι του ηλεκτρονικού πουλιού. Κάποια στιγμή, όμως, χαλάει. Οταν, ύστερα από μερικά χρόνια, ο αυτοκράτορας αρρωσταίνει βαριά, το ψεύτικο πουλί δεν μπορεί τον παρηγορήσει, κι έτσι την κρίσιμη στιγμή εμφανίζεται ξανά το αληθινό αηδόνι και με την τέχνη του καταφέρνει να συγκινήσει τον Θάνατο.

Στην παράσταση συμμετέχει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών: Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας και Νίκη Χαζιράκη.

Στην αφήγηση, η καταξιωμένη ηθοποιός Μαρία Σκουλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα