Ούτε κουβέντα οι Ευρωπαίοι για κυρώσεις στην Τουρκία!

Ούτε κουβέντα οι Ευρωπαίοι για κυρώσεις στην Τουρκία!05.03.2020Άρθρα

Προτροπή μόνο μετά τη Σύνοδο των Υπ. Εσωτερικών για συνεργασία στη βάση της κοινής δήλωσης του 2016 για το Μεταναστευτικό

Eκτός τόπου και χρόνου οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αφού στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών υπάρχει απλά μια προτροπή προς την Τουρκία να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ε.Ε. στη βάση της κοινής δήλωσης του 2016. 

Την ίδια στιγμή επιπρόσθετα ερωτήματα εγείρει η απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων

Ιλβα Γιόχανσον σε σχετικό ερώτημα, στο οποίο τόνισε ότι δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για μετεγκαταστάσεις μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί εάν αναφέρεται σε αίτημα γι' αυτούς που ήλθαν στη χώρα μας από την 1η Μαρτίου και μετά.

Η Ιλβα Γιόχανσον σημείωσε, πάντως, ότι η «προστασία των συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να γίνεται «με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια «έκτακτη» κατάσταση.

Στη Γερμανία, πάντως, λίγο μετά τις δηλώσεις Γιόχανσον, απερρίφθη η πρόταση του Κόμματος των Πρασίνων για την υποδοχή 5.000 προσφύγων από τους καταυλισμούς στην Ελλάδα, με 495 ψήφους κατά και μόλις 117 υπέρ. Ακόμη και οι Σοσιαλδημοκράτες είπαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν βοηθά στην παρούσα φάση, αφού χρειάζεται μια «ευρωπαϊκή λύση».

Παρόλο που στο κείμενο των συμπερασμάτων σημειώνεται ότι η υπάρχουσα κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι αποδεκτή και απορρίπτεται η χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Αντιθέτως, τονίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να κερδίσει από τη συνέχιση της συνεργασίας. Αναγνωρίζονται, μάλιστα, ως... ελαφρυντικό για την Τουρκία το αυξανόμενο μεταναστευτικό βάρος και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τη φιλοξενία 3.700.000 μεταναστών και προσφύγων.

Τις θέσεις της χώρας μας ανέπτυξαν στους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναχωρούσε για το Ζάγκρεμπ της Κροατίας προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα