Πάλι τα ίδια! Τα «κοράκια» του ΔΝΤ ζητούν μείωση συντάξεων

Στις αποτυχημένες συνταγές των Μνημονίων επιμένει σε έκθεσή του το Ταμείο, ενώ χτυπά και το καμπανάκι για αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων

Τις εποχές των Μνημονίων, κατά τις οποίες απαιτούσε διαρκώς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναπολεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε νέα έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ζητά μειώσεις

δαπανών σε συντάξεις, ενώ προειδοποιεί την κυβέρνηση για… εκτόξευση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Για ακόμα μία φορά το ΔΝΤ στέκεται εμμονικά στο θέμα των συντάξεων, ζητώντας τη μείωσή τους. Είναι ο ίδιος οργανισμός που τις εποχές των Μνημονίων απαιτούσε να μπει γερό «ψαλίδι» στις αποδοχές των συνταξιούχων, «κουρεύοντάς» τους σχεδόν 90 δισ. ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Αυτές τις εμμονές, εξάλλου, κλήθηκαν να υπηρετήσουν τυφλά οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα οι περικοπές που έγιναν τότε να κρίνονται στη συνέχεια παράνομες και αντισυνταγματικές έπειτα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες και ταλαιπωρία των συνταξιούχων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν δικαιωθεί, αν και έχουν περάσει δέκα και πλέον έτη.

Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι το μοντέλο του ΔΝΤ απέτυχε παταγωδώς, το Ταμείο επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, ώστε να πληρώνουν φόρους ακόμα και όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, αλλά και να υπάρξει «εξοικονόμηση δαπανών σε λιγότερο καλά στοχευμένα προγράμματα, περιλαμβανομένων των συντάξεων, της δαπάνης για τους μισθούς στο Δημόσιο (με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να κινείται σταδιακά προς τα προ της κρίσης επίπεδα) και για τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Μάλιστα, το Ταμείο τονίζει πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει πλέον τα προ κρίσης επίπεδα, που σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις μετακλητών και μη στον δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Το ΔΝΤ επισημαίνει, παράλληλα, πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο έτος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει πως έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο υπογραμμίζει πως κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και την προκαταβολή φόρου.

Στην έκθεσή του το Ταμείο χαρακτηρίζει βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση, εκτιμώντας ότι θα αποκλιμακωθεί από το τέλος του 2021. Ωστόσο, εκφράζει έντονους προβληματισμούς στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, σχετικά με το αν θα μπορέσει να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Ταμείο, τέλος, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% και 5,4% για το 2022, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έξι μήνες νωρίτερα!

«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε η Κομισιόν στην έκθεσή της για τη δέκατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει ότι ο φόρος ακινήτων θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Μάρτιο του 2022, με τις πληρωμές να «απλώνονται» έως το τέλος του έτους.

Η αναφορά της Κομισιόν στο σχέδιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε για τις αλλαγές στον μεγαλύτερο φόρο της χώρας από την Ε.Ε. και όχι από την ίδια την κυβέρνηση. Η θετική εισήγηση των ευρωπαϊκών θεσμών θα μπορούσε να μην είχε αποτυπωθεί στην έκθεση και οι ανακοινώσεις να γίνονταν από το οικονομικό επιτελείο, καθώς φαινομενικά έχουν περάσει οι εποχές που ο ελληνικός λαός ενημερωνόταν από την τρόικα.

Μάλιστα, η Κομισιόν παραθέτει ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων:

• Έως τον Νοέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ.

• Την 1η Ιανουαρίου 2022 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες, με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

• Η εκκαθάριση του φόρου θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

• Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή σε 10 μηνιαίες δόσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν μικρότερες δόσεις, ώστε να μη χρειάζεται να καταφύγουν σε νέες ρυθμίσεις οφειλών και να μη «γεννιούνται» νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η Κομισιόν επισημαίνει και τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς μέρες, την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που θα πρέπει να ανακοινωθεί έως το τέλος Ιουλίου, ενώ παρατηρεί καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και στη μείωση του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει μια σειρά από αβεβαιότητες, όπως είναι η πορεία των εμβολιασμών σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο, που αποτελούν σημείο «κλειδί» για τον ελληνικό τουρισμό. Αβεβαιότητα καταγράφεται και στον χρόνο ανάκαμψης των επιχειρήσεων, κυρίως μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Πολιτεία.
Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες πιέσεις στη ρευστότητά τους, ακόμα και σε καταστάσεις αφερεγγυότητας, δημιουργώντας μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Τέλος, η έκθεση της Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ύψους 748.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα