Πάνω από 10.000 έτρεξαν να σώσουν την α' κατοικία τους

Πάνω από 10.000 έτρεξαν να σώσουν την α' κατοικία τους22.07.2019Οικονομία

Αυξημένο το ενδιαφέρον τις πρώτες είκοσι ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας. Τα βήματα για υπαγωγή στη ρύθμιση

Ρεπορτάζ
Β. Παπακωνσταντόπουλος

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για υπαγωγή στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περισσότεροι από 10.000 χρήστες έχουν αρχίσει τη διαδικασία αίτησης για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

Συγκεκριμένα,

από την 1η Ιουλίου, οπότε άρχισε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έως και την προηγούμενη Παρασκευή 19 Ιουλίου 10.483 χρήστες άρχισαν τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης υπαγωγής.

Τριπλάσιος είναι ο αριθμός των ενδιαφερομένων (36.688) που έχει εισέλθει στην πλατφόρμα αναζητώντας στοιχεία για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εκτιμάται ότι το νέο πλαίσιο, που διαδέχθηκε τον νόμο Κατσέλη, αφορά περίπου 180.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 130.000 έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ περίπου 30.000 έχουν επιχειρηματικό δάνειο, συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία τους.

Από τη στιγμή που θα υποβληθεί μια αίτηση οι τράπεζες θα πρέπει σε έναν μήνα να προτείνουν ευνοϊκή ρύθμιση.

Στη συνέχεια ο πολίτης θα έχει έναν μήνα να αποφασίσει αν επιθυμεί να υπαχθεί στην προτεινόμενη ρύθμιση. Αν την αποδεχθεί, θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση και τότε θα αρχίζει η διαδικασία της επιδότησης των δόσεων από το Δημόσιο για όσους τη δικαιούνται (αφορά κυρίως πολύ χαμηλά εισοδήματα).

Ηλεκτρονικά

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www. keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας.

Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως το τέλος του έτους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αναρτάται μόνο το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο ο δανειολήπτης θα ζητεί από το υποθηκοφυλακείο. Τα υπόλοιπα έγγραφα και δικαιολογητικά θα βρίσκονται αυτόματα στο «προφίλ» του δανειολήπτη.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω της πλατφόρμας εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσοστό και το ενδεικτικό ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου, και προωθεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) την εγκεκριμένη αίτηση.

Το Δημόσιο θα επιδοτεί έως το 50% της μηνιαίας δόσης για τα στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας που θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, ενώ αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 30%.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πλαίσιο μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, εφόσον το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου δεν υπερβαίνει ανά πιστωτή τα 130.000 ευρώ (100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια).

Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα πλην ευρώ (π.χ. ελβετικό φράγκο), τότε για τον καθορισμό του ανωτέρω ποσού λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία μεταξύ αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα