Παραίτηση-χαστούκι στην κυβέρνηση

Αποχώρησε μία εβδομάδα μετά την εκλογή του από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο Π. Λυμπερόπουλος.

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Εξελέγη την περασμένη εβδομάδα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) κι όμως πριν από δύο μέρες παραιτήθηκε. Ο πρόεδρος Εφετών Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, όμως, που μαζί με τον Νίκο Σαλάτα αποτελούσαν τη φιλοκυβερνητική «συμμαχία» εντός των κόλπων της αρχαιότερης δικαστικής Ένωσης της χώρας, αριθμεί 20 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στο συνδικαλιστικό όργανο των

Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων.

Τι ήταν αυτό που τον ώθησε να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο λίγες μέρες μόνο μετά την εκλογή του; Πηγές σχετικές με το θέμα υποστηρίζουν πως το παρασκήνιο της παραίτησης του κ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο 3 θέσεις στο Δ.Σ. της Ένωσης, διαδραματίστηκε κυρίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στο Μαξίμου.

Η ηγεσία του υπουργείου αλλά και στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου φαίνεται πως θεώρησαν ότι παραπλανήθηκαν από τον κ. Λυμπερόπουλο, ο οποίος υποστήριξε τον περασμένο Νοέμβριο πως η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση και αύξανε τις οργανικές θέσεις των προέδρων Εφετών κατά 86 θα γινόταν αποδεκτή με θετικό τρόπο από το Δικαστικό Σώμα. Στην πραγματικότητα, η τροπολογία αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς άφηνε ανικανοποίητο το πάγιο αίτημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης για αύξηση των οργανικών θέσεων.

Αντιδράσεις

Και οι αντιδράσεις έγιναν σφοδρότερες από το γεγονός πως από την τροπολογία ωφελήθηκε τόσο ο ίδιος ο κ. Λυμπερόπουλος (προήχθη σε πρόεδρος Εφετών τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ήθελε τέσσερα χρόνια ακόμη για την προαγωγή του) όσο και ο κ. Σαλάτας (έγινε πρόεδρος Εφετών, ενώ ήταν να συνταξιοδοτηθεί στις 30 Ιουνίου).

Η ηγεσία του υπουργείου και τα στελέχη του Μαξίμου θεώρησαν ακόμη πως παραπλανήθηκαν από τον κ. Λυμπερόπουλο, όταν τους διαβεβαίωνε ότι η αναβολή των αρχαιρεσιών στην Ένωση (ήταν να πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουνίου και τελικά πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου, μέσα από κινήσεις που χαρακτηρίστηκαν πραξικοπηματικές) θα κατεύναζε τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την ψήφιση της τροπολογίας.

Στην πραγματικότητα τις όξυνε. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως δυσαρεστήθηκαν με τη στάση του κ. Λυμπερόπουλου στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη προέδρου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις οποίες υποστήριξε την υποψηφιότητα του Νικόλαου Ζαγοριανού κι όχι αυτή της Σοφίας Φούρλαρη, η οποία έχαιρε της κυβερνητικής προτίμησης αλλά και της προτίμησης του προηγούμενου προέδρου Πρωτοδικών Γιώργου Γρίβα, ο οποίος σήμερα φαίνεται πως ασκεί χρέη συμβούλου στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Έτσι η κυρία Φούρλαρη εξελέγη μεν αλλά με μικρή διαφορά από τον κ. Ζαγοριανό, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του αναπληρωτή. Και η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε τόσο εντόνως, που φαίνεται πως εξώθησε τον πρόεδρο Εφετών σε παραίτηση.

Ο ίδιος ο κ. Λυμπερόπουλος, στην επιστολή του, υποστήριξε πως στη διαδρομή του στην Ενωση δεν δέχθηκε να εμπλακεί «σε λογικές “συναλλαγών”». Οι συνάδελφοί του, όμως, στους οποίους προφανώς απαντά, του καταλογίζουν αυτό ακριβώς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Πως, δηλαδή, προσπάθησε να «ανταλλάξει» το αξίωμά του στην Ένωση, με κάποιο άλλο στο μέλλον, ίσως περισσότερο πολιτικό. Κάνουν μάλιστα λόγο για λιποταξία.
Γεγονός, σε κάθε περίπτωση, είναι πως η παραίτηση του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου αποτελεί ένα ακόμη χαστούκι στην κυβέρνηση και της δημιουργεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο, αφού έτσι δεν έχει πλέον εκπροσώπηση των θέσεων της και υποστήριξη των σχεδίων της εντός της ΕνΔΕ. Κι αυτό, ίσως αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα