Παραμένουν ίδιοι και αμετανόητοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός τόπου και χρόνου, μοιράζουν τις κομματικές καρέκλες. Αντάλλαξαν θέσεις Τζανακόπουλος και Σκουρλέτης.

Από τον
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Αιχμάλωτος της δυσμενούς συγκυρίας που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό εν μέσω της πανδημίας αλλά και της αναβλητικότητας και της ατολμίας της ηγεσίας του, που -όπως όλα δείχνουν- αποδεικνύονται τροχοπέδη για την πολιτική, οργανωτική αναβάθμιση και τη μετεξέλιξη του κόμματος.

Σε μια προσπάθεια

να ξεφύγει το κόμμα από την πρωτοφανή ακινησία του τελευταίου διαστήματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο μέχρι πρότινος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης αποχωρεί από την κορυφαία κομματική θέση -επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος από καιρό- και αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Στο αξίωμα του γραμματέα αναβαθμίζεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έμπειρος, όπως περιγράφεται, στα εσωκομματικά και με δυνατότητες αποδοχής από όλες τις εσωκομματικές τάσεις – κυρίως της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, σηματοδοτεί την έναρξη ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης του κόμματος, με αντιπολίτευση η οποία -όπως λένε- θα γίνει πιο επιθετική.

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και των συμμάχων, όπου θα τεθεί το κρίσιμο θέμα του ανασχηματισμού των τομεαρχών που συνιστούν τη «σκιώδη κυβέρνηση» του κόμματος. Την προσεχή Κυριακή στο ΣΕΦ θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσει και να επικυρώσει τις αποφάσεις. Οι όποιες αλλαγές -κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τις χαρακτηρίζουν «μεγάλες»-, πάντως, είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων συμβιβασμών στις συναντήσεις που είχε με τα στελέχη των τάσεων ο Α. Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόδηλο είναι, εντούτοις, ότι το «προεδρικό» στρατόπεδο βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης, με την επιλογή Τζανακόπουλου και την εικαζόμενη μετάθεση του Νίκου Παππά, που έχει προκαλέσει ευρύτερη δυσαρέσκεια, από τον τομέα της οικονομίας στον τομέα των υποδομών (επικεφαλής σήμερα είναι ο Γ. Βαρεμένος).

Οσον αφορά τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει το μέτωπο των «53» του Τσακαλώτου, οι οποίοι τον έχουν στο στόχαστρο -από τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πρόσφατη η κόντρα- και θέλουν την απομάκρυνσή του από τις θέσεις των τομεαρχών και τον παροπλισμό του.

Προϊόν εσωτερικών «διαρρυθμίσεων» μέλλεται να είναι τόσο η τύχη των πασοκογενών όσο και η θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης έπειτα από «ευδόκιμη θητεία» (σ.σ: ο όρος πάντως δεν είναι δικός μας…) αποχωρεί -με δική του, όπως υποστηρίζεται, επιθυμία- προκειμένου να αναλάβει παραγωγικό πόστο, με γνώμονα το βραχύ πέρασμά του από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτοκριτική

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένα κατά γενική ομολογία επαρκές και γενικά αποδεκτό στέλεχος της νέας γενιάς, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ιδανική λύση θα ήταν κατά πολλούς η επιλογή της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά το διαρκές μέτωπο στα εργασιακά δεν επιτρέπει για την ώρα παρακινδυνευμένους πειραματισμούς.

Στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε ως έμμεση αυτοκριτική η παραδοχή Τσίπρα, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της επείγουσας μετεκλογικής διεξαγωγής συνεδρίου, την οποία είχε προτείνει τότε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος γραμματέας, όταν είπε: «Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μάς στοίχισε».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούσε παρά να μην αναγνωρίσει: «Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα