Παραμύθια σε μαύρο φόντο

Παραμύθια σε μαύρο φόντο29.11.2018Τέχνες

Το Θέατρο της Πράγας παρουσιάζει στην Αθήνα ένα υπερθέαμα με την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και τον «Πήτερ Παν»

Από την
Τεριάννα Παππά

Ενα ατελείωτο ταξίδι στη χώρα της φαντασίας και του ονείρου, με τα ωραιότερα παραμύθια, θα απολαύσουν οι θεατές στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου

από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου ως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater. Φέτος το περίφημο Μαύρο Θέατρο της Πράγας κλείνει 58 χρόνια ζωής και υπόσχεται να καταπλήξει άλλη μια φορά το ελληνικό κοινό με το υπερθέαμα που έχει ετοιμάσει.

Η παράσταση που θα μας παρουσιάσει έχει τίτλο «Ανθολογία» και περιέχει σκηνές από τις καλύτερες παραστάσεις του «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Πήτερ Παν» και «Ιπτάμενο Ποδήλατο».

Η τσεχική ομάδα καλλιτεχνών (ηθοποιοί, που είναι συγχρόνως κουκλοπαίκτες, μίμοι και χορευτές) έρχεται στην Αθήνα και ανεβάζει μια παράσταση με τα ωραιότερα παραμύθια έτσι όπως τα παρουσιάζει ο ιδρυτής του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας. «Καλώς ήρθατε στη μαγική αυλαία! Πλησιάστε και θαυμάστε την ομορφιά και την ιδιοφυΐα! Θα παρακολουθήσετε μια επίδειξη θαυμάτων του σύγχρονου κόσμου. Προσπαθήστε μόνο να θυμάστε ότι τα μόνα θαύματα που μπορούν να μας σώσουν είναι αυτά που συμβαίνουν μέσα μας!»

Με αυτά τα λόγια μάς υποδέχεται στο Μαύρο Θέατρο της Πράγας ο Ζίρι Σρνετς, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης, που είναι επιπλέον μουσικός, ζωγράφος, ποιητής και είναι ο ιδρυτής της ομάδας. Η τέχνη του Μαύρου Θεάτρου, ενός από τους γνωστότερους παγκοσμίως εκπροσώπους της τσεχικής δραματικής τέχνης, στηρίζεται στο μαύρο που δεν φαίνεται πάνω στο μαύρο.

Οι ηθοποιοί, οι οποίοι είναι και χειριστές των αντικειμένων, ντυμένοι στα μαύρα, παίζουν μπροστά από το μαύρο φόντο της σκηνής, αόρατοι για τους θεατές. Ετσι, τα πολύχρωμα αντικείμενα που χειρίζονται είναι σαν να αιωρούνται στον αέρα και ζουν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι και ο ιδιαίτερος φωτισμός, ώστε να αναδεικνύονται τα χρώματα σε σκηνικά, αντικείμενα και ανθρώπινες φιγούρες και να «εξαφανίζονται» οι τεχνικοί και ηθοποιοί που κουβαλούν τα αντικείμενα, πετυχαίνοντας την ψευδαίσθηση του «πετάγματος».

Ο Ζίρι Σρνετς ανακάλυψε τυχαία το 1961 την τεχνική στην οποία στηρίζεται σήμερα η φιλοσοφία του Μαύρου Θεάτρου, όταν πειραματιζόταν με τη γαλάζια λάμπα φθορισμού (black light) για την καλύτερη παρουσίαση της διατριβής του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και την Ακαδημία Θεάτρου της Πράγας, του τμήματος κουκλοθεάτρου. Ο Σρνετς αποφοίτησε το 1959 και ίδρυσε το Μαύρο θέατρο το 1961.

Από τα φαντάσματα στην αναγνώριση

Η ιστορία του θεάτρου λέει ότι στο κέντρο της Πράγας υπήρχε μια πολύ παλιά συνοικία, πολύ όμορφη, όπως πολλές αντίστοιχες της Ευρώπης. Οι άνθρωποι της Πράγας πίστευαν ότι εκεί υπάρχει κάποιο πνεύμα και φαντάσματα. Στο τέλος της δεκαετίας του '50 γεννήθηκαν εκεί πολλά δημοφιλή γκρουπ, απ' όπου βγήκε και το Μαύρο Θέατρο. Οι άνθρωποι που το αποτελούσαν είχαν εκείνη την εποχή την ίδια ηλικία, 30 χρονών.

Μια χρονιά αργότερα πήρε μέρος στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και είχε μεγάλη επιτυχία. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο. Ολοι, κριτικοί και κοινό, δέχθηκαν το Μαύρο Θέατρο στην οικογένεια της υψηλής δραματικής τέχνης. Ακολούθησαν πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και βέβαια αμέτρητες συμμετοχές στο Εδιμβούργο. Η ιδέα ήταν κάθε δύο χρόνια να παρουσιάζεται κι ένα καινούργιο έργο. Από τότε λοιπόν ως σήμερα εργάζεται καθημερινά δημιουργώντας νέες ομάδες και καινούργια έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα