Παράνομο το «κούρεμα» στις συντάξεις χηρείας!

Παράνομο το «κούρεμα» στις συντάξεις χηρείας!04.09.2018Παρασκήνιο

Καταγγελίες ότι ο ΕΦΚΑ έκανε μειώσεις πάνω από 30% από τον Μάιο του 2016 αντί για το 2019!

Στον παράνομο επανυπολογισμό και σε «κούρεμα» πάνω από 30% περίπου 80.000 συντάξεων θανάτου - χηρείας έχει προχωρήσει ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ, ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος

ανέφερε στη «δημοκρατία» ότι οι χήρες, οι χήροι και τα ορφανά τέκνα έχουν πέσει θύματα ακόμη μίας σε βάρος τους παρανομίας. Οι συντάξεις θανάτου - χηρείας αντί να επανυπολογιστούν από τις αρχές του 2019, όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, άρχισαν να περικόπτονται παράνομα από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, δηλαδή από την ημέρα ισχύος του νόμου. «Το θέμα αφορά περίπου 80.000 συντάξεις χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175.000.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος.

Ο κ. Χατζόπουλος πρόσθεσε ότι «το ΕΝΔΙΣΥ έχει στη διάθεσή του αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου από μέλη του, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος».
Οπως υποστηρίζει το δίκτυο, ενώ ο νόμος 4387 του 2016 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο ήδη έχουν επανυπολογιστεί παράνομα. Αυτό επειδή δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντος, αλλά σε αυτό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου».

Το παράδειγμα

Με βάση το παράδειγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΕΝΔΙΣΥ, σε συνταξιοδοτική πράξη μεταβίβασης λόγω θανάτου η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης του θανόντος είναι 1.519,92 ευρώ. Αρα η σύνταξη χηρείας έπρεπε να είναι το 50% του ποσού αυτού, δηλαδή 759,96 ευρώ.
Ομως, αντί για 759,96 ευρώ, μετά τον παράνομο -κατά το ΕΝΔΙΣΥ- επανυπολογισμό, το ποσό της αρχικής απόφασης μειώνεται από τα 1.519,92 στα 1.024,84 ευρώ. Ετσι, η δικαιούχος της σύνταξης θανάτου λαμβάνει το 50% αυτού του ποσού, δηλαδή 512,42 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, όπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, από τη δικαιούχο «κλέβουν» 247,54 ευρώ τον μήνα.

«Μας έχουν φτάσει στα όρια της αυτοκτονίας»

«Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας αν δεν δικαιωθούμε» βροντοφώναξαν χθες δεκάδες σύζυγοι θανόντων, που χάνουν τις συντάξεις χηρείας εξαιτίας του άρθρου 12 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

Κρατώντας στα χέρια πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν επαιτούμε, απαιτούμε», χήρες-μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «Αξιοπρέπεια - Ισότητα - Αλληλεγγύη (ΑΞΙΑ)» συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο που τις πετά αβοήθητες στον δρόμο. «Μας έχουν φτάσει στα όρια της αυτοκτονίας. Για να μπορέσω να ζήσω θα πρέπει να εργαστώ, αλλά ποιος θα με πάρει για δουλειά στα 53; Πώς θα στηρίξω τα παιδιά μου;» λέει γεμάτη αγανάκτηση στη «δημοκρατία» η Σταυρούλα Κωνσταντινοπούλου.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι γυναίκες 52-55 ετών δικαιούνται το 50% της σύνταξης του συζύγου τους για τρία χρόνια, ενώ στη συνέχεια η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται όταν φτάσουν τα 67. Αν όμως χάσουν τον σύζυγό τους και είναι κάτω από τα 52, παίρνουν σύνταξη για τρία χρόνια, η οποία μετά διακόπτεται οριστικά. «Εχασα τον σύζυγό μου πέρσι, είχε 28 χρόνια προϋπηρεσία στην Αστυνομία. Τα δύο παιδιά μου είναι άνεργα και το τρίτο φοιτητής. Η σύνταξη που θα παίρνω για τρία χρόνια είναι 490 ευρώ. Οταν θα διακοπεί, τι θα κάνω;» αναρωτιέται η 52χρονη Πόπη Κυριλίδου, που κατέβηκε από τα Γιαννιτσά στην Αθήνα, για να διεκδικήσει το δικαίωμά της να ζήσει με αξιοπρέπεια. Διπλά της στέκεται η Σταματίνα Καραγκούνη, η οποία έχασε τον σύζυγό της πέρσι τον Ιούλιο. «Ο άντρας μου ήταν πυροσβέστης και απέδιδε για 37 χρόνια εισφορές. Λίγο πριν πεθάνει μου είπε: “Τόσα χρόνια έσωζα ζωές και περιουσίες, και τώρα που φεύγω δεν μπορώ να σώσω εσένα και την οικογένειά μου”» δηλώνει με σπασμένη, από τη συγκίνηση, φωνή.

«Σαράντα χρόνια δούλεψε ο άντρας μου, τις εισφορές του ζητάω και τίποτε άλλο. Πλήρωνε το Ταμείο του και τώρα μας τα κλέβουν» αναφέρει η 59χρονη Μαρία Δαμίγου, που ζητά να λαμβάνει το 70% του ποσοστού σύνταξης που δικαιούνταν ο εκλιπών -όπως ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν- και όχι το 50% που ισχύει σήμερα.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου ΑΞΙΑ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνάντηση με τους δανειστές θα τους θέσει το αίτημά τους για άρση των ηλικιακών κριτηρίων στη χορήγηση συντάξεων χηρείας.
Στ. Βασιλόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα