«Παράνομοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για την ΑΟΖ»

«Παράνομοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για την ΑΟΖ»28.11.2019Άρθρα

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Αγκυρας στον ΟΗΕ για τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες

Με καθυστέρηση ημερών απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην εξαιρετικά σοβαρή αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση ΑΟΖ,

από την Τουρκία μέσω επιστολής στα Ηνωμένα Εθνη. Με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τους τουρκικούς ισχυρισμούς νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους, τους απορρίπτει ως ευθεία παρέμβαση της Τουρκίας στο δικαίωμα της Ελλάδας να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη και, τέλος, την καλεί να σταματήσει να προκαλεί και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η ελληνική στάση ωστόσο, ιδίως όσον αφορά τα αντανακλαστικά αντίδρασης αλλά και τον τόνο απάντησης στην ωμή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προκαλεί σειρά ερωτημάτων, με ορισμένους να τη συνδέουν με τις μεταναστευτικές ροές. Εμφανίζεται δηλαδή η Αθήνα όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, να... σκύβει το κεφάλι στον «σουλτάνο Ερντογάν», ο οποίος μετά την εισβολή στη Συρία έχει «ξεσαλώσει» και απειλεί θεούς και δαίμονες.

Η Τουρκία με νέα επιστολή της, η οποία κατατέθηκε διά του μόνιμου αντιπροσώπου της στις 13 Νοεμβρίου 2019 στα Ηνωμένα Εθνη, αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως και την κυπριακή ΑΟΖ, και δηλώνει ότι η «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην ανατολική Μεσόγειο φθάνει ως τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου.

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψιν απαντηθεί με επιστολές μας προς τα Η.Ε. Οπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.

Ανοικτή παρέμβαση

Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης - μέσης γραμμής» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών.

Τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμα, εσφαλμένα και αυθαίρετα, στον βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή. «Επίσης η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου το οποίο θα καθοριστεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη, συνιστά ανοιχτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη» επισημαίνεται από τη Βασιλίσσης Σοφίας 5.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς, και σημειώνει ότι η τουρκική επιστολή αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου «απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». 

«Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή» αναφέρεται στο μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα