Πάτρα: Δικαστήριο «παγώνει» τη ρήτρα αναπροσαρμογής!

Επιχειρηματίας έκανε ασφαλιστικά μέτρα σε πάροχο ενέργειας. Έως την τελική απόφαση θα πληρώνει μόνο για το ρεύμα

Ελπίδα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά τα οποία καλούνται να πληρώσουν στους λογαριασμούς ρεύματος και οφείλονται κατά κύριο λόγο στη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» δημιουργούν οι όλο και περισσότερες δικαστικές νίκες κατά αυτής της παράλογης και ληστρικής πολιτικής.

Πρόσφατα, επιχειρηματίας από την Πάτρα προσέφυγε

στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, όταν στον τελευταίο λογαριασμό που έλαβε τα 3.000 από τα 6.800 ευρώ που έπρεπε να πληρώσει αφορούσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε επικοινωνία που είχε ο δικηγόρος του με τον πάροχο ενέργειας δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις που να εξηγούν πώς προέκυψε αυτό το ποσό. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, στο οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση, δικαίωσε τον επιχειρηματία «παγώνοντας» με προσωρινή διαταγή την πληρωμή της υπέρογκης ρήτρας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο που θα ληφθεί η τελική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει στην εταιρία μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση του ρεύματος και όχι αυτό της ρήτρας.

«Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά από δύο χρόνια υγειονομικής και παράλληλα οικονομικής κρίσης» είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Βαγενάς, χαρακτηρίζοντας δικαίωση αυτήν τη σημαντική απόφαση.

Όπως φαίνεται, η κινητοποίηση ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής θα «φουντώσει» ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα από τον επιχειρηματικό κόσμο της Πάτρας, σύμφωνα με τον κ. Βαγενά, καθώς θα υπάρξει συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης ώστε να «αρθεί αυτή η παράνομη και εξοντωτική πολιτική εκ μέρους των εταιριών παροχής ενέργειας».

«Οι δικαιολογίες περί διεθνούς συγκυρίας έχουν καταρρεύσει στην καθημερινότητα και δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί είμαστε πρωταθλητές τόσο στο ηλεκτρικό κόστος όσο και στις τιμές των καυσίμων» κατέληξε ο κ. Βαγενάς.

Η πρώτη δικαστική νίκη κατά της ρήτρας είχε σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε διαταγή προς ιδιώτη πάροχο ενέργειας να μη διακόψει την ηλεκτροδότηση ξενοδοχειακής επιχείρησης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αρνήθηκε να πληρώσει τα εξωφρενικά ποσά για τη ρήτρα που επιβλήθηκαν όχι μία και δύο, αλλά τρεις φορές, και ζήτησε δικαστική προστασία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η επιχείρηση είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2021 σύμβαση με ιδιώτη πάροχο, στην οποία είχε συμφωνηθεί ρητά σταθερή τιμολόγηση. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο πάροχος άλλαξε μονομερώς τη σύμβαση και στον λογαριασμό που αφορούσε την περίοδο από την 1η ως την 31η Δεκεμβρίου του 2021 επέβαλε για τη ρήτρα ποσό ύψους 4.197,73 ευρώ! Αν και η επιχείρηση αντέδρασε, δεν εισακούστηκε και στον λογαριασμό που αφορούσε τον Ιανουάριο του 2022 ο πάροχος, ακολουθώντας δόλιες πρακτικές, χρέωσε εκ νέου ρήτρα αναπροσαρμογής, που αυτή τη φορά ανήλθε στο ποσό των 3.902,78 ευρώ! Η «ληστεία» σε βάρος της επιχείρησης δεν είχε τέλος, καθώς, όταν ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αλλάξει πάροχο, έλαβε για διάστημα μόλις εννέα ημερών ως την αλλαγή ακόμη έναν λογαριασμό με χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής 539,74 ευρώ!

Αλλά και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος (ΟΕΕΣΠ) προανήγγειλε δράσεις για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, εξαιτίας της οποίας οι επιχειρηματίες βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» και οδηγούνται σε μαζικά λουκέτα, γεγονός που η κυβέρνηση «αρνείται να δει», όπως αναφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα