Παζάρι για τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε μισθωτούς - συνταξιούχους
Την ώρα που το ιδιωτικό χρέος έχει εκτιναχθεί στα 224 δισ., η κυβέρνηση συζητά τέσσερις παρεμβάσεις που θα προσφέρουν άμεσα χρήματα στα δημόσια ταμεία και ανάσα στους πολίτες
Από τον
Μάριο Ροζάκο
Bλέποντας το ιδιωτικό χρέος να έχει πλέον ξεπεράσει τα 224 δισ. ευρώ, δηλαδή το 130% του ΑΕΠ,
Η ελληνική πλευρά έχει ψηλά στην ατζέντα της τη συγκεκριμένη τετράδα παρεμβάσεων και έχει ήδη θέσει τα περισσότερα εξ αυτών στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων μετά την επίσκεψη του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ορισμένα μέτρα εγκριθούν από το κουαρτέτο, ενώ άλλα είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτούν από αυστηρές προϋποθέσεις ενεργοποίησης, με αποτέλεσμα παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους ότι τελικά θα είναι δώρον άδωρον. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η συζήτηση με τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί τον επόμενο έναν με ενάμιση μήνα, με στόχο να γίνουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις πριν από το τέλος του έτους.
Αναλυτικά, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περάσουν από τις συμπληγάδες των δανειστών τα εξής μέτρα:
1 Παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών κατά ένα έτος. Ο ισχύων νόμος έχει προσωρινή διάρκεια και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η ελληνική πλευρά έχει βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του κουαρτέτου απέναντι στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί παράταση για άλλον έναν χρόνο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές δεν απάντησαν αρνητικά. Μέχρι στιγμής, 52.869 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησής τους, όμως έχουν υποβληθεί μόνο 3.479 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο μόλις 454 από όσους κατέθεσαν αίτηση. Ενα από τα προβλήματα που αναμένεται να επισημάνουν οι δανειστές είναι ότι το υφιστάμενο πλαίσιο παρέχει πλήρη προστασία για 10 μήνες σε όσους ξεκινούν τη διαδικασία ένταξης στον μηχανισμό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σκόπιμες καθυστερήσεις από τους ενδιαφερομένους.
2 Ενταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό μισθωτών και συνταξιούχων. Την πρόθεση της κυβέρνησης να μπορέσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να επωφεληθούν από μια ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους σε έως 120 δόσεις αποκάλυψε πρώτη η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της στις 6/9/2018. Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω τηλεδιασκέψεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Εάν η κυβερνητική προσπάθεια ευοδωθεί, είναι βέβαιο ότι θα προβλεφθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
3 Αύξηση του αριθμού δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών. Η πάγια ρύθμιση για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει σήμερα κατ' ανώτατο όριο 12 δόσεις. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει σε μια πιο... γενναιόδωρη ρύθμιση, που θα μπορούσε να φτάνει έως τις 36 δόσεις για μικρές οφειλές. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πού θα μπει ο πήχης, που θα διαχωρίζει τις μικρές οφειλές από τις μεγάλες. Με βάση τις έως τώρα διαβουλεύσεις, ένα όριο περί τα 3.000-5.000 ευρώ θεωρείται πιθανό. Επίσης, σίγουρα θα προβλεφθεί μια ελάχιστη δόση, κατ' αναλογία προς τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία για ποσά 3.000 έως 5.000 ευρώ προβλέπει 36 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί ουσιαστικά επί τάπητος μέσα στον Νοέμβριο, με την προσδοκία η νέα διάταξη να νομοθετηθεί έως το τέλος του έτους και να καλύπτει χρέη που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2017. Πάντως, δεν θα είναι εύκολο να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, διότι οι δανειστές διατηρούν διαχρονικά αρνητική στάση απέναντι στην αύξηση του αριθμού των δόσεων πέραν των 12. Οπως υποστηρίζουν, η καταληκτική προθεσμία εξόφλησης μιας οφειλής πρέπει να απέχει το πολύ ένα έτος από τη βεβαίωσή της ή από την ένταξη σε ρύθμιση, γιατί διαφορετικά οι επιπλέον δόσεις θα συμπέσουν με νέες υποχρεώσεις των οφειλετών και θα δημιουργηθεί νέα αδυναμία πληρωμής. Το κουαρτέτο επισημαίνει ακόμη ότι οι περισσότερες δόσεις θα έχουν δημοσιονομικό κόστος, διότι τα προβλεπόμενα στον Κρατικό Προϋπολογισμό έσοδα θα επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια.
4 Παράταση του νόμου Κατσέλη (3869/2010) για άλλον έναν χρόνο. Η ισχύς του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, καθώς συνδέεται άμεσα με το πολύπλοκο και μεγάλο αγκάθι της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα τόσο των Ευρωπαίων όσο και του ΔΝΤ. Μάλιστα, το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, εξέφρασε -σύμφωνα με πληροφορίες- την ανησυχία του για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και τον βραδύ ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που περιλαμβάνουν εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια και εκείνα που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 88,6 δισ. ευρώ ή στο 47,7% του συνόλου των ανοιγμάτων, ενώ στόχος είναι να περιοριστούν στο 20% στο τέλος του 2021.
Τα δάνεια που έχουν ήδη «κοκκινίσει» έφταναν τα 60,9 δισ. ευρώ ή 32,8% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου. Οι τράπεζες δεν είναι αντίθετες στην παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη, γιατί θεωρούν ότι η πρόσφατη αυστηροποίηση των διαδικασιών υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου έθεσε εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εντούτοις, το κουαρτέτο των θεσμών εκφράζει προβληματισμό για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δικών.
Παράλληλα με την προσπάθεια υιοθέτησης των τεσσάρων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη μείωση του «βουνού» του ιδιωτικού χρέους, η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει δύο μεγάλα διαπραγματευτικά στοιχήματα κατά τις συζητήσεις με τους δανειστές στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Επιδιώξεις
Το πρώτο είναι, βεβαίως, η αποφυγή της ήδη ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 - θέμα που θα παραμείνει ανοιχτό έως το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα αξιωματούχος της ευρωζώνης. Το δεύτερο στοίχημα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τύχη των συντάξεων, είναι τα αντίμετρα που επιθυμεί να ενεργοποιήσει η ελληνική πλευρά εν όψει των επικείμενων πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.
Στο κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, η υπερφιλόδοξη προσπάθεια να λυθεί προτού κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019 δεν καρποφόρησε, ενώ η μετάθεση των αποφάσεων σε επίπεδο Eurogroup για τον Δεκέμβριο περιπλέκει την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα αναμένεται να παρουσιαστεί, πάντως, η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ακόμη μία ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των δανειστών στη Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Διαρροές
Για την ώρα, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, όπως και οι αντιφατικές διαρροές από το στρατόπεδο των πιστωτών. Με την εξαίρεση του ΔΝΤ, που επέβαλε το μέτρο και επιμένει στην εφαρμογή του, το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών εμφανίζεται διαιρεμένο: Η Κομισιόν δείχνει διατεθειμένη να συμβάλει στην αποφυγή των μειώσεων, ενώ τα μηνύματα από τη Γερμανία δεν είναι θετικά για κάτι τέτοιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) φέρεται ότι εμμένει στην «τήρηση των συμφωνηθέντων» και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ δεν θα πάρει καμία θέση επί του θέματος, διότι στο εξής θα τοποθετείται μόνο για τα δημοσιονομικά μεγέθη και για ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Επειδή, πάντως, τον τελευταίο λόγο θα έχει το Eurogroup, όπου κυριαρχούν οι επιταγές του Βερολίνου, η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται ως συμβιβαστική λύση σχέδιο που θα προβλέπει μικρότερες μειώσεις σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες.
Εξίσου περίπλοκο είναι το τοπίο όσον αφορά τα αντίμετρα. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το 2019 θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 900.000.000 ευρώ και ότι είναι εφικτές τόσο η μη μείωση των συντάξεων όσο και η ενεργοποίηση των αντίμετρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Η Κομισιόν επί του παρόντος αμφισβητεί το ύψος του δημοσιονομικού χώρου.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγγελίες Τσίπρα ήταν πιο φειδωλές από τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα (επίδομα ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά αντί για επίδομα στέγασης σε 600.000 δικαιούχους, μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από 29% σε 25% σε βάθος τετραετίας, ενώ είχε ψηφιστεί απευθείας μείωση στο 26% το 2019, ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μόλις έως 60.000 ευρώ κ.λπ.).
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Γενναία λύση
Οταν ένας στους δύο πολίτες έχει οφειλές στο Δημόσιο και τα χρέη ανέρχονται μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- στα 180 δισ. ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να υπάρξει μια δραστική λύση στο πρόβλημα. Η συζήτηση για την αύξηση του αριθμού των δόσεων είναι χρήσιμη, αλλά πρέπει να γίνει και ουσιαστική. Αν το μοντέλο που θα βρεθεί αποδειχθεί δυσλειτουργικό, ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί.
Η διευκόλυνση των φορολογουμένων επιβάλλεται τώρα περισσότερο από ποτέ να είναι αποτελεσματική και γενναία. Οχι μίζερη και κολοβή. Εφόσον δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι χρωστούν να ρυθμίσουν, χωρίς βλακώδη «κριτήρια» και «προϋποθέσεις», τις υποχρεώσεις τους, είναι βέβαιο ότι θα εισρεύσουν σταδιακά μεγάλα ποσά στα δημόσια ταμεία και οι ίδιοι, δίχως τη θηλιά στον λαιμό, θα μπορέσουν να κάνουν ένα καλύτερο προγραμματισμό και μια νέα αρχή. Ολοι έχουν να βγουν κερδισμένοι. Αρκεί το κράτος -και οι δανειστές- να σκεφτεί έξυπνα, πράγμα όμως αμφίβολο…
Οι επιλογές των δανειοληπτών που δεν μπόρεσαν να μπουν στον νόμο Κατσέλη
Σχεδόν μία στις δύο αιτήσεις για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη απορρίπτονται στις δικαστικές αίθουσες, ενώ, μετά την αυστηροποίηση του κριτηρίων, εκτιμάται ότι ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων θα μεγαλώσει. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι βλέπουν τις αιτήσεις τους να μη γίνονται δεκτές από τα δικαστήρια είναι ότι έχουν 30 ημέρες προθεσμία για να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά της απόφασης. Ανάλογα με την περίπτωση και τους λόγους της απόρριψης, οι επιλογές που έχουν στα χέρια τους οι δανειολήπτες είναι η επανακατάθεση της αίτησης ή η έφεση κατά της απόφασης.
Παράλληλα, εκτός νόμου τέθηκαν ουσιαστικά 20.000 δανειολήπτες, που αρνήθηκαν να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου τους. Οι τελευταίοι όχι μόνο χάνουν την προστασία που τους παρείχε ο νόμος, αλλά οι τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατασχέσεις. Συνολικά, στον νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες, με τις οφειλές να ανέρχονται σε 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τραπεζών, το 48% των αιτήσεων απορρίπτεται, καθώς τα δικαστήρια κρίνουν ότι δεν συντρέχει λόγος παροχής του καθεστώτος προστασίας στον αιτούντα. Πέρα απ' αυτό, μετά την αυστηροποίηση του νόμου, η προστασία χάνεται άμεσα για όποιον δεν καταβάλει ποσό ίσο με την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, όπως τις έχει ορίσει το δικαστήριο. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί η συνδρομή λόγων που δικαιολογούν ανωτέρα βία.
Θα χάνεται επίσης αυτόματα σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης ζητήσει δύο αναβολές, αλλά και αν δεν προσέλθει στο δικαστήριο κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής του. Ο νόμος δίνει περιθώριο 30 ημερών στον οφειλέτη να πάρει νέα δικάσιμο και, αν δεν το κάνει, θα θεωρείται ότι παραιτείται της προστασίας. Αν η αίτηση του οφειλέτη απορριφθεί για ουσιαστικούς λόγους, νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης πρέπει να επιδώσει την απόφαση στους πιστωτές του και να περάσει η προθεσμία των 30 ημερών χωρίς να ασκηθεί έφεση από αυτούς.
Η δυνατότητα νέας αίτησης είναι εύλογη, εφόσον η απόρριψη της προηγούμενης έγινε για ουσιαστικούς λόγους, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να μεταβληθούν, π.χ. επειδή υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών που στη συνέχεια μπορεί να εκλείψει ή επειδή ασκείται εμπορική δραστηριότητα που στη συνέχεια μπορεί να διακοπεί. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν η αίτηση απορρίπτεται, είτε επειδή ο οφειλέτης σκόπιμα κατέστη αφερέγγυος είτε επειδή σκόπιμα παραποίησε την οικονομική κατάστασή του (π.χ. απέκρυψε περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Οι οφειλέτες αυτοί θα τίθενται εκτός νόμου.
Υπάρχουν όμως και αιτήσεις που απορρίπτονται λόγω αοριστίας, δηλαδή λόγω μη αναφοράς όλων των δεδομένων που ήταν απαραίτητα για τον δικαστή για να εκδώσει απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο λύσεις - η επανακατάθεση της αίτησης και η άσκηση έφεσης. Αν το δικόγραφο είχε ελλείψεις αναφορικά με όσα ο νόμος ορίζει ότι υποχρεωτικά πρέπει να αναφέρονται, ο δανειολήπτης μπορεί να προχωρήσει σε επανακατάθεση αίτησης άμεσα, χωρίς χρονικό περιορισμό. Η λύση της έφεσης μπορεί να επιλεγεί σε περιπτώσεις όπου απλά ο δικαστής ήθελε να «ξεφορτωθεί» την αίτηση και επέλεξε τη λύση της αοριστίας, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αμφισβητήσει ο οφειλέτης την απόφαση που έχει βγάλει ως προς την ορθότητά της.
Β. Παπακωνσταντόπουλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κλειστά σχολεία 1 και 2 Οκτωβρίου - Δείτε σε ποιες περιοχές της Ελλάδας
- Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία με 11χρονο κορίτσι στο Άργος
- Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
- Θρίλερ στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας
- Οικογενειακή τραγωδία στο Αργος: 29χρονος σκότωσε την 10χρονη αδελφή του και αυτοκτόνησε
- Τραγικό φινάλε στο θρίλερ του Άργους, σκότωσε την αδελφή του και αυτοκτόνησε
- Απομάκρυνση κατοίκων από τον Ωρωπό λόγω επικίνδυνου καιρού διέταξε η ΓΓΠΠ
- Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Πιθανή η προκήρυξη εκλογών από τον Ζάεφ
- Μεσογειακός κυκλώνας: Μάχη με το χρόνο για τους τρεις αγνοούμενους – Κλειστά σχολεία αύριο – Νέες εικόνες καταστροφής!
- Κάτω από το 23% η συμμετοχή στην ΠΓΔΜ λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Παζάρι για τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε μισθωτούς - συνταξιούχους
- Πανάκριβο «λίφτινγκ» της Βουλής με κόστος 1.287.226 €!
- Παιχνίδι ευθυνών για τη Folli Follie και αναπάντητα ερωτήματα
- Πώς ο Τραμπ βγήκε κερδισμένος στη Συνέλευση του ΟΗΕ
- Η δουλεία κατέστρεψε την αρχαία Ελλάδα
- Ξηλώνουν τη διαθήκη του ευεργέτη Ζάππα χωρίς καμία ντροπή!
- Πρόταση του Κυριάκου στον Αρκά
- Το φιάσκο Τσίπρα στη Νέα Υόρκη με ηγέτες που δεν... συνάντησε
- Ρεσιτάλ θράσους του Γιάννου: Ετοίμαζε παρουσίαση βιβλίου με την (νεοφιλελέ) Ξαφά!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΝΔ: Οι καταγγελίες Λαφαζάνη για παρακρατική παρακολούθηση είναι πολύ σοβαρές
- ΠΓΔΜ: Στο 28,8% η συμμετοχή δύο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες
- Φόνος στο Άργος: Συνεχίζονται οι έρευνες - Εν αναμονή του πορίσματος του ιατροδικαστή
- Κατολισθήσεις στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρδίτσας
- Με δύο απουσίες η Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ
- Απαράδεκτη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Δ. Κουτσούμπας
- Κως: Τραγωδία μετά τη νυχτερινή διασκέδαση – Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα [pics]
- Απόστολος Τζιτζικώστας: Ξανά πατέρας ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας! Έγκυος η γοητευτική σύζυγός του
- Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Κορινθία